Yaşlı kadının sandığından seraya

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı kadının sandığından seraya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2008 16:35

Van'a özgü, ancak 30 yıldır üretilmeyen Sıhke kavununun tohumu, yaşlı bir kadının sandığından alınarak, Van Ticaret Borsası (VATBO) seralarında yetiştirilmeye başlandı.

Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, 2 yıl önce kurulan seralarda, salatalık, patlıcan, domates ve biberin yanı sıra, bu yıl Sıhke kavunu üretimine de başladıklarını belirtti.

Dünyada 30 çeşit kavun üretildiğini, bunların yazlık ve kışlık diye ikiye ayrıldığını anlatan Irak, Türkiye'de ise “Topatan” ve “Sıhke” türlerinin, en ünlü yazlık kavunlar olduğunu bildirdi.

Van'a özgü Sıhke kavununun, 1978 yılından sonra üretilmediğini belirten Irak, şöyle konuştu:
“1978 yılına kadar bolca üretilen, son derece tatlı ve güzel bir kokusu olan bu kavun, bugün bazı manav ve marketlerde ithal ürünler arasında yer almaktadır. 15. yüzyılda Van'dan götürülen tohumlarla Avrupa'da yetiştirilen bu kavun, daha sonra ülkemize ithal edilir duruma gelmiştir.”

Irak, bu kavunu yeniden Van'da üretilir hale getirmek için çalışma başlattıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“30 yıldır üretilmeyen kavununun tohumuna ulaşmak güç oldu. Tarımcılarla ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki akademisyenlerle çalıştık. Çalışma sonucunda üniversitedeki bir akademisyen, yaşlı bir kadının sandığında bu tohuma rastladı. Biz de tohumu alarak serada üretimine başladık.”

Yıllar sonra Sıhke kavununu anavatanında üretmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Irak, diğer ürünlerde olduğu gibi Sıhke kavununda da iyi verim elde edildiğini söyledi.

“SERACILIĞIN VAN'DA DAHA KARLI OLACAĞINI KANITLADIK”-

Irak, 2 yıl önce Doğu Anadolu Kalkınma Programı kapsamında oluşturulan seracılık projesi ile kentte örtüaltı sebzeciliğin yapılabileceğini göstermeyi amaçladıklarını belirtti.

Geçen yıl tamamlanan projenin amacına ulaştığını, iyi sonuç alınması üzerine projenin bu yıl da devam ettiğini anlatan Irak, şöyle devam etti:
“Geçen yılki sonuçlarla, seracılığın Akdeniz bölgesinde değil, başta Van olmak üzere, Doğu Anadolu Bölgesinde yapılmasının daha karlı olacağını kanıtlamış bulunuyoruz. Geçen yıl tek ekimde, 1 dekarlık alandan 24 ton salatalık ve 22 ton domates elde ettik. Bu miktar, diğer bölgelerde elde edilen ürünün yaklaşık 2 katıdır.”

Geçen yıl 12 kadının seralarda ücret karşılığı çalışarak örtüaltı sebzecilik eğitimi aldığını bildiren Irak, bu yıl İş-Kur fonlarından desteklenen proje kapsamında yine 10 kadına eğitim verildiğini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!