594 milyon dolarlık Çukurova operasyonuna SPK incelemesi

Güncelleme Tarihi:

594 milyon dolarlık Çukurova operasyonuna SPK incelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2004 01:33

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son iki aydır gündemde olan, en son geçen cuma günü de ‘BDDK-TMSF ile anlaşıyoruz’ söylentisiyle bir günde 594 milyon dolara yakın değer kazanan Çukurova Grubu’na bağlı Yapı Kredi ve Turkcell hisselerini incelemeye aldı.

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Cuma günü, Reuters’in bir BDDK yetkilisine dayandırdığı ‘Çukurova Grubu ile TMSF anlaşıyor’ haberinden sonra Yapı Kredi ile Turkcell hisselerinde yaşanan fiyat hareketlerini incelemeye aldı.

İlk önce ‘Bir BDDK yetkilisine dayandırılarak’ bu yıl mayıs ayı başında yayımlanan ve BDDK tarafından yalanlanmayan ‘Çukurova Grubu ile BDDK-TMSF’nin anlaştığına yönelik’ haberler geçtiğimiz Cuma günü de devam edince Yapı ve Kredi ile Turkcell hisselerinin değeri 594 milyon dolar artış kaydetti.

Milletvekili Emin Şirin, 30 Nisan 2004 tarihinde yayımlanan ‘Bir BDDK yetkilisinin Yapı ve Kredi Bankası sorununun 1.5-2 ay içerisinde çözümleneceğini’ söylediğine ilişkin haberlerin, BDDK tarafından resmen yalanlanmaması ve SPK tarafından hiç bir açıklama yapılmaması nedeniyle Yapı ve Kredi Bankası ile Turkcell hisse senetleri fiyatlarında yaşanan gelişmeleri bir soru önergesiyle TBMM gündemine getirmişti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, soru önergesini SPK, BDDK, ve TMSF’den aldığı bilgi notlarını ekleyerek yorum yapmadan yanıtladı.

BDDK’NIN BİLGİSİ YOK

Şirin’in mayıs ayı başında Şener’e yönelttiği önergeye 22 sayfalık yanıt verildi. BBDK, TMSF, İMKB ve SPK ile Çukurova Grubu arasında yoğun bir yazışma trafiğine yol açan önergeye verilen yanıtlara göre, Reuters’in 30 Nisan 2004’te geçtiği, ‘bir BDDK yetkilisine’ dayanarak verdiği ‘Yapı Kredi Bankası sorunu 1.5-2 ay içerisinde çözülebileceğine’ ilişkin haber, geçen hafta Cuma günü de tekrarlanınca YKB ve Turkcell hisseleri büyük değer kazandı.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ‘Manipülatif açıklamayı yapan BDDK yetkilisi hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır’ sorusunu ‘Kurumumuz yetkililerinden birisinin YKB sorunun 1.5-2 ay içerisinde çözülebileceğine ilişkin bir açıklama yaptığına dair herhangi bir bilgi bulunmuyor’ sözleriyle yanıtlamakla yetindi.

BİLGİ VEREMİYORUZ

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ise Çukurova Grubu ile BDDK arasındaki erken ödeme görüşmelerinde kendilerinin yer almadığını belirtirken, ‘şifahi bilgilere’ göre TMSF ile ilgili konuların ancak önerinin BDDK’yı ilgilendiren kısımlarının çözüme kavuşmasından sonra gündeme gelebileceğini kaydetti. Ertürk bilgi verme yükümlülükleri olmadığını da ‘Öte yandan SPK’un Seri: VIII, No: 39 ‘Özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin esaslar tebliği’ gereğince Kurumumuzun böyle bir bilgi verme mükellefiyetinin bulunmadığı düşünülmektedir’ dedi.

SPK bilgi istedi BDDK yanıt vermedi

SPK
Başkanı Doğan Cansızlar, Çukurova Grubu ile BDDK arasında sürekli görüşme olmasının doğal olduğunu vurgularken, ‘Haberler üzerine, Kurulumuzun 6.5.2004 tarih ve OFD/974-10386 sayılı yazısı ile; yatırımcıların doğru ve eksiksiz şekilde bilgilendirilmesi sürecinin yaşanabilmesini teminen, söz konusu görüşmelerde gelinen aşamaya ilişkin bilgiler ile bundan sonraki gelişmelerin her aşamasında İMKB yoluyla kamuya açıklama yapılması gerektiği hususu BDDK’ya bildirilmiştir. BDDK tarafından bu yazımıza cevap verilmemiştir’ dedi. İMKB Başkanlığının da aynı tarihte 6073 sayılı yazıyla BDDK’dan kamuya duyurulacak herhangi bir hususun bulunması durumunda kendilerine bilgi verilmesini ilettiğini aktaran Cansızlar, BDDK’nın 7 Mayıs’ta İMKB’ye yanıt verdiğini bildirdi. İMKB’ye gönderilen BDDK yazısında ise Kurum faliyet esasları ve şeffaflık ilkesi çerçevesinde basın açıklaması yapılmasını gerektirecek bir durumun ortaya çıkması halinde, daha önceki uygulamalarda olduğu gibi basın yayın organlarından önce İMKB’ye bilgi verileceği ifade edildi.

Bir saatte 126 milyon dolar

ÇUKUROVA
Grubu şirketlerinin işlemleri Cuma günü durduruluncaya kadar iki şirketin piyasa değerleri itibariyle artış 594 milyon dolar oldu. Halka açıklık oranlarına göre kazanç ise 126 milyon dolara ulaştı.

Alıp satanlar araştırılacak

SPK
Başkanı Doğan Cansızlar, Başkan Yardımcısı Sinan Alp imzasıyla 7 Mayıs’ta Çukurova Grubuna da bir yazı göndererek, yatırımcıların

doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesinin sağlanabilmesi amacıyla YKB’ye ilişkin olarak BDDK veya TMSF ile yapılan veya yapılacak görüşmelere ilişkin olarak tebliğde belirtilen kapsam ve sürede İMKB yoluyla kamuya açıklama yapılması gerektiğinin bildirildiğini açıkladı. YKB ve Turkcell hisselerinin 30 Nisan 2004 tarihinde borsanın kapanışına 15 dakika kala kimler tarafından alınıp satıldığına ilişkin soruya ise Cansızlar, ‘taraflar nezdinde Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde inceleme ve tespit çalışmalarımız devam etmektedir’ karşılığını verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!