89 yıllık Mustafa Nevzat’ı ABD’li Amgen 700 milyon dolara aldı

Güncelleme Tarihi:

89 yıllık Mustafa Nevzat’ı ABD’li Amgen 700 milyon dolara aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2012 00:00

Tarihi Cumhuriyet’e dayanan 89 yıllık Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesini ABD’li Amgen 700 milyon dolara satın aldı. İlaç sanayiinde Türkiye’den ABD’ye ilk giren firma olan Mustafa Nevzat, yüzde 1.7 pazar payına sahip.

Haberin Devamı

BİRÇOK uluslararası ilaç firmasının üs olarak tercih ettiği, dünyada 16’ncı sırada bulunan ve yıllık 15.1 milyar lira ilaç harcamasının yapıldığı Türkiye’ye ilaç sektöründen yabancı ilgisi sürüyor. Türkiye’nin en köklü ilaç firmalarından, 89 yıllık Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesini 700 milyon dolara dünyanın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden ABD’li Amgen satın aldığını dün duyurdu.

Türkiye’ye 2005’te girdi

İlaç sanayiinde Türkiye’den ABD’de pazarına giren ilk firma olan Mustafa Nevzat’ın hisselerini peşin olarak satın alan Amgen, satınalmayla Türkiye’deki varlığını büyütmeyi hedeflerken, bölgedeki etkinliğini de artırma planları yapıyor. Ayrıca Amgen’in biyoteknolojik ilaç üretimi ile ilgili Türkiye’de büyük bir yatırıma hazırlandığı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

Amgen ve Mustafa Nevzat’ın yönetim kurulları tarafından onaylanan satın alma işlemi, Rekabet Kurulu onayının ardından tamamlanacak. 2005 yılında Türkiye’de faaliyet göstermeye başlayan ve Türkiye merkez ofisini 2010 yılında açan Amgen, Türkiye’de 68 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye pazarına iki ürün sunan Amgen, dünyadaki büyüme stratejisi çerçevesinde, Türkiye ve çevre ülkelere odaklandı. Amgen, 15.6 milyar dolarlık cirosu ve 15.3 milyar dolarlık satış geliriyle dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden biri haline geldi.

Pazar payı yüzde 1.7

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin geçmişi ise Cumhuriyet’in ilanına kadar gidiyor. 1923’te Üsküdar’da Prof. Mustafa Nevzat Pısak tarafından kurulan şirket, ilaç sektöründe önemli başarılara da imza attı. ABD Gıda ve İlaç Kurumu’ndan (FDA) onay alan ilk Türk ilaç üreticisi olan Mustafa Nevzat, 2007 yılında ABD’ye ilk ihracatı gerçekleştirdi. 2010 yılında ise Türkiye’den ABD’ye ilk kanser ilacının sevkiyatını yaptı. 200 milyon dolarlık cirosu bulunan Mustafa Nevzat İlaç’ın pazar payı ise IMS verilerine göre yüzde 1.7 olarak hesaplanıyor. 

89 yıllık Mustafa Nevzat’ı ABD’li Amgen 700 milyon dolara aldı
89 yıllık Mustafa Nevzat’ı ABD’li Amgen 700 milyon dolara aldı
89 yıllık Mustafa Nevzat’ı ABD’li Amgen 700 milyon dolara aldı

Haberin Devamı

Çekici bir fırsat sunuyor

Satın almayla ilgili açıklamada bulunan Amgen Şirket Operasyonlar Başkanı Robert Bradway, faaliyet gösterdikleri tüm pazarlarda hastalara inovatif ilaçlar sunmayı hedeflediklerini belirterek, “Mustafa Nevzat’ın çalışanları ve yönetim ekibi ile birlikte Türkiye ve çevresindeki pazarlarda yüksek kaliteli ve inovatif ilaçlarla faaliyetlerimizi artırmayı planlıyoruz” dedi. Mustafa Nevzat Genel Müdürü Levent Selamoğlu da, “Bu işlem, Mustafa Nevzat, çalışanları ve müşterileri için çok çekici bir fırsat sunuyor. Mustafa Nevzat ve Amgen birlikteliği Türkiye’de benzersiz kabiliyetleri, bölgede ve gelişmekte olan diğer pazarlarda ise büyüme potansiyeli olan bir lider yaratacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türk ilaç pazarı 16’ncı sırada

TÜRKİYE’de artan ilaç harcaması ve ilaç pazarının büyümesi yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor. 2006 yılında 1.3 milyar kutu ilacın kullanıldığı, pazarın değerinin de 9.9 milyar lira olduğu Türkiye’de son 6 yılda önemli yol kat edildi. 2010 yılına gelindiğinde bir önceki yıla göre değer bazında düşüş yaşansa da 1.5 milyar kutu ilaç tüketildi, 14.7 milyar liralık rakama ulaşıldı. Türkiye ilaç pazarı, 2011 yılını ise 1.7 milyar kutu ilaç satışı ve 15.1 milyar liralık harcama ile kapattı. Türkiye’deki ilaç pazarındaki dağılım ise yüzde 75.5 yerli, yüzde 24.5 ithal durumunda. Türk ilaç pazarı 2010’da dünyada 16’ncı sırada bulunuyordu. Tahminlere göre 2015’te ilaç pazarında 14’üncülüğe yerleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Aile satmak istemediği için ‘Kızımızı vermeyiz’ diyordu

BİR aile şirketi olan Mustafa Nevzat’ı baba Mustafa Nevzat’ın ardından işi yıllarca kızı Nevhiz Pak ve Mehmet Pısak yönetti. Yönetimi üçüncü kuşağın temsilcisi Cengiz Sezen ve İskender Pısak yürütüyor. Türkiye’nin ilk kadın eczacılarından biri olan Nevhiz Hanım da Onursal Başkan olarak işleri yakından takip ediyor. Mustafa Nevzat Genel Müdürü Levent Selamoğlu, bir süre önce yaptığı bir açıklamada, “Ayda en az bir iki firma ortaklık ya da satın alma için geliyor. Ailenin yanıtı ise ‘bizim verilecek kızımız yok’ şeklinde. Proje bazında, bu ortak ürün olabilir, ortak pazarlama olabilir stratejik işbirliği yapmaya hazırız. Ancak hisse alışverişi yapmak, ortak almak gibi konuları ana hissedarlarımız şu anda düşünmüyor” demişti.

Haberin Devamı

Birçok ilaç şirketi Türkiye’yi üs yapmak istiyor

ARAŞTIRMACI İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Alp Sevindik, satın almanın sektör adına ‘hayırlı’ bir iş olduğunu belirterek, “Türkiye’ye yatırım yapılıyor olması önemli. Birçok ilaç şirketi Türkiye’yi üs yapmak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sanofi, İstanbul’u merkez yaptı

SAĞLIK hizmetinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren global bir şirket olan Sanofi Grubu İstanbul’u yeni kurulan Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi’nin merkez ofisi olarak belirledi. Yeni yönetim yapısında İstanbul ofisi, Türkiye dahil olmak üzere Körfez Ülkeleri (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Yemen), İran, İsrail, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Filistin, Ürdün ve Irak’a rehberlik edecek. Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı olarak atanan Stephen Cobham yeni yapılanmayla ilgili olarak, Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve komşu ülkeleriyle olan ilişkilerinin bölgeye rehberlik edeceğini ifade etti. Sanofi Grubu’nun Sanofi, Sanofi Pasteur, Zentiva, Genzyme şirketleri ve üretim tesisleriyle kapsamlı bir iş modeline sahip olduğunu vurgulayan Cobham, “Sanofi Grubu için Türkiye kaliteli işgücü, bilimsel altyapısı, tıbbi birikimi ve deneyimiyle bölgedeki mükemmellik merkezine dönüşüyor. Birçok Ortadoğu ülkesine Türkiye’den ihracat yapıyoruz ve bu operasyonu daha da genişletmek istiyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!