Ford, ABD’deki krize karşı ’Gölcük modeli’ne sarılacak

Güncelleme Tarihi:

Ford, ABD’deki krize karşı ’Gölcük modeli’ne sarılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2008 00:00

Ekonomik kriz ve yükselen petrol fiyatları, ABD’li otomotiv devlerini kendi evlerinde de Avrupa’da yaygın olan küçük ve ekonomik araçlara yöneltti.

Bu yönde karar alan Ford’un CEO’su Alan Mulally, "Avrupa operasyonumuzdaki küçük ve orta sınıf modelleri küreselleştireceğiz" dedi. Ford, böylece, Gölcük’te oluşan "en kárlı üretim" modelini ABD’ye de taşımayı gündemine aldı.

EKONOMİK krizin üstüne, petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişin eklenmesi ABD’de simge halinde olan büyük ve güçlü araç satışlarını vurdu. Kendi evlerinde büyük finansal sıkıntılar yaşayan Amerikan otomotiv devleri, kurtuluşu Avrupalı küçük ve ekonomik araçlarda aramaya başladı. Ford CEO’su Alan Mulally, krizden çıkmak için yeni ürün stratejisi geliştirdiklerini belirterek, "Biz bu stratejiye Avrupa operasyonumuzdaki küçük ve orta sınıfta yer alan modellerin küreselleşmesi diyoruz" dedi. Mulally’nin açıkladığı yeni stratejinin en önemli ayaklarından birini Ford Avrupa’yı kára geçiren Gölcüklü Transit ve Transit Connect modelleri oluşturuyor.

Son 3-4 yıldır Ford Avrupa’nın kárında büyük payı olan Ford Otosan, şimdi bu kárı Amerika’ya taşımaya hazırlanıyor. Sadece Kocaeli’nde Ford Otosan tarafından üretilen Transit Connect’ler 2009 yılının ikinci yarısından itibaren Amerika’ya ihraç edilmeye hazırlanırken, bu modelin 2013 yılında Amerika’da üretileceği de kesinlik kazandı. Ford CEO’su Alan Mulally, Transit Connect’in dışında Gölcük’te üretilen bir diğer başarılı hafif ticari araç modeli Transit’i de Amerika’da üreteceğini açıkladı. Böylece ağırlıklı olarak bugüne kadar Ford Otosan tarafından üretilen iki ticari bundan böyle Ford’u Amerika’da kurtarmak için mücadele verecek.

Global model olacak

Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, Transit ve Transit Connect’in Amerika’da üretilmesini, "Bu iki model artık tek kıtadan çıkarak global bir model olacak" diye yorumladı. Bugün Transit Connect’in sadece Türkiye’de üretildiğini hatırlatan Güçlü, "Amerika’ya ihracatla birlikte artacak talep sonrasında Ford, Transit Connect’i Türkiye’nin dışında Romanya’da üretme kararı aldı. Biz Amerika için üretim yaparken Romanya, Avrupa pazarına yönelik üretim yapacak. Amerika’yla birlikte bu modelin üretildiği ülke sayısı ise üçe çıkmış olacak. Yani Transit Connect’i 3-4 yıl ihraç ettikten sonra Ford, yeni yüzüyle orda da üretmeye başlayacak" dedi.

Transit ihraç edilmeyecek

Transit’in ise Connect gibi önce Türkiye’den ihraç edilmeyeceğini söyleyen Güçlü, şöyle konuştu: "Transit bugün ağırlıklı olarak Türkiye’de, İngiltere’de ve bizim lisansımızla Çin’de üretiliyor. Ford, Transit’i yeni yüzüyle birlikte 2012 yılında Amerika’da üreteceğini açıkladı. Ama Transit Connect gibi daha önce bu aracı Avrupa’dan almayacak. Transit, 2012 yılından itibaren Ford’un Amerika’da ürettiği ’E-Serisi’ kodlu ticari aracın yerini alacak. Sonuçta tüm dünyada aynı araç üretilecek ama Amerika’da üretilen de hem dış görünümde hem de motor seçeneklerinde farklar olacak. Şu an 3 ülkede yaklaşık 280-300 bin adet Transit üretiliyor. Ford, Transit’in Amerika’da üretilmesiyle birlikte bu sayının 500 bine çıkacağını açıkladı. Bu artışta kuşkusuz bizim de payımız olacak. Yani, bizim bu aracı sattığımız ülke sayısı ve üretim adedi de doğal olarak artacak."

Test için 38 Connect gitti

2009 yılının ikinci yarısınad Amerika’ya ihracata başlayan Ford Otosan, şimdiden çeşitli testler ve incilemeler için 38 Transit Connect’i Amerika’da gönderdi. Diğer taraftan Ford Otosan, en büyük taksi pazarı olan Amerika’da Transit Connect’le taksi ihalesine girdi. Ufuk Güçlü, bu ihaleyi kazanmaları halinde Transit Connect ihracatının büyük ölçüde artacağını belirtiyor.

Avrupalı Fiesta ve Focus da ABD yolunda

FORD CEO’su Alan Mulally, yeni ürün stratejilerine bağlı olarak Avrupa’da önemli satış başarısı yakalayan Fiesta ve Focus modellerini de Amerika’da piyasaya sunacaklarını belirterek, "Avrupalı Fiesta ve Focus’u 2011 yılında Amerika’da piyasaya sunacağız. C-Max ise 2012 yılınad Amerika’ya girecek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!