Tuzla’da yeni facianın adı ’canlı denekli filika’ oldu

Güncelleme Tarihi:

Tuzla’da yeni facianın adı ’canlı denekli filika’ oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2008 00:00

Tuzla’daki Gisan Tersanesi’nde yapımı tamamlanan 12 bin 500 grostonluk Turquoise-T adlı tankerin kontrolleri gerçekleşirken, "serbest düşme can filikası"na kum torbaları konacağına 19 kişi bindirildi. Normalde burun üstü denize düşüp, yeniden çıkarılması gereken filika, ters düştü. Kazada 3 işçi öldü, 16 kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İşte korkunç kazadan fotoğraflar

TUZLA’daki Gisan Tersanesi’nde yapımı tamamlanan bir tankerin serbest düşme can filikasının (free fall lifeboat), normalde kum torbalarıyla yapılması gereken batma testi, içine 19 kişi bindirilerek yapıldı. Yaklaşık 10 metre yüksekten suya düşünce camı kırılan filikaya su dolduğu için dışarı çıkamayan 3 işçi öldü, biri mühendis 16 kişi yaralandı. Son kazayla birlikte Tuzla Tersaler Bölgesi’nde son 16 yılda ölen işçilerin sayısı 104’e yükseldi.

Türk Loydu'ndan açıklama

Gisan Tersanesi’nde yapımı tamamlanan 12 bin 500 grostonluk Turquoise-T adlı tankerin kontrollerini yapmak için bir grup dün tersaneye gitti. Tanker ve dökme yük gemilerinde bulunması zorunlu olan serbest düşme can filikasının testi için, saat 16.00 sıralarında biri mühendis 19 kişi filikaya bindirildi. Kapakları kapatılan filika, telsizle içindekilerin onayı alındıktan sonra geminin kıç kısmındaki platformdan aşağı bırakıldı. Normalde burnunun üzerine düşüp suyun altına girmesi, bir süre sonra da su yüzüne çıkması gereken filika bilinmeyen bir nedenle suya ters düştü. Camı kırılan filika dibe doğru inerken içine su doldu.

3 ölü, 12 kişi taburcu

Yaşanan panik sırasında işçiler Emrah Varoğlu (19), Ramazan Ergün (36) ve Ramazan Çetinkaya (25) boğularak hayatlarını kaybetti. Diğer 16 kişi ise filikanın vinçle su yüzüne çıkartılmasıyla son anda canlarını kurtardı. Stajer Mühendis Onur Daryol ile işçiler Mercan Bereket, Efkan Ceyhan, Saadettin Topkin, Kaan Akyıldız, Erhan Kurt, İhsan Tuka, Tayfun Kemer, Kaan Akyıldız, Tayfun Kemer, Arif Türker, Sefer Karaca, Sabri Çakır, Nufer Koparman, Murat Bozdemir ve Ersin Kesik GİSPİR Tıp Merkezi ile Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. İşçilerden 12’si ilk tedavilerinin ardından taburcu edildi.

İşçiler tepki gösterdi

Kazanın ardından tersane önünde toplanan bir grup işçi sloganlar atarak olaya tepki gösterdi. Ölen işçilerden birinin yakın arkadaşı olduğunu söyleyen Aykut Özdemir, "Arkadaşlarımız ölüyor, yetkililer susuyor. Ölen arkadaşımla bu sabah birlikte aynı mesaiyi paylaşmıştık" diyerek gözyaşı döktü. Olayın yaşandığını tersaneye girmek isteyen işçiler, polislerce engellendi. İşçilerden biri, serbest düşme can filikasına rahat taşınması için mapa adlı bir parça eklendiğini, bu parça çıkartılmadığı için filikanın suya ters olarak düştüğünü iddia etti.
 
Limter-İş: Son 8 yılın en büyük kazası

LİMTER-İŞ Genel Başkanı Cem Dinç, Gisan Tersanesi’ndeki kazayı, "son 8 yılın en büyük kazası" olarak niteledi. Dinç, "Bu tür testlerde insanların kullanmak doğru değil. Onlar işçi olabilir ama kum torbası asla olamaz. Yapılan hiçbir çalışma sonuç vermiyor. Raporlar hazırlanıyor, komisyonlar kuruluyor, ancak tersanelerdeki ölümlerin önüne geçilemiyor. Çünkü, büyüyen ve gelişen sektör, hálá aynı alanlarda daha fazla üretim yapmaya çalışıyor" dedi.

GİSBİR: Testte insanları kullanmamak gerekiyordu

3 kişinin hayatını kaybettiği kaza ile ilgili olarak konuşan Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, "Test aşamasında teknik bir sorun yaşanmış. Bu konuda eksiklikler tespit ettik" dedi. Tersanelerin dünyanın gelişmiş ülkelerindeki donanıma sahip olduğunu belirten Bayrak şöyle devam etti: "Bugüne kadar örneği olmayan bir kaza yaşandı. Test aşamasında insanları kullanmamak gerekiyordu. Elimizden geleni yapıyoruz. Ancak kazanın nerden geleceğini bilmiyoruz. Tüm tedbirleri almak için çalışıyoruz. Ancak bu iş böyle. Hiç beklemediğiniz ummadığınız bir yerde kaza patlak veriyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde kullanılan sistemleri kullanmaya özen gösteriyoruz. Ancak yinede acı sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Bu olaylar çok üzücü."

Stajyer mühendis anlattı:  25 metreden denize çakıldık

FİLİKADAKİ stajyer mühendis Onur Daryol, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Son kontroller yapılıyordu. Free fall denenecekti. Filikaya 19 kişi bindik. Düşeceğimiz mesafe yaklaşık 20-25 metreydi. Filikanın kapıları kapatıldı. İçeriye bir telsiz verildi. Kemerlerimizi bağlayıp koltuklara oturduk. Telsizle karşılıklı olarak teyit alındıktan sonra filika kızaktan serbest bırakıldı. Çok şiddetli suya çarptığımızı hatırlıyorum. Bu sırada galiba cam kırıldı. Arka taraftan filikanın içine su dolmaya başladı. Bu sırada ne kadar derinde olduğumuzu bilmiyorduk ve içeride çok ciddi bir panik havası vardı. İçeridekiler bağırıyordu. Ne kadar zaman geçti bilmiyorum ama bizi vinçle yukarı çektiler. Sonra hastaneye götürüldük. Arkadaşlarımızı havasızlık ya da boğulma nedeniyle kaybettik."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!