9 cumhurbaşkanı İstanbul’a gelecek Nabucco konuşulacak

Güncelleme Tarihi:

9 cumhurbaşkanı İstanbul’a gelecek Nabucco konuşulacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2010 00:00

Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar’da önemli referans olan Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde, bu yıl 2’si aktif, 7’si eski cumhurbaşkanı olmak üzere toplam 9 cumhurbaşkanı, 1 başbakan ve 3 başbakan yardımcısı ağırlanacak.

Haberin Devamı

Marmara Grubu Vakfı tarafından 13’üncüsü, 5-7 Mayıs’ta İstanbul Convention Center’da (Lütfi Kırdar) düzenlenecek zirvede, öncelik yine ‘enerji’ olacak. Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, “41 ülkeden konuklar ağırlayacağız. Arnuvutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov da teşrif edecek” dedi.
Küresel kriz
Zirveyi ayrıca Bosna-Hersek Başbakan Mustafa Mujezınovic, 3 Başbakan Yardımcısı, 19 bakan ve 32 uluslararası kuruluştan temsilciler, toplamda ise 41 ülkeden katılımcı izleyecek. İkisi aktif, 9 cumhurbaşkanı, oturumlarda konuşacak. Bunun yanında; Belarus Meclis Başkanı da Türkiye’nin konuğu olacak. Akkan Suver, zirvede ‘enerji ve küresel kriz’in öne çıkacağını vurguladı, şöyle devam etti: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız ile Azerbeycan, Gürcistan ve Kazakistan Enerji Bakanları, zirvenin ilk günü gerçekleştirilecek Enerji Oturumu’nda Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya eksenindeki doğalgaz boru hatları projelerini masaya yatıracaklar. Özellikle bölgesel işbirliği ve kesintisiz enerji arzının; Karadeniz Havzası, Balkanlar, Hazar Denizi Havzası, Trans-Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu’daki siyasi istikrar açısından önemini gündeme getireceğiz.”
Nabucco direktörleri bir arada
Enerji oturumunda Taner Yıldız; Azeri mevkidaşı Natıq Aliyev, Kazak mevkidaşı Sauat Mynbayev ve Gürcü mevkidaşı Alexander Khetaguri ile Nabucco başta olmak üzere enerji arz güvenliğini, enerji arzının geleceğini tartışacak. Akkan Suver, “Ayrıca ABD ve Rusya temsilcileri ile Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Avusturya, Almanya’nın Nabucco direktörleri, bu toplantıda söz alacak” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Süleyman Demirel ‘moderatör’ olacak

AVRASYA Ekonomi Zirvesi’nin ikinci günü sabahında, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in moderatörlük yapacağı oturumda da ikisi aktüel 8 konuk cumhurbaşkanının bir “beyin fırtınası” gerçekleştireceğini ifade eden Akkan Suver, “Aynı gün öğleden sonra ise ekonomi Oturumunda Avrasya ve Küresel İlişkiler konuşulacak. Bu oturumda, Küreselleşme ve Avrasya’nın, dünya ekonomi düzeni ile karşılaştırılmalı mukayesesi yapılacak. Avrasya ülkeleri arasındaki sınırlar, mevzuat, ulaştırma ve güvenlik sorunlarıyla mevcut sorunların çözümleri gündeme getirilecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!