Merkez, faiz indirim sinyali verdi, dolar 1.23 YTL’ye çıktı

Güncelleme Tarihi:

Merkez, faiz indirim sinyali verdi, dolar 1.23 YTL’ye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2008 00:00

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın faiz indirim sinyali vermesinin ardından, piyasalarda ABD Doları 1.23 YTL’yi geçti. Dolar, bankalararası piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.2350 YTL’ye kadar çıktı.

Böylece dolar, temmuz ayından buyana son iki ayda ilk kez bu seviyelerden işlem gördü. Bono piyasasında da gösterge faiz, yüzde 19’un üzerine çıkarak, yüzde 19.20’ye çıktı.

Dolar dünyada yükselişte

Petrol fiyatlarının inişe geçmesiyle birlikte uluslararası piyasalarda değer kazanmaya devam eden dolar, dün de Euro karşısında 1.44’lü seviyelerden işlem gördü. Özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz toplantısı sonrası Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet’nin Euro bölgesinde enflasyon riskine dikkat çekmesi Euro’nun, dolar karşısında gerilemesine yolaçtı. Ayrıca Avrupa borsalarında da dün yüzde 2’ye varan değer kayıpları yaşandı. Yurtdışını takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’da gün içinde yüzde 2’nin üzerinde düşüş yaşanırken, İMKB 100 endeksi günü yüzde 1.91 kayıpla, 39.556 puandan kapandı.

Doların yeniden güçlü konumda seyretmesindeki en önemli unsurlardan birinin ABD Merkez Bankası’ndan (FED) yüzde 1 oranında faiz artırım beklentisinin olduğu belirtiliyor. Birçok merkez bankasının faiz indirim sürecine gireceği ifade edilirken, bir süre daha faiz artırımına gitmeyeceği konuşulan FED’in bu beklentisinin doların cazibesini artırdığı savunuluyor.

Kore’de devalüasyon

Öte yandan Güney Kore para birimi Won’un yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 20, son 1 haftada ise yüzde 10 değer kaybetmesi de gelişmekte olan ülke piyasalarında olumsuz etki yarattı. Won’daki hızlı değer kaybı üzerine Güney Kore Merkez Bankası ise 250 milyar dolarlık döviz rezervi ile piyasaya müdahale etti.

Uluslararası piyasalarda yaşanan bu seyir içeride Merkez Bankası’nın verdiği faiz sinyali ile doların biranda 1.22 YTl’yi aşmasını sağladı. Güne 1.21 YTL seviyelerinden başlayan dolar, gelen alımların etkisiyle yükselişe geçti. Bu piyasada dolar bugün valörlüde 1.2350 YTL’den işlem gördü. Dolar serbest piyasada ise günü 1.2280 YTL’den tamamladı.

Avrupa ve İngiltere faiz değiştirmedi

AVRUPA ve İngiltere Merkez Bankaları beklendiği gibi faiz oranlarında bir değişiklik yapmadı. Avrupa Merkez Bankası(ECB) beklendiği gibi yüzde 4.25 olan faiz oranını değiştirmedi. İngiltere Merkez Bankası da yüzde 5 olan faiz oranını sabit tuttu. İngiltere’de resesyon kaygıları, Merkez Bankası’nın yıl sonundan önce faiz oranını düşürmesi yönündeki beklentilerin artmasına yol açıyor. Merkez Bankası’nın bu yıl için enflasyon hedefini yüzde 2 olarak belirlemesine karşın yüksek enerji ve gıda fiyatları nedeniyle enflasyon yüzde 4.4 seviyesinde bulunuyor. Ev fiyatlarının düştüğü, işsizliğin yükseldiği ve tüketici güveninin gerilediği İngiltere’de, ekonomi 1990 yılının başından bu yana ilk kez bu yıl ikinci çeyrekte büyümedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!