60 kuruşa 41 bin TL’lik zarardan kurtulmak mümkün

Güncelleme Tarihi:

60 kuruşa 41 bin TL’lik zarardan kurtulmak mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2017 17:17

Reel sektörün karşılıksız çek mağduru olmaması için geliştirilen Karekodlu Çek’in kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor. Güvenli ticaret için gerekli olan şeffaflık ortamını sağlayan Karekodlu Çek Raporu’nun ücreti 60 kuruş olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Çek ticari hayatta çok yoğun olarak kullanılıyor ve buna bağlı olarak her yıl 20 milyon adedin üzerinde çek keşide ediliyor. Hem bir ödeme aracı olması hem de özellikle KOBİ’ler açısından bir finansman ve vadeli alım sağlama aracı olması nedeniyle çek ile yapılan ödemelerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi reel sektör açısından büyük önem taşıyor. Çek ile yapılan alım satım işlemlerini daha güvenli hale getirmek ve çeklerdeki tahsilat riskini azaltmak amacıyla geliştirilen Karekodlu Çek uygulaması 2017 yılında zorunlu hale geldi. Bir aydan kısa bir sürede Karekodlu Çek kullanan keşideci sayısı 80 bin’e ulaştı.

Karekodlu Çek Sistemi sayesinde alınan bir çekin bankanın kayıtlarında mevcut olup olmadığı bilgisinden, keşidecinin son 5 yılda düzenlediği çeklerin ödenip ödenmediği, ilk çekini ve son çekini ne zaman düzenlediği, düzenlediği çeklerin ortalama tutarı gibi çek keşidecisinin çek ödeme geçmişini ortaya koyan pek çok veriye saniyeler içerisinde ulaşılabiliyor. Bu yolla da ödeme kabiliyeti yüksek olan keşidecilerin çeklerini kabul ederek karşılıksız çek alma riskinin azaltılması sağlanabiliyor.

Haberin Devamı

KARŞILIKSIZ ÇEK RİSKİNİ ÖNLEMEK İÇİN KAREKODLU ÇEK KABUL EDİN

Karekodlu çek sayesinde tıpkı bankalar gibi çek kabul eden tarafların da çeki keşide eden kişi veya şirketin geçmiş çek ödeme performansını izleyebileceğini vurgulayan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz “Her ay yaptığımız analizler karşılıksız çek keşide eden kişilerin %80’inin geçmiş 5 yılda en az 1 kere karşılıksız çek keşide ettiğini gösteriyor. Vadeli satışlarınız karşılığı size sunulan çekleri Karekodlu Çek Raporu’nu inceleyerek aldığınız taktirde karşılıksız çek ile karşılaşma riskinizi %80 oranında azaltmış olursunuz. Bu faydayı sağlayacak Karekodlu Çek Raporu’nun fiyatı sadece 60 kuruş olarak belirlendi. Arkası yazılan bir çekin tutarının ortalama 41 bin TL olduğu düşünüldüğünde sadece 60 kuruşa bu risklerden korunmak mümkün hale geliyor” açıklamasında bulundu. “Diğer taraftan çek keşidecilerinin finansal okuryazarlıklarının gelişimini ve ticari itibarlarını yönetmelerini desteklemek amacıyla, kendi durumlarını gösteren Karekodlu Çek Raporlarına her ay bir kez ücretsiz olarak Findeks üzerinden ulaşabilmeleri sağlanacaktır” şeklinde sözlerine devam etti.

Haberin Devamı

Karşılıksız çek riskini önlemek için öncelikle, Findeks’e ücretsiz üye olarak Findeks Mobil Uygulaması’nı akıllı telefonlara indirmek gerekiyor. Findeks’e üyelik süreci banka şubeleri, Findeks.com web sitesi veya mobil uygulaması üzerinden tamamlanabiliyor.

 

TİCARİ HAYATTA YENİ BİR DEVRİN BAŞLANGICI: KAREKODLU ÇEK

Karekodlu Çek sisteminin ticari hayatımızda bir devrin başlangıcı olduğunun altını çizen Akdeniz “Yapılan yasal değişiklikle 2017 yılından itibaren verilen tüm çeklerin üzerinde artık bir karekod olacak.

Karekod, bu çekin Findeks sistemine yani kanundaki tanımıyla Karekodlu Çek Okutma ve Bilgi Paylaşım Sistemine kayıt edilmesine imkân verecek. Üzerinde karekod olan çek, Findeks Mobil Uygulamasına okutulduğunda herhangi bir onaya gerek olmaksızın çek keşidecisinin geçmiş çek ödeme bilgileri görüntülenerek çek kabul veya ret kararı daha doğru, güvenli ve hızlı şekilde verilebilecek. Diğer yandan Karekodlu Çek Sistemi riski azaltırken yeni satış imkânlarını da gündeme getirecek. Vadeli satış için alıcı ve satıcının uzun süre birbirlerini tanımaları gerekmeyecek; Karekodlu Çek Raporu yoluyla alıcı kredibilitesini satıcıya anında gösterirken, satıcı da alıcının geçmiş çek ödeme performanısnı görerek doğru ve tam bilgiye dayanarak kararını hızlıca verebilecek. Bu yönüyle çek ile ödemelerin riskini azaltırken yarattığı güvenli ortam ile ticaretin de hacmini artıracak.” dedi.

Haberin Devamı

TÜM BANKALAR KAREKODLU ÇEK VERİYOR

Bankalar 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm müşterilerine verdikleri çekleri Karekodlu Çek olarak veriyor. Bankaya çek için başvuran müşteriler öncelikle Karekodlu Çek okutma ve bilgi paylaşım sistemine kaydedilerek çek numaraları sisteme tanımlanıyor. Daha sonra bu çeklere ve keşidecilerine ilişkin bilgilerin yer aldığı Karekodlu Çek raporları düzenlenebilir hale geliyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME!