’Görsellik’ için 2 bin otobüs şoförüne bıyık yasağı geldi

Güncelleme Tarihi:

’Görsellik’ için 2 bin otobüs şoförüne bıyık yasağı geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

Ulusoy’un 15 yıl, Varan’ın 10 yıl önce devreye aldığı "otobüs şoförüne bıyık yasak" uygulaması, 800 otobüsle hizmet veren Metro Turizm’de de başladı.

Metro Turizm, bünyesindeki 2 bin şoföre, ’bıyık yasak’ dedi. Metro’yla bu uygulamanın canlanması, akıllara Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’un, "Sakallı-bıyıklıyı işe almam" sözlerine Başbakan Erdoğan’ın gösterdiği tepkiyi getirdi.

ŞEHİRLERARASI yolcu taşımacılığı yapan firmalar arasındaki rekabet otobüs şoförlerinin bıyığını yeniden gündeme getirdi. Metro Turizm, 800 otobüste görev yapan yaklaşık 2 bin şoför için ’bıyık yasağı’ getirerek, sektörde Varan ve Ulusoy’dan sonra bu uygulamayı yapan üçüncü firma oldu. Otobüs şoförlerine uygulanan bu yasak, akıllara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç arasında yaşanan ’sakal ve bıyık’ polemiğini getirdi. Rahmi Koç’un, "bıyıklı ve sakallı olanları çalıştırmam" sözlerini Başbakan Erdoğan "ilkel ve ayrımcı" olarak nitelendirmişti.

Görsellik için yasak

Metro Turizm Genel Müdürü Sinan Solok, görselliğe yönelik olarak bıyık yasağı uygulamasını başlattıklarını belirterek, "Müşterilerimizden bıyık konusunda bir talep gelmedi. Ancak hizmet sektöründe faaliyet gösteriyoruz. İşimizde iyi olmak ve rekabetin yoğun olduğu ortamda farklılıkk yaratmaya çalışıyoruz" dedi. Otobüs şoförlerinin sürekli müşterilerle iç içe olan kişiler olduğunu söyleyen Solok, "İnsanlara en iyi ve kaliteli hizmeti sağlıklı olarak vermek istiyoruz. 2-3 ay önce otobüs şoförleri için bıyık yasağı getirdik ve bugüne kadar onlara süre tanıdık. Böylece, daha önce otobüste görev yapan hostlarımız için geçerli olan bıyık yasağına da şoförlerimize de dahil etmiş olduk" diye konuştu.

Askerde kesmiyor musunuz

Solok, çalışma hayatında kılık kıyafet, saç ve sakalın düzgün olmasının çok önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu: "800 araçlık bir filomuz ve 2 bine yakına şoförümüzle birlikte 7 bin çalışana sahip bir şirketiz. Buna bir standart getirmek zorundaydık. Çalışanlardan genel olarak olumsuz bir büyük tepki görmedik. Birkaç şoför bıyığına kesmek yerine görevinden ayrılmayı tercih etti. Askere gittiğimizde, saçınız, sakalınız ve bıyığınızı kesmiyor musunuz? Çoğunluğun oldu yerde belli bir disiplin gerekiyor. Bizim ki de böyle bir uygulama."

Hacıya da sakal yasak

Şirket kurallarının bütün çalışanlar için geçerli olduğunu vurgulayan Solok, "Sakal ve bıyık yasağı, ’hacı olan çalışanlarımızı kapsamıyor’ diye birşey söz konusu olamaz. Ancak bıyık yasağı idari çalışanlarımız için geçerli değil. Bu yasak doğrudan müşterilerimizle temas halinde olan terminal ve otobüslerde görev yapan çalışanlarımız için geçerli" diye konuştu.

Bıyık, kamyon ile otobüs şoförünü ayırıyor

TÜRKİYE Otobüsçüler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusoy Turizm Genel Müdürü Mustafa Yıldırım ise, bıyık bırakmanın kamyon ile otobüs şoförünü ayıran bir özellik olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Ulusoy Turizm olarak Yılmaz Ulusoy’un isteğiyle 15 yıldır şoförlerimiz için bıyık yasağı uyguluyoruz. Sektörde bu uygulamayı başlatan ilk şirketiz. Hizmet sektöründe faaliyet gösteriyoruz ve bıyıksız çalışanlarımız daha çağdaş ve modern bir görünüm sergiliyor. Turizm ülkesi olarak bu tip uygulamalara önem vermeliyiz. Bazıları bıyık bırakmayı erkeklik göstergesi kabul edebilir. Ancak bizim için bıyık kamyon ile otobüs şoförünü ayıran önemli bir özeliktir."

Varan: 200 kaptan şoförümüz bıyıksız

VARAN Turizm Genel Müdür Yardımcısı Bertan Söğüt, 10 yılı aşkın süredir otobüs şoförleri için sakalı ve bıyık yasağı uyguladıklarına işaret ederek, "Terminal ve otobüs içinde çalışan ve müşterilerimizle doğrudan temas içinde olan bütün çalışanlarımız için bu yasak geçerli. 200 civarındaki otobüs kaptanımızın bıyığı veya sakalı bulunmuyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!