Ertuğrul Firkateyni için daldık Türk-Japon dostluğu köprüsü kurduk

Güncelleme Tarihi:

Ertuğrul Firkateyni için daldık Türk-Japon dostluğu köprüsü kurduk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2007 00:00

Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA), Tufan Turanlı başkanlığında, Yapı Kredi Emeklilik’in desteğiyle 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin kalıntılarını su yüzüne çıkarmak amacıyla başlattığı dalışların ilk bölümünü tamamladı.

YAPI Kredi Emeklilik ile Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü (INA) ortaklığı ile Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın (TINA) katkılarıyla "Ertuğrul Firkateyni: Japonya’da Bir Türk Gemisi" projesi çerçevesinde ilk dalışlar başlatıldı. 550 Ertuğrul şehidinin anısına saygı amacıyla gerçekleştirilen proje çerçevesinde ilk araştırma çalışmaları Türkiye’den ve dünyadan sualtı arkeolojisinin en önemli isimlerinden oluşan bir ekip tarafından 8-27 Ocak tarihleri arasında Japonya’nın Kushimoto kentinde gerçekleşti. Proje, 1890 yılında II. Abdülhamit tarafından Japon İmparatoru’na bir iyi niyet elçisi olarak gönderilen ve dönüş yolunda Japonya’da sulara gömülen Ertuğrul Firkateyni’nin batığının tespiti, bulunabilen kalıntıların su üstüne çıkarılması ve 550 şehit denizcinin anısını canlandırmayı amaçlıyor.

MERSİN-KUSHİMOTO KARDEŞ: Mersin’le kardeş şehir olan Kushimoto Belediyesi’nin de büyük destek verdiği proje, 4 Ocak’ta Bodrum’da başlatıldı. 16 Ocak’taki araştırma dalış ekibine sualtı arkeolojisinin kurucusu kabul edilen George Bass ve büyük ressam Matisse’in torunu, Cousteau’nun baş dalgıcı 75 yaşındaki Claude Duthuit de katıldı. Duthuit de Ertuğrul için derin sulara dalarak araştırmaya destek verdi. Duthuit, Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’ne yaptığı 3 milyon Euro’luk bağışla da biliniyor.

GEÇMİŞİ SAHİPLENİYORUZ Projeye destek veren Yapı Kredi Emeklilik’in Genel Müdürü Doç. Dr. Giray Velioğlu, "Bu projeye desteğimizi ’Geleceği şekillendirmek, geçmişe sahip çıkmakla mümkündür’ özdeyişiyle açıklayabiliriz" dedi. velidedeoğlu, Türkiye ve Japonya’nın 1890’da Ertuğrul’la başlayan yakınlaşmasının 117 yıl sonra yine Ertuğrul’la doruğa çıktığını söyledi. Proje ortağı Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Türkiye Temsilcisi Tufan Turanlı, "Ertuğrul ve denizcileri zamanla unutulmuş ve tarihe gömülmüştür. Projenin amacı memleketlerinden 10 bin kilometre uzatka yatan Kahraman denizcilerin hatıralarını canlandırmaktır" dedi.

Ertuğrul şehitlerinin torunları aranıyor

YAPI Kredi Emeklilik ile Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü, Ertuğrul Firkateyni kalıntılarının su yüzüne çıkarılması çalışmalarında, şehit olan 550 denizci ile kurtulan 69 denizcinin anılarını canlandırma planları da yapıyor. Bu amaçla, Ertuğrul Firkateyni’yle yola çıkmış denizcilerin torunlarına da ulaşılmaya çalışılıyor. Söz konusu denizcilerin torunlarının veya onları tanıyanların www.ertugrul.jp adresine başvurmaları isteniyor. Bu konuda her türlü bilginin (0252) 316 22 48 nolu telefondan Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü’ne de verilebileceği belirtiliyor.

Japonlar ders olarak okuyor biz Türkler pek bilmiyoruz

YAPI
Kredi Emeklilik Genel Müdürü Giray Velioğlu ve Uluslararası Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Türkiye Temsilcisi Tufan Turanlı, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’da ilköğretim okullarındaki tarih kitaplarındaki konular arasında yer aldığını vurguladı. Turanlı, bu konudaki anısını şöyle aktardı: "Bodrum Sualtı Müzesi’nde liseli bir grubu gezdirdim. Bu öğrencilere, ’Ertuğrul Fırkateyni’ni bilen var mı?’ diye sordum. Tek parmak kalkmadı. Onları suçlamıyorum. Çünkü, onlara öğretmiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!