Yurtdışına ilk çıkacaklara tavsiyem Ä°talya

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışına ilk çıkacaklara tavsiyem İtalya
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 09, 2008 07:20

Prontotour'un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ile yurtdışı turları, Türklerin tatil tercihlerini ve turizm pazarını konuştuk.

Haberin Devamı


- Türkler yurtdışında en çok nereye gidiyor?

En çok İtalya turu satıyor. Zaten orası Türklerin en rahat ettiği ülke. Bizim toplam turlarımız içerisinde yüzde 25'e yakın bir rakamı kapsıyor. Yani yurtdışına tatile giden 4 kişiden biri İtalya'yı tercih ediyor.

- Ä°talya'dan sonra?

İtalya'nın ardından son zamanların modası Prag var. Üçüncü sırada ise Paris.
 

Prontotour, yurtdışı turlarda son yılların en hızlı firmalarından. Özellikle 2001 krizi ile birlikte büyüme sürecine giren şirket son 8 yılda 50 kat büyüyerek sektörün lider firması ünvanını almış. Şirketin patronu ise rehberlikle başladığı turizmde patronluğa kadar yükselen Ali Onaran...

Eren GÃœLER YAZIYOR

Ali Onaran ile yurtdışı tatil pazarını, Türklerin tatil tercihlerini, kruvaziyer turizmini, Prontotour'un büyüme hikayesini ve vizesiz Yunanistan turlarını konuştuk. Röportaj pazartesi günü de devam edecek...

Prag turları çok ucuz. Çok küçük ve çok güzel bir ÅŸehir. Bir hafta sonu için bile gidilebilecek yer. Tarihi dokuyu günümüze çok güzel taşımışlar. Tur fiyatları da ucuz olunca biz oraya çok satıyoruz.Â

Haberin Devamı

- İlk defa yurtdışına tatile gideceklere nereyi tavsiye dersiniz?

" Yurtdışına tatile giden 4 kişiden biri İtalya'yı tercih ediyor. "

İlk çıkışa tereddütsüz İtalya. Roma -Venedik -Floransa turunu tavsiye ediyorum.

- Neden?

Çünkü bir defa paket turla seyahat ettiğiniz vakit o bölgeyi kendi evi gibi bilen ve Türkçe konuşan bir rehber var. İkincisi İtalyanlar Türklere karakter olarak çok yakınlar ve daha sıcakkanlılar. Karşınızda daha güler yüzlü insanlar görüyorusunuz ki yabancı ülkede güleryüz çok önemlidir. Aynı zamanda da çok güzel bir ülke. Tarihi, doğası, mimarisiyle çok özel bir ülke ve dünyanın en fazla turist çeken üç ülkesinden birisi. Kesinlikle ilk İtalya'yı tavsiye ediyorum.

- Tur fiyatları ne kadardan başlıyor?

Roma-Venedik-Floransa'yı kapsayan en ucuz turumuz 379 eurodan başlıyor.

- Kışın fiyatlar iniyor mu?

Yok inmez. Kışın bundan daha ucuz fiyat bulamazsınız. Çünkü neden biliyor musunuz? Paket turun ucuz olması çok satmakla ilgili. Yazın seyahat edenlerin sayısı arttığı için İtalya artık yazın da ucuz. 379 euroya İtalya'ya gidebiliyorsunuz ki yüksek sezondayız. Kışın biz hiç bu fiyata satamadık, en ucuz 399 euro idi.

Haberin Devamı

- Sizde de erken rezervasyon sistemi var mı?

" Yurtdışına ilk çıkacaklara Roma -Venedik -Floransa turunu tavsiye ediyorum. "

Yurtdışında erken rezervasyonu iki yıl önce ilk başlatan bizdik. Müşteriye yüzde 20-25 fiyat avantajı sağlıyor. Mesela 600 euroluk turu siz gidip 500 euroya alabiliyorsunuz ve bu tur yazın yine 600 euroya satılıyor. Ee zaten bir de  şimdi kredi kartlarına taksitler filan da var. Parayı da peşin ödemiyorsunuz...

- Yurtdışı tatil pazarının büyüklüğü ne kadar?

/images/100/0x0/55eb085bf018fbb8f8a69ee4
Şu anda 500 bin ama çok yakın bir zamanda 1-2 milyon kişiye yükselecek bu pazar. Burada çok büyük bir potansiyel var. İstikrar devam ettiği ve ekonomik refah arttıkça tatile gidenlerin sayısı da katlanarak artacak. Bir noktadan sonra yıllık yüzde 25 artışlar yüzde 50-60'lara yükselecek.

Haberin Devamı

- Siz de bu pastadan payınıza düşeni alacaksınız...

Aslında Prontotour genişlemesini başka seyahat acentalarının pastasından alarak yapmamaya çalışıyor. Yeni birşeyler yaratarak, farklılaşarak büyümeye çalışıyoruz.

- Ne yapıyorsunuz mesela?

Mesela vizesiz Yunan adaları seyahati... Denizline'dan Ankara gemisini kiraladık ve şu anda sadece Prontotour vizeye gerek olmadan Yunanistan'a tur düzenliyor. Vizesiz 1 hafta boyunca Yunanistan adalarını gezebiliyorsunuz. Ama bunu sadece bizimle yapabilirsiniz. Yoksa kendi başınıza vizesiz bu adalara geçemezsiniz.

Bu bir değişiklik işte ve hiç kimseden birşey çalmadan tamamen değişik bir pazar yarattık. Biz burada sadece birşeyin farkına vardık ve 2000 yılında Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Papandreu ile yaptığı protokolü ortaya çıkardık.

Haberin Devamı

- BaÅŸka ÅŸirketler de bu turu yapabilir mi?

"Şu anda sadece Pronto Tur vizeye gerek olmadan Yunanistan'a tur düzenliyor. "

/images/100/0x0/55eb085bf018fbb8f8a69ee6
Yapabilir ama burada çok büyük bir risk var. Türkiye ile Yunanistan arasındaki protokolde 'gemi tüm yolcusunu çıktığı limana tekrar geri getirecek' diyor. Yani İstanbul'dan hareket ettiriyorsunuz, sonra tekrar döndürüp İstanbul'a getiriyorsunuz. Bu protokol Atina'dan, Kuşadası'ndan Santorini'den yolcu alamazsınız anlamına geliyor. Ama bunlar çok büyük gemiler ve diğer bütün cruise gemileri bütün bu limanlardan yolcu alırlar. Sonuçta sadece İstanbul hareketli bir gemiyi doldurmak büyük bir risk ve biz bu riski aldık.

Haberin Devamı

- Ne zaman başladı bu vizesiz Yunanistan turları?

Geçen sene başladık, bu sene de devam ediyoruz.

- İlgi nasıl?

Çok yüksek. Geçen sene 3 bin kişi taşıdık, bu sene ise 4 bin 500 kişi taşıyacağız.

- Tur ne kadar sürüyor?

Her pazartesi hareket ediyoruz ve tam bir hafta sürüyor. Fiyatları da 439 eurodan başlıyor.

/images/100/0x0/55eb085bf018fbb8f8a69ee8

- Nereyi gezdiriyorsunuz?

Geçen sene Yunanistan'a 3 bin kişi taşıdık, bu sene 4 bin 500 kişi taşıyacağız.

Yunan adalarını ve Atina'yı gezdiriyoruz. Yani buradan Atina'ya vizesiz gidebiliyorsunuz bir bakıma. Normalde Yunanistan şengen ülkesi ve oraya vizesiz gidemezsiniz. Ama biz bu protokolü uygulayarak yolcularımıza sabah 08.00'den akşam 10'a kadar Yunanistan'ın başkenti Atina'yı vizesiz gezdirebiliyoruz.

Aslında Atina'da daha fazla da kalabiliriz ama burada amaç gemi seyahati olduğu için bir gün geçiriyoruz.

- Ne zamana kadar sürecek bu turlar?

Ekim ayına kadar devam edecek.

- Her isteyen bu tura katılabiliyor mu?

Şimdi biz evrak istemiyoruz vize istemiyoruz ama ön araştırma yapıyoruz. Çünkü birisi orada kalırsa faturası bize çıkar. Bazen bizim vize departmanı ile satışçılar arasında problem oluyor. Vize departmanı satışa müsaade etmiyor, satışçılar da satmak istiyor doğal olarak...

PAZARTESİ GÜNÜ: Pronto Tur nasıl büyüdü? Turizm rehberliğinden patronluğa uzanan yol... Yurtdışına gidenlerin en çok şikayet ettiği konu ne? Kruvaziyer turizmi ne durumda? En çok neresi satılıyor?


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!