Kimseye dayatma yapamayız, faiz düÅŸtükçe enflasyon da düÅŸer

Güncelleme Tarihi:

Kimseye dayatma yapamayız, faiz düştükçe enflasyon da düşer
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 27, 2007 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, reel faizin yüksekliği şikayetlerinin hatırlatılması üzerine, "Kontrollü götürmemiz lazım. İnanıyorum ki faiz düştükçe enflasyon da düşecek" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan Cidde’den Ankara’ya dönerken gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:

- Faizlerin yüksek olmasını Merkez Bankası Başkanı’na bağlayanlar var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Merkez Bankası’nın şu andaki politikası bu. Merkez Bankası’na bu konuda herhangi bir dayatma yapamayız. Ben böyle inanıyorum. Faiz ile enflasyon ikilemini birbiriyle bağlantılı koordine ederek. Yani biz enflasyon ile faiz arasındaki açığı, reel faiz noktasında bunu kontrollü götürmemiz lazım. Yani orada ters orantılı bir açılım olmaması lazım. Ekonomide istikrar olması lazım. Ki bu istikrarı yakaladığı anda girişimcinin gerek finans sektöründe olsun gerek yatırımcı kredi noktasında olsun geleceğini o zaman iyi görebilecek. Aksi takdirde bunu göremeyecek, sıkıntı var. Ben de burada hep şuna bakıyorum enflasyonun faiz ile olan bağlantısını yani ana etken olarak ben faizi görüyor ve önemsiyorum. Ve diyorum ki faiz düştükçe, inanıyorum ki enflasyon da düşecek. İkisini ben doğru orantılı olarak görüyorum. Ters orantılı olarak görmüyorum.

Haberin Devamı

- Merkez Bankası’ndan farklı bir yorum mu getirdiniz?

- Konuya belki belli bir süreç için öyle yaklaşıyor olabilirler. Her zaman için geçerli deÄŸil bu.Â

- Yerli sermaye de hálá çekingenlik var?

- Yerlinin ki şeyden, yabancının şu anda atıl kapasitesi var. Para olarak. Ciddi kapasite var bekliyor. Adamların kitabında risk yok, riski göğüslemek var. Bizimkiler faaliyet dışı kazanmaya alıştıkları için şimdi yeni yeni faaliyetten kazanmaya başladıkları için..Ben şimdi kimi dinlersem söyledikleri şey şu: "Yahu karlılık payı bayağı düştü" Eskiden bilançoya baktığın zaman yüzde 80 ile 95’lere varan faaliyet dışı gelirler vardı. Şimdi faiz düştü o kalmadı. Yatırıma giriyorlar, ama yabancı küresel sermaye öyle bakmıyor olaya.

- Enerjide yeni projeler var mı?

- Hazırlıklar tamam yakında Temmuz’a kadar fevkalade bir durum olmazsa Afşin Elbistan C ve D, Yusufeli yani büyük çapta olanlar bunlar. İnşallah ihalelerini yapmış ve temellerini atmış oluruz.

- Elektrik dağıtım ihaleleri?

Haberin Devamı

- Yok orada alt yapıyı halletmemiz lazım. Ondan sonra biten illerden işe başlayacağız Halkbankası’nın yüzde 25’i tamam, halka veriyoruz. Tekel yetişmeyebilir ama Petkim bitecek.

- 17 Nisan ile ilgili bir gelişme var mı? Cumhurbaşkanlığı’na adaylığıyla ilgili?

- Ä°nÅŸallah 15, 16 Nisan’ı geçirmeden bir açıklama yaparız.Â

Cargill babamın oğlu değil yabancıyı ürkütmeyelim

- Türkiye’ye yatırımı istemeyen başka güçler mi var?

- Olabilir, paslaştıkları yerler de olabilir. Bakın şu anda yaşadığımız bir olay var. Cargill Meselesi. Cargill benim babamın oğlu değil. Biz iktidar olduğumuzda Cargill vardı. Türkiye bölgesinde şimdi yaklaşık 150 milyon dolar yatırımı var. Eee kardeşim bunu yaptırdığın zaman engel olmamışsın, hee demiş bitmiş, ve orada nereden bakarsan direk endirek bin-bin 500 kişi belki daha fazla insan çalışıyor. Ve bunlar işi yaptıkları zamanda yani modern çağdaş bir tesis kuruyorlar. Böyle yapıyorlar bu işi. Şimdi bu kadar sene geçtikten sonra geçenlerde kanun manun her türlü düzenleme olmasına rağmen, pat diye yürütmeyi durdurma kararı alındı. Şimdi ne yapalım? Şimdi onların buraya çekebileceği küresel sermayeyi ürkütüyor. Şimdi başlayacağız bu yanlışı düzeltmeye, bu da bizim medyamızdan ülkemiz için destek istiyoruz. Bunların yazılması çizilmesi lazım. Biz yaptığımız zaman başka türlü karşılıyorlar değerlendirmeye. Yani Cargill’i koyalım bir kenara. Gel Çerkezköy’e Çorlu’ya oralar ne bölgesiydi. Hepsi tarım bölgesiydi. Bütün o devasa tesislerle oralar yapılıp bitirildi. Niye sesiniz çıkmadı. Yani bu ABD markası diye tepki gösteriyorlar. Ülkemize yönelik bir hastalığımızın olması lazım. Orada bu kadar çalışanımız var. Ülkeme sağladığı katma değer var. Üstelik teşvik bölgesi değil. Teşvik bölgesine yapmamış bu adam. Kurumlar vergisi başta olmak üzere diğer vergilerini de şakır şakır ödüyor. Sana bir ihracat sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!