7 Türk, dünyanın en iyi bin ekonomisti arasında

Güncelleme Tarihi:

7 Türk, dünyanın en iyi bin ekonomisti arasında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 01:25

Avrupa Ekonomi Kuruluşu (EEA) tarafından yaptırılan bir araştırmada, dünyanın en önemli 1.000 ekonomisti arasına 7 Türk ekonomisti girdi. EEA'nın yaptırdığı araştırmada, bir genel, üç adette kullanılan kaynak ve araştırma yöntemlerine göre farklılaştırılmış alt liste olmak üzere toplam dört sıralama listesi oluşturuldu.

‘Dünyanın en önemli 1.000 ekonomisti’ adı verilen genel listeye, dünyanın en iyi bilimsel ekonomistleri arasında adı geçen Prof. Daron Acemoğlu 12'nci, Prof. Dani Rodrick 50'nci, Prof. Erinç A. Yeldan 131'inci, Prof. Abdullah Yavaş 175'inci, Prof. Selahattin İmrohoroğlu 432'nci, Prof. Timur Kuran 585'inci ve Prof. Tayfun Sönmez 735'inci sıralarda yer alarak girdiler.

EEA için yapılan araştırmalardan ‘Scott ve Mittias’ kaynaklı listede ise, Prof. Daron Acemoğlu 8'inci, Chicago Loyola Üniversitesi profesörlerinden Vefa Tarhan ise 107'inci sırada yer aldılar. Prof. Vefa Tarhan, 1.5 yıl önce yazdığı bir raporda, Türkiye'nin ekonomik krize aday olduğunu belirmişti. Prof. Tarhan, şu sıralarda Devlet Bakanı Kemal Derviş'in planını tamamen desteklediğini belirtiyor.

EEA için yapılan araştırmalardan ‘Hirsch’ listesinde ise, Prof. Daron Acemoğlu dünyanın en önemli 500 ekonomisti arasında ikinci sırada yer aldı. Bu listede ayrıca Prof. Faruk Gül de 387'inci olarak gösterildi.

‘Kalaitzidakis’ araştırması olarak belirtilen bir başka listede ise, Prof. Daron Acemoğlu 8'inci sırada, Prof. Faruk Gül ise 232'inci sırada yer aldılar.

EEA'ya araştırma yapma görevini, konu ile ilgili yarışmayı kazanarak elde eden Tom Coupe, ekonomi konusunda doktora yapan bir öğrenci olarak biliniyor. Tom Coupe tarafından yapılan araştırma sonucu hazırlanan dünyanın en önemli 1000 ekonomisti listesini değerlendiren ABD'li ekonomi uzmanları, uzun dönemde yapılan, ciddi vebilimsel bir araştırma olduğunu vurguluyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!