Merkez Bankası'ndan hükümete harcama uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasından hükümete harcama uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2007 14:28

Merkez Bankası'ndan hükümete harcamalar konusunda ciddi uyarı geldi. Ekonomik birimlerin ücret zamları başta olmak üzere enflasyon hedefine uymadığına dikkat çeken Merkez Bankası, bu davranışın enflasyon için risk oluşturduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

 Faizde son çeyrekte 'ölçülü indirim' öngören Merkez Bankası, buna karşın, "Taahhüt niteliği taşımıyor" diyerek, harcamalar başta olmak üzere yaratılan belirsizliklerin ortadan kaldırılmaması halinde faiz indirimine gidilmeyebileceği uyarısında bulundu.

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun 12 Temmuz tarihinde yaptığı ve faiz oranlarını değiştirmediği toplantının özetini açıkladı. Enflasyon gelişmelerine değinilen açıklamada, haziran ayında hizmet fiyatlarının yıllık artışındaki gerileme duraksama göstermiş olsa da alt kalem fiyat hareketlerinin hizmet fiyat artışlarındaki yavaşlama eğiliminin devam ettiğine işaret edildi. Açıklamada, "Yıllık artıştaki gerilemenin duraksamasının temel sebebi haberleşme hizmetlerinde yer alan cep telefonu görüşme ücretlerindeki yükseliştir. Ayrıca, petrol fiyatlarındaki artışların belirli bir gecikmeyle ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansıması hizmet fiyat artışlarındaki gerilemeyi sınırlamıştır" denildi.

Haberin Devamı

Son aylarda enflasyondaki düşüş eğiliminin belirginleşmesinin enflasyon beklentilerine de yansıdığı ifade edilen açıklamada, önümüzdeki dönemde enflasyonun daha da aşağı düzeylere inmesiyle beklentilerdeki iyileşmenin süreceği tahmin edildi. Açıklamada, "Bununla birlikte Kurul, orta vadeli enflasyon beklentilerinin henüz hedeflerle uyumlu olmamasını temkin gerektiren bir unsur olarak değerlendirmektedir" denildi.

FAİZ POLİTİKASI DEĞİŞEBİLİR

Para Politikası Kurulu'nun kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği değerlendirmesinde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Ancak önümüzdeki dönemde dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışına bağlı olarak, olası faiz indirimlerinin zamanlaması ve miktarı farklılaşabilir. Politika faizlerine ilişkin bu duruşun mevcut bilgi seti ve varsayımlara göre türetilmiş olduğu ve Kurul tarafından verilmiş bir taahhüt niteliği taşımadığı belirtilmelidir. Kurul, önümüzdeki dönemde para politikası duruşunun her iki yönde belirgin olarak güncellenmesini gerektirebilecek önemli belirsizlik unsurlarının bulunduğunu değerlendirmiştir."

Haberin Devamı

KİRALARDAKİ ARTIŞ AZALACAK

Katılık gösteren bazı hizmet kalemlerinde fiyatların para politikasının etki alanı dışında olduğuna işaret edilen açıklamada, örnek gösterilen kira kalemindeki artışların son üç yıldır yüzde 20 civarında seyrettiği ve tek başına bu kalemin yıllık enflasyona katkısının 1 puana yaklaştığının altı çizildi. Önümüzdeki aylarda kiralardaki yıllık artış hızının kısmen yavaşlayacağı, orta ve uzun vadede ise konut arzının artmasıyla kiraların daha istikrarlı bir görünüme kavuşacağının beklendiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!