TETAŞ istedi elektriğe yüzde 15 zam geliyor

Güncelleme Tarihi:

TETAŞ istedi elektriğe yüzde 15 zam geliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2008 00:00

Hükümet, temmuz ayında yüzde 21 düzeyinde zamlanan elektriğe yılın üçücnü zammını yapmaya hazırlanıyor.

Konutlarda kullanılan elektrik 1 Ekim’den itibaren yüzde 10-15 civarında zamlanacak. TETAŞ’ın (Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş.), Türkiye ortalama toptan elektrik satış fiyatının 1 Ekim 2008’den itibaren yüzde 34 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) başvurduğu öğrenildi. EPDK, zam talebini bugün görüşecek. EPDK, talebi onaylarsa zam oranlarını Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (TEDAŞ) bildirecek. TEDAŞ da bundan kaynaklanan maliyet artışlarını EPDK’ya iletecek. EPDK, TEDAŞ’ın hesapladığı maliyetlere göre, 1 Ekim’den geçerli olacak elektrik satış fiyatlarını karara bağlayacak. TETAŞ’ın talep ettiği yüzde 34’lük oran dikkate alındığında EPDK’nın, TEDAŞ tarafından vatandaşa satılacak elektriğe yüzde 10-15 civarında zam yapması bekleniyor. TETAŞ’ın zam ihtiyacında, yılbaşından bu yana elektrik üretiminde kulanılan doğalgaz fiyatlarının, dünya petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak yüzde 50’ye yakın artmasının gerekçe gösterildiği öğrenildi.

Temmuz ayında uygulanmaya başlanan maliyet bazlı fiyatlandırma (MBF) sistemine göre, maliyetler düşerse fiyatlarda indirim, maliyetler artarsa fiyatlarda artış uygulanacak. Yeni fiyatlar her yılın nisan, temmuz ve ekim ayından itibaren geçerli olacak. Elektrik, doğalgaz ve kömür KİT’leri, Temmuz ayını izleyen dönemlerde uygulayacakları yeni tarifelerini döviz kuru, petrol fiyatı ve enflasyona göre belirleyecek. Tüm enerji KİT’leri, işçilik maliyetinden kömür fiyatlarına kadar maliyet unsurlarındaki her artışı zincirleme olarak fiyatlarına yansıtacak, ancak bu maliyet artışları nihai olarak tüketicilere elektrik satış fiyatı olarak dört ayda bir yansıtılacak.

10 ayda yüzde 65

Tüketici 2008 yılında üçüncü kez elektrik zammı ile karşı karşıya kalacak. Yılbaşında yapılan yüzde 10-15 oranındaki zam, tüketiciye yüzde 19-20’ye yakın bir oranda yansımıştı. 1 Temmuz’da yapılan ikinci zamda oran yüzde 21 olmuştu. 1 Ekim’den geçerli olacak üçüncü zam da yüzde 15’e yakın bir oranda gerçekleşecek. Böylece 2008 yılında elektriğe yapılan zam oranı yüzde 65’e ulaşacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!