70 bin çalışana soruldu, Türkiye ilk sırada! Çalışanların yüzde 97’si yeni iş fırsatı kolluyor

Güncelleme Tarihi:

70 bin çalışana soruldu, Türkiye ilk sırada Çalışanların yüzde 97’si yeni iş fırsatı kolluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2023 07:00

Dünya çapında 70 bine yakın çalışanla yapılan insan kaynakları araştırmasının sonuçları, Türkiye’de ‘sebat’ kelimesinin anlamının kalmadığını ortaya koydu. Michael&Page’in araştırmasına göre Türkiye, 37 ülke arasında çalışanların en fazla yeni iş fırsatı kolladığı ülke. PageGroup Genel Müdürü Fatih Cömert, “Buna genel müdürler dahil” diyor.

Haberin Devamı

Başarı için sabır ve sebat etmek gerektiğine inanan nesil, yerini “Mutlu da olsam yeni fırsatlara bakarım” diyen çalışan profiline bıraktı. Şirketler için yetenek sınavı hiç bu kadar çetin olmamıştı. PageGroup’un global düzeydeki ‘Yetenek Trendleri Araştırması’nın sonuçları, bu zorluğun giderek büyüdüğünü ortaya koydu. Türkiye dahil 37 ülkede yaklaşık 70 bin işveren ve iş arayanın görüşlerine dayanılarak yapılan 2023 Yetenek Trendleri Araştırması’na göre çalışanların iş değiştirmesinde en yüksek motivasyon kaynağı hâlâ ücret ama özel hayat dengesi ve kariyer fırsatlarının sunulması gibi faktörler ile aradaki açık neredeyse kapanıyor.

DENEYİM İÇİN PARA PEŞİNDELER

PageGroup Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, araştırmanın sonuçarını Hürriyet’e değerlendirdi. “Bu araştırmada genç yeteneklerin sadakat, iş tatmini, maaş, iş-yaşam dengesi ve çeşitlilik, kapsayıcılık, esneklik gibi kriter üzerinden görüşlerini yansıtmayı amaçladık. Bu anlamda araştırma türünün en kapsamlı çalışması oldu. Çalışanların beklentilerinde dramatik değişimlerin olduğunu gösteriyor” diyen Cömert, bu beklentileri pandemi sonrası oluşan şartların belirlediğinin altını çiziyor. 

Haberin Devamı

Cömert’e göre bu yeni hayatın en önemli kelimesi ‘deneyim’. Bunu da şöyle açıklıyor Cömert: “Gençler enflasyonist ve sürekli ekonomik şartların değiştiği ortamda ebeveynleri gibi yatırım yapmak eğiliminde değiller. Çünkü birikimle bir ev ya da her işyeri gibi hedeflere varamayacaklarına inanıyorlar. ‘O zaman biriktirmek yerine bugünü iyi değerlendireyim’ deyip, sürekli yeni deneyimler istiyorlar. Deneyim için de para gerekiyor. Bu yüzden çalıştıkları şirketten yüksek ücret beklentileri kadar deneyimi yaşama fırsatı veren özel hayat dengesinin de peşinde koşuyorlar.”

70 bin çalışana soruldu, Türkiye ilk sırada Çalışanların yüzde 97’si yeni iş fırsatı kolluyor

Fatih Cömert

HERKES TEKLİFLERE AÇIK

Fatih Cömert, uzun yıllardır şirketlere yetenek yönetiminde danışmanlık veren bir isim. Çalışan piyasasında kurum bağlılığının giderek azaldığının altını çiziyor. “Pandemi öncesine göre iş değiştirme oranı arttı. İşe bağlılık azaldı. İnsanlar işinde mutlu da olsa yeni iş fırsatlarına açık. Sadakat bir istisna haline geldi. Bu, tüm dünyada böyle” diyen Cömert, araştırma sonuçlarının da bunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Araştırmada “Yeni iş fırsatlarına açık mısınız?” sorusuna en yüksek oranda “evet” diyenler Türkler ve Portekizliler. Türkiye’de oran yüzde 97. Sadece yüzde 3’lük kesim yeni iş fırsatlarına kapalı olduğunu belirtmiş. Cömert, “Burada en çok dikkatimi çeken şey, her kademede çalışanın yeni fırsatlara açık olması. Eskiden bazı isimlere teklif dahi götüremezdik. Bilirdik ki o isim şirketinden ayrılmaz. Şimdi o ‘kapalıyım’ diyenler, ‘Sizi bir dinlemek isterim’ yanıtını veriyor. Genel müdürler de CEO’lar da böyle” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE AYRIŞIYOR

- Yeni rollere açık olmayan çalışanlar Türkiye’de yüzde 3 iken, Avrupa’da yüzde 12.

- Mevcut işinden memnun olan çalışanların oranı Türkiye’de yüzde 26, Avrupa’da yüzde 50.

- Mevcut maaşından memnun olan çalışanlar Türkiye’de yüzde 28, Avrupa’da yüzde 56.

- Mevcut iş yükünden memnun olan çalışanlar Türkiye’de yüzde 66, Avrupa’da yüzde 59.

- Son iki yılda maaşlarına zam yapılmayan çalışanlar Türkiye’de yüzde 14, Avrupa’da yüzde 39.

- Esnekliği çalışma şartlarını iş başvurularında çekici bir neden olarak gören çalışanlar Türkiye’de yüzde 82, Avrupa’da yüzde 68. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!