606 kişi SSK'dan haksız maaş alıyor

Güncelleme Tarihi:

606 kişi SSKdan haksız maaş alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, SSK müfettişlerinin son sekiz yılın kayıtları üzerinde yaptığı inceleme sonucunda sahtecilik ve suiistimaller yoluyla 606 kişinin haksız yere gelir ve aylık aldığının belirlendiğini bildirdi.

Okuyan, DYP İzmir Milletvekili Yıldırım Ulupınar'ın soru önergesini yanıtlarken, 1950 yılından itibaren emekli aylıkların manuel sistemle bağlanmasına başlandığını belirterek, kanun gereği 25 yıllık sürenin dolduğu 1975 yılından itibaren de aylık bağlanması için başvuranların sayısında yoğun bir artış olduğunu kaydetti. Okuyan, 1990 yılına kadar emekli aylıklarının manuel sistemle bağlandığını anlattı.

İki ayrı sigorta kolundan aylık ve gelire hak kazananlara yüksek olanın tamamı, eksik olanın ise yarısının ödendiğini hatırlatan Okuyan, sosyal zammı ödemesinin ise tek dosyadan yapıldığını bildirdi.

Okuyan, ölüm aylığı bağlanan dul eşlerin yeniden evlenmesi, kız çocukların ise evlenmeleri veya sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlamaları halinde aylıklarının kesilmesi gerektiğine dikkati çekti. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasına hizmet veren SSK Başkanlığı personelinin özverili ve iyi niyetli çalışmalarına rağmen, ilgililerin beyan sırasında kasten veya bilmeyerek ya da yanlış veya eksik bilgi verilmeleri nedeniyle, manuel sistemde hatalı aylıkların bağlanabildiğini ifade eden Okuyan, şunları kaydetti:

ÇAPRAZ KONTROL

''Tam otomasyona geçilmemesi nedeniyle önceki yıllarda bu işlemlerin bilgisayar ortamında izlenmesi ve çapraz kontroller yapılması imkanı bulunamamıştır. Aylık bağlama işleminde 1990 yılından itibaren bilgisayardan kısmen yararlanılmaya başlanmasıyla birlikte, çapraz kontrollerin yapılması imkanı da doğmuştur. Şimdiye kadar yapılan taramalar sonucunda evlendiği veya çalışmaya başladığı halde ölüm aylığı almakta olanlar, iki ayrı sigorta kolunda tam aylık alanlar ve tek dosyadan ödenmesi gerektiği halde iki ayrı dosyadan sosyal yardım zammı alanlar tespit edilerek, yapılan yersiz ödemeler durdurulmuştur.''

Okuyan, SSK müfettişlerince yapılan inceleme ve soruşturmalarda, geriye doğru 8 yıllık kayıtların incelenmesinde, çeşitli sahtecilik ve suiistimaller yoluyla haksız yere gelir ve aylık aldıkları saptanan 606 kişinin gelir veya aylıklarının kesildiğini ve haksız yere ödenmiş olan gelir ve aylıkların tahsili yoluna gidildiğini bildirdi. Sahteciliklerde sorumluluğu tespit edilen 1380 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirten Okuyan, 19 personel hakkında göreve son, 20 personel hakkında ise çeşitli disiplin cezaları önerildiğini açıkladı.

Okuyan, SSK Başkanlığı'nca bilgisayar ortamında tescil, hizmet ve ödeme kimlik kütüklerinin birebir ve çapraz kontrollerine devam edilmekte olduğunu kaydetti. (aa)


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!