70 milyon dolarlık pazar

Güncelleme Tarihi:

70 milyon dolarlık pazar
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyada kesici uçlar 70 milyon dolarlık gibi bir piyasaya sahip. Bu projenin amacının her yıl katlanarak artan Türk piyasasındaki döviz çıkışını engellemek olduğunu söyleyen Hasan Mandal, ‘‘Aynı zamanda yurt dışındaki 70 milyon dolarlık bu pastadan Türkiye büyük bir dilim alabilir’’ diyor. Ayrıca Türkiye'nin ihraç ettiği en büyük kalem malların başında seramik geliyor. Oysa Türkiye temel hammaddesi seramik olan ‘‘Seramik uçlu kesicileri’’ yurtdışından alıyor. Türkiye bir kesiciye 10-20 dolar öderken 2-4 metrekare seramik fayansı aynı fiyata satabiliyor. Yani bir uç için 4 metrekare seramik satmak gerekiyor. Mandal, ‘‘Türkiye'nin bu kadar toprağı satılıyor, bu kadar işçilik gidiyor ve karşığında sadece bir uç alabiliyor. Şimdi sorarım size toprak mı satalım uç mu?’’ diyor.

Mandal, Türkiye'de bir seramik uçlu kesici fabrikası için 5-10 milyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Nerede kullanılıyor?

Kesici uçlar otomotiv, uçak yapımı ve diğer talaşlı imalat gerektiren parçaların işlenmesinde kullanılıyor. Nasıl bir tahtaya şekil verilirken ondan talaş çıkıyorsa, metalin işlenmesinde de talaşa benzer artık çıkıyor. İşte talaş ismi buradan geliyor. Kısaca; bu çekici uçlar metalin şekillendirilmesi gereken her yerde kullanılıyor. Türkiye'de uçak sanayi gibi ağır sanayide kullanılan demir, çelik nikel ve bazlı alaşımlar gibi yüksek alaşımlı blok halinde olan malzemeleri şekillendirilmede bu uçlar kullanıyor. Yani hem kesiyor, hem yontuyor, hem de şekil veriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!