6 milyonuncu Transit törenle indirildi

Güncelleme Tarihi:

6 milyonuncu Transit törenle indirildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2010 15:57

Ford'un ticari aracı Transit'in 6 milyonuncusu, ana üretim merkezi olan Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nda törenle hattan indirildi.

Haberin Devamı

6 milyonuncu Ford Transit / Foto Galeri

6 milyonuncu Transit, Türkiye'nin yanı sıra diğer üretim merkezleri İngiltere, Çin ve Vietnam'da da eş zamanlı gerçekleşen törenlerle kutlandı.

Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasındaki törene Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Ford Avrupa Başkanı John Fleming ve Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay katıldı.

Törende konuşan Mustafa V. Koç, Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan otomotiv sektöründe Koç Topluluğu şirketlerinin çok önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. “Ford Otosan'ın 50. yılını kutlarken, Transit'in 6 milyonuncusunu ana üretim merkezi Kocaeli Fabrikası'nda üretmekten mutluyuz” diyen Koç, Transit'in, Ford Motor Company-Koç ilişkisinde en uzun işbirliğini temsil ettiğini vurguladı.

Ford-Koç ilişkisinin, 82 yılda güçlenerek geliştiğini ve büyük başarılara imza attığına dikkat çeken Koç, şunları kaydetti:

“İlk Transitimizi, 1965 yılında İngiltere'de hattan inmesinden hemen 2 yıl sonra, 1967 yılında Türkiye'nin ilk otomobili olan Anadol'un ardından İstanbul fabrikamızda ürettik. Türkiye'nin 1 milyon 177 bininci, dünyanın ise 6 milyonuncu Transit'ini hattan indireceğiz.
Transit, Türkiye'de üretildiği bu 43 yıl içerisinde Ford Otosan'ın tartışmasız 'Amiral gemisi' oldu. Ford Otosan, Transit ile dünyaya açılarak küresel bir oyuncu oldu ve bugünkü başarılı noktaya ulaştı. Türkiye'de ürettiğimiz Transit'lerin 700 bine yakınını ihraç ettik. Ülkemize 10 milyar doların üzerinde ihracat geliri kazandırdık. Transitlerimiz Kocaeli fabrikamızdan Avrupa'dan Avustralya'ya kadar 60'tan fazla ülkeye, toplam 5 kıtaya ihraç ediliyor. Bu yıl 50. yaşını kutlayan Ford Otosan, Türk otomotiv sektörüne ve Türkiye ekonomisine sağladığı katkı ile sektöründe öncü role sahip oldu.”

TOPLAM OTOMOTİV ÜRETİMİNİN YÜZDE 50'Sİ

Küresel rekabet güçlerini artıracak yatırımların devam edeceğine işaret eden Koç, şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisinin bel kemiği olan otomotiv sektörü içinde Koç Topluluğu çok önemli bir paya sahip. Şirketlerimiz geçtiğimiz yıl Türkiye'nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 50'sini, ihracatının yüzde 48'ini gerçekleştirdiler. İç piyasa satışlarının yüzde 31'ini gerçekleştirerek sektörün tartışmasız lideri oldular.
Koç Topluluğu olarak 81 yıldan beri otomotiv sektörüne hizmet ediyoruz. Bu konuda müthiş bir bilgi birikimine ve deneyime sahip olduğumuz gibi dünyanın her yerinde çalışabilecek, kalifiye, yetişmiş yöneticilerimiz, iş gücümüz mevcut. Otomotiv sektörüne olan inancımız ve uzun soluklu ve başarılı ortaklıklarımızla gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımız bu tablonun oluşmasında çok önemli bir etkendir. Biz de küresel rekabet gücümüzü artırmak adına, daha fazla katma değer yaratacak şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

KOCAELİ FABRİKASI EN İYİ İŞLETMELERDEN BİRİ

Ford Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı John Fleming ise 45 yıl içerisinde 6 milyonuncusu üretilen Transit'in, Ford Avrupa ürün portföyündeki en uzun ömürlü model olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Transit, Avrupa'daki karlı çalışmalarımızın temel direklerinden biri oldu. Otomotiv sektörü tarihindeki en başarılı ticari araçlardan biri olan Transit'in adının dünya genelinde birçok pazarda çok önemli hale gelmiş olması bizi gururlandırıyor. Transit'in bu ikonik durumunu geleceğe de taşıyacağından eminiz.”
Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay da Türkiye'de 43 yıldır tartışmasız sınıfının lideri olan ve 6 jenerasyondur üretilen Transit'in, yerli üretimin gurur kaynağı olduğunu vurguladı.

Otay, şunları kaydetti:
“Küresel bir ürün olan Transit, mühendislik kalitesi, dayanıklılığı, ürün çeşitliliği, düşük kullanım maliyetleri ve uygun fiyatıyla müşteri beklentilerine cevap vermeyi başardı. Transit, Ford Otosan olarak toplam otomotiv pazarında 8 yıldır üst üste aldığımız lider en büyük paya sahip.
Transit, tüm parametrelerde, satış, ihracat, üretim, ciro, karlılık ve istihdamda hep ilk sırayı aldı. Kendinden sonra gelen 6 rakibinin pazar payı toplamı, Transit'in tek başına aldığı yüzde 36'lık pazar payına ulaşamadı. Kocaeli Fabrikası 1 milyondan fazla farklı görünümde Transit üretilebiliyor.”
Transit'in bu başarısında, ana üretim tesisi Kocaeli fabrikasının payının büyük olduğunu da belirten Otay, konuşmasına şöyle devam etti:
“2002'den bu yana Ford'un iç kalite denetimlerinde en yüksek puanları alarak Ford'un dünyadaki en iyi üretim tesislerinden biri olarak seçilen Kocaeli fabrikamızda son teknoloji ve en yüksek işçilik kalitesiyle üretim yapıyoruz. Transit, aslında üretimi oldukça komplike ve zor bir ürün. Transit Türkiye'deki 43 yıllık bu uzun yolculuğunda okul aracı oldu öğrencilerimizi taşıdı, polisin, jandarmanın, Mehmetçiğin aracı oldu can güvenliğimizi sağladı, ambulansıyla hastalarımızı hastaneye yetiştirdi, sarı dolmuşlarla İstanbul'un ikonu haline geldi. Türk filmlerindeki birçok kahramanın ekmek teknesi olarak Yeşilçam oyuncuları arasında da yerini aldı. Birçok farklı hayatın içine girdi, pek çok anıya tanıklık etti. Kısacası, Türkiye Transit'i çok sevdi.”

SENDİKADAN DESTEK

Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde
yapılan tüm iyi ve güzel şeylerin, bu eserlerin sahiplerine duyulan sevgiyi de saygıyı da ölümsüzleştirdiğini söyledi.

Vehbi Koç'u sevgi ve saygıyla andıklarını ifade eden Kavlak, şöyle konuştu:

“2009 yılında Türkiye'de 165 bin, İngiltere'de ise 35 bin araç üreten Ford Transit, bugün hem dünya hem de Türk otomotiv pazarında yoğun talep gören markalardan biridir. Ford Otosan'ın ekonomik krize rağmen 2009 yılında ve 2010 yılının ilk iki ayında otomotiv pazarında liderliği korumasında, başta Ford Transit olmak üzere işletmenin ürettiği tüm segmentlerin önemli rolü vardır.

Ford Otosan'ın otomotivdeki başarısının sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp Avrupa kıtasını da kuşatması, hem bir Türk vatandaşı, hem bir Türk işçisi, hem de bir Türk sendikacısı olarak bizlerin göğsünü kabartmaktadır. İnanıyorum ki Ford Otosan, bu yıl için ortaya koyduğu 2,5 milyar dolarlık pazar hedefiyle birlikte, 60 ülkeye yapılan ihracat hedefine de ulaşacaktır. Biz, bu büyük işletmenin bu hedefe ulaşmasında burada çalışan işçiler ve onların sendikası olarak elimizden ne geliyorsa onu yapacağız.”

Konuşmaların ardından Alman filo müşterisi için üretilen kısa şasi, beyaz kombi modeli olan 6 milyonuncu Transit, platform üzerine indirildi.
Protokol ve işçiler aracın önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler. Daha sonra Ford'un eski modellerinin fotoğraflarının bulunduğu sergi gezildi.

TRANSİT'İN 45 YILLIK YOLCULUĞU

Ağustos 2010'da 45. yıl dönümünü kutlayarak hikayesine bir başka önemli kilometre taşı daha ekleyecek olan Ford Transit, Türkiye'de 1967 yılından bu yana yani 43 yıldır üretiliyor. Küresel bir başarı öyküsü olan Türkiye'de üretilen Transit'ler ise 5 kıtada 60 ülkeye ihraç ediliyor.

Küresel kriz dönemine rağmen 2009 yılında, 19 Avrupa pazarında bir ve iki ton segmentindeki en başarılı araç olan Transit, yüzde 12,8'lik genel pazar payıyla bir önceki yıla göre 0,2 puan artışla, son altı yıldaki 'En İyi Avrupa Pazar Payı'na sahip oldu. Türkiye'de yüzde 36'lık pazar payıyla 6 rakibinin toplamından fazla satan Transit'in, Ford Otosan'daki 43 yıllık toplam üretimi ise 1.177.000 adet.

Transit, 26 Temmuz 1998'de temeli atılırken 'sazlık ve bataklık' olarak görülen Kocaeli Fabrikası'nın bulunduğu arazide üretilerek dünyanın dört bir yanına gönderiliyor.

45 YILDA 6 MİLYON TRANSİT

1976 - 1 milyonuncu Transit üretildi. (11. Yıl)
1985 - İki milyonuncu Transit üretildi. (20. Yıl)
1994 - Üç milyonuncu Transit üretildi. (29. Yıl)
2000 - Dört milyonuncu Transit üretildi. (35. Yıl)
2005 - Beş milyonuncu Transit üretildi. (40. Yıl)
2010 - Altı milyonuncu Transit üretildi. (45. Yıl-Türkiye)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!