Merkez Bankası’na karşı ilanlı isyan: Yeter artık, faizi indir

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası’na karşı ilanlı isyan: Yeter artık, faizi indir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş, bugünkü gazetelere verdikleri tam sayfa ilanla Merkez Bankası’na, "Yeter artık, faizi indir, üretim ve istihdam ölmesin" bayrağı açtı. İlanda, "İndiriyormuş gibi yapmayın" denilerek, Merkez Bankası’ndan "şok faiz indirimi" istendi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başını çektiği bazı iş dünyası örgütleriyle Türk-İş ve Hak-İş’in de aralarında bulunduğu kuruluşlar, 1979’da Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Bülent Ecevit Hükümeti’ne karşı çektiği ilanlı isyan bayrağının bir benzerini bu kez Merkez Bankası’na karşı kaldırdı. "Yeter artık, indirin" ana başlığı taşıyan ve bugünkü gazetelere verilen tam sayfa ilanlarda, Merkez Bankası’na, "Üretim ve istihdamı öldürmeyin, faizi indiriyormuş gibi yapmayın" çağrısı yapıldı.

PPK TOPLANTISI VAR: TİM’in başını çektiği, TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği), TÜGİAD’ın (Türkiye Genç İşadamları Derneği) aralarında yer aldığı çok sayıda dernek ve birlik, "yeter artık, faizi indirin" ilanını vermek için özellikle bugünü seçti. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün akşam saatlerinde toplanıp, uygulanan faiz oranlarını gözden geçirecek. PPK’nın bugünkü toplantısında faiz indirimi yapması, bunun yüzde 0.25 veya 0.50 düzeyinde olması bekleniyordu. Ancak, dün bu konudaki beklentiler biraz daha yukarı çıktı.

FAİZ 17.25 DÜZEYİNDE: Merkez Bankası, geçen ay yüzde 17.50 düzeyinde olan gecelik borçlanma faizini, 14 ay aradan sonra 0.25 puanlık indirimle yüzde 17.257e çekmişti. Merkez Bankası’nın bu indirimi, başta ihracatçılar olmak üzere iş dünyasının birçok kesimi tarafından "çok yetersiz" bulunmuştu.

İNDİRİM KÜÇÜK OLMASIN: TİM’in önderlik ettiği dernek, birlik ve sendikaların verdiği tam sayfa ilanlarda, "İndiriyormuş gibi yapmayın" denilerek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na şu çağrıda bulunuldu: "Türkiye yakaladığı siyasi istikrarı ve büyümeyi faiz indirimiyle taçlandırmalıdır. Türkiye’yi üretimle ve ihracatla kalkınan bir ülke yapmak, en az fiyat istikrarını sağlamak kadar önemli bir hedefimizdir. Türkiye’nin rekabekt gücünü aşağıya çeken yüksek faiz politikalarından vazgeçmek, üreteme ve istihdamı ithalatın yarattığı haksız rekabetten korumak, en az fiyat istikrarını sağlamak kadar hayatidir. Türkiye’ye olağanüstü reel faiz nedeni ile gelen sıcak parayı soğutmak ve kalıcı yatırımlara dönüştürmek hepimizin görevidir. Para Kurulunun değerli üyeleri ve Merkez Bankamızın değerli ilgilileri, bu görev ve sorumluluk çerçevesinde Türkiye’yi yüksek faiz ve düşük kur döngüsünden kurtarın, faiz indiriyormuş gibi yapmayın. İndirin ve dünya ölçeğindeki makul seviyelere çekin. Üretim ve istihdam ölmesin."

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM-İlanda tüm ihracatçı birliklerinin listesi yer aldı).

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK-Tüm üye işveren sendikaları listelendi).

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş-Üye sendikalara listede yer verildi).

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON-Üye dernekler listelendi).

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş-Üye sendikalar listelendi).

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK-Üye dernekler sıralandı).

İstanbul Sanayici ve İşadamı Dernekleri Federasyonu (İSİDEF-Üye dernekler listede yer aldı).

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (Tüm-Mer/Üye dernekler sıralandı).

Türkiye Seyehat Acentaları Birliği (TURSAB)

Diğer dernekler: TÜGİAD, UND gibi dernekler sıralandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!