65 milyar dolarlık ’Ponzi Oyunu’ oynadı, şimdi tuvalet temizleyecek

Güncelleme Tarihi:

65 milyar dolarlık ’Ponzi Oyunu’ oynadı, şimdi tuvalet temizleyecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2009 00:00

ABD’de Wall Street tarihinin 65 milyar dolarla en büyük dolandırıcılık suçundan 150 yıl hapse mahkum edilen Bernard Madoff’un cezaevindeki yaşamanın hiç kolay geçmeyeceği belirtildi.

Haberin Devamı

Mahkemede Madoff'a büyük tepki / Foto-Galeri 

Bernard Madoff'a 150 yıl hapis

Ponzi Oyunu ile binlerce kişi ve kurumu dolandırmaktan suçlu bulunan Nasdaq eski Başkanı Madoff’un bundan sonraki yaşamı dramatik biçimde değişecek. Hapis cezasını hangi federal cezaevinde çekeceği henüz belirlenmeyen 71 yaşındaki Madoff, günde birkaç cent kazanmak için tuvalet temizleyecek, yerleri süpürecek ve cezaevi mutfağında fırında çalışacak.

Dakikası 25 cente arayacak

Madoff’un çalışmadığı zamanlarda ise okuma, yazma, egzersiz ve eğer isterse diğer mahkumlarla iletişim kurmak için bol bol zamanı olacak. Mektup yazabilecek ve alabilecek olan Madoff, dakikası 25 sente sınırlı süre telefon konuşması yapabilecek ve muhtemelen e-mail adresine girebilecek, ancak mesajları izlenebilecek. Arkadaşları ve ailesi Madoff’u cezaevinde ziyaret edebilecek, ancak cinsel ilişki yasak olacak. Cezaevinde gardiyanlar, altı ya da yedi gün günlük kontroller kapsamında gecenin bir yarısı Madoff’un yüzüne iki kez el feneri ışığı tutacaklar.

Ailesine yakın olacak

ABD’de cezaevi sistemi, mahkum ailelerinin cezaevi ziyaretlerini kolaylaştırmak için mahkumların, ailelerinin yaşadığı yerin yaklaşık 800 kilometre içerisinde bir cezaevinde kalmasına özen gösteriyor. Ailesine yakın bir yerde cezaevinde kalmasına karar verilmesi halinde Madoff hayatının geri kalan kısmını, New York’ta Otisville bölgesindeki federal cezaevinde geçirecek.

Mafya babaları kalıyor

New York’un yaklaşık 112 kilometre kuzeybatısındaki orta güvenlikli bu cezaevinde 1.100 mahkum yatıyor. Madoff bu cezaevine giderse, muhtemel hücre arkadaşları arasında ünlü mafya babası James Coonan, uyuşturucu satıcısı Emory Clash Jones, Louis (Şişman Lou) LaRusso cinayetine iştirak eden Gregory Rago ve küçük çaplı da olsa Ponzi Oyunu’ndan mahkum Blake Prater yer alacak.

13 bin 567 kişi para kaptırdı

150
yıl hapse mahkum olan Bernard Madoff, arkasında büyük bir ’kaybeden ordusu’ bıraktı. UBS’den Santander’e New York Mets ve Yeshiva Universitersi’nin sahibi Wilpon ailesinden General Motors’un finans kolu olan GMAC’e ve Yapı Kredi’nin ortağı UniCredit’e kadar çok sayıda yatırımcı Madoff mağduru oldu. Kurumların dışında 13 bin 567 kişi de Madoff’a para kaptırdı. Bu kişiler arasında arasında yahudi kadınlarına yardım cemiyeti kuran Nobel ödüllü Elie Wiesel, TV sohbet oturumcusu Larry King, aktör John Malkovich, hayattaki en yaşlı süper model Carmen Dell’Orefice, New Jersey Senatörü Frank Lautenberg, saygın ekonomist, hukukçu, kendi doktor ve avukatı da bulunuyor.

Profesyonel çalıştı SEC bile anlayamadı

YILLARDIR
oldukça profesyonelce çalışan Bernard Madoff’un ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu’nca bile yakalanmasını engelleyen özellikleri şunlardı:

Madoff, yatırımcılarına her hafta alıp sattığı hisseleri ve bunlardan doğan kayıp ve kazançları gösteren bir liste gönderiyordu.

’Ben paramı geri istiyorum’ diyen yatırımcıya parası en fazla birkaç gün içinde geri ödeniyordu.

Yılda yüzde 10 sabit getiri, abartılı değildi. Bu nedenle yatırımcının güvenmesi daha kolay oldu.

Madoff, başkaları adına yüksek getiri vaad eden yatırımlar yapıyordu. Ancak bir hedge fon da değildi. Bu nedenle portföyünü bir bankada tutma zorunluluğu yoktu.

Oğulları yakalattı

MADOFF
’un 65 milyar dolarlık dolandırıcılık suçu, oğulları Mark ve Andrew’ın ihbarı üzerine geçen aralık ayında ortaya çıktı. Madoff ailesi çöküş sinyallerini 2007’de vermeye başlamıştı. 2006 yılında kendi adlarını taşıyan yardım derneği aracılığıyla 1 milyon 277 bin dolar dağıtan aile geçtiğimiz yıl 95 bin dolarlık bağış yapmakla yetinmişti. Bu tutar 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren derneğin en düşük bağışı olmuştu. Derneğin tüm geliri Bernard ve Ruth Madoff, oğulları ve oğullarının eşlerinin gelirlerinden oluşuyordu. 4 milyon dolar ile kurulan bu derneğin varlıkları 2000 yılında 25 milyon dolara kadar çıkmıştı. Oğulları Mark ve Andrew’ın da bu derneğin dışında kendi isimlerini taşıyan yardım kuruluşları vardı.

Haberin Devamı

11 ayrı suçtan mahkum edildi

YOLSUZLUK
, yalan beyan, personel sosyal yardım sandıklarından hırsızlık, yalan yere yemin etmek, ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) sahte evrak vermek ve uluslararası kara para aklama olmak üzere 11 ayrı suçtan yargılanan Bernard Madoff, öneki gün çıktığı mahkemede suçlu bulunarak 150 yıl hapse mahkum edildi.

Ponzi Oyunu nedir

1920
yılında ilk kez Charles Ponzi’nin ortaya çıkardığı Ponzi Oyunu bir nevi saadet zincirini andırıyor. Eski yatırımcılara büyük getiriler vaateden bu oyun yeni yatırımcılardan aldığı fonlar sayesinde, eskilere vaatettiği getirileri ödeyebiliyor. Ancak, taze para girişi durunca, sözde getiri ödemelerini sağlayamayan sistem çöküyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!