Hürriyet TME'yi satın alacak

Güncelleme Tarihi:

Hürriyet TMEyi satın alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 15:49

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., Rusya ve Doğu Avrupa’nın basılı ve online seri ilan alanındaki lider kuruluşlarından Trader Media East Limited şirketini satın almak üzere teklif veriyor.

Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş. (Hürriyet), Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Doğu Avrupa’nın, basılı ve online seri ilan alanında lider şirketlerinden Trader Media East Limited’in (TME) yüzde 100’ünü satın almak üzere şirket hissedarlarına, TME Yönetim Kurulu tarafından desteklenen, gönüllü bir çağrı yapacağını açıkladı. Şirket hisseleri Global Depository Receipt (GDR) olarak Londra Borsasında işlem görüyor.
4.900 civarında çalışanı ile Rusya, Polonya, Macaristan, Hırvatistan, Ukrayna, Kazakistan, Belarus ve Litvanya’da faaliyet gösteren TME şirketi, başta emlak, otomotiv ve insan kaynakları seri ilan kategorilerinde olmak üzere, günlük ve haftalık gazete ve dergiler yayınlayan ve bu alanlara yönelik internet siteleri ile faaliyetlerini sürdüren bölgenin en büyük kuruluşlarından birisi.

TME’nin faaliyet gösterdiği sekiz ülke, yaklaşık 270 milyonluk nüfusa sahip. TME, bu bölge içinde, yayınladığı 256 günlük ve haftalık dergi ve gazete ile haftada 5 milyon kişiye, sahibi olduğu 12 web sitesi ile de ayda 4.6 milyon tekil ziyaretçiye ulaşıyor.

Türk medya sektöründe lider konuma sahip olan Hürriyet, TME’yi satın alınması durumunda dünyanın en büyük online ve offline seri ilan yayıncılarından biri olacak. Ayrıca bu satın alma ile Hürriyet yüksek büyüme potansiyeli olan Orta ve Doğu Avrupa pazarlarına, özellikle Rusya ve BDT ülkelerine de girmiş olacak.

Konuyla ilgili olarak Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı bu gelişmeyi şu şekilde değerlendirdi:
Türkiye’de seri ilan piyasasında lider konumunda olan Hürriyet, hızlı büyüyen Rusya, BDT ve Doğu Avrupa bölgesinde lider konumunda olan TME ile bir araya gelerek, seri ilan pazarında dünyanın en büyük kuruluşlarından biri haline gelecektir. Ayrıca, biz TME’nin online emlak, otomotiv, insan kaynakları ve genel seri ilanlardaki konumu ile Hürriyet’in online seri ilanlardaki güçlü pozisyonunun birleşmesiyle bölgenin en büyük online seri ilan platformunu oluşturacağına inanıyoruz. Bu satın alım gerçekleşirse, Hürriyet gelirlerinin yüzde 35’ini Türkiye dışında gerçekleştiren bölgesel bir oyuncu olacaktır. Bu teklif Doğan Yayın Holding’in daha önce açıkladığı uluslararası medya oyuncusu olma stratejisi açısından da önemli bir adım olup, bir Türk şirketinin yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük satın alımlardan biri olacaktır. Yaptığımız teklifin TME hissedarları açısından cazip bir değer teşkil ettiğine ve olumlu karşılanacağına inanmaktayız."

TME VE VERİLEN TEKLİF HAKKINDA

Basılı ve online seri ilan pazarında güçlü yerel markalara sahip olan TME hisseleri Şubat 2006 tarihinde hisse başına 13,00 Dolar değerle halka arz edilmişti. Şirketin 2005 yılı konsolide gelirleri 197.9 milyon Dolar, konsolide FVAÖK ise (Faiz vergi, amortisman öncesi karı - EBITDA) 64.9 milyon Dolar seviyesinde gerçekleşti. Toplam 256 dergi ve gazete içinde Rusya’da ’Iz Ruk v Ruki’ ve ’Aviso’; Macaristan’da ’Szuperinfo’ ve ’Expressz’; Hırvatistan’da ’Oglasnik’ ve Polonya’da ’Autobit’ önde gelen markalar.

Toplam 50,000,000 adet olan TME GDR’ları Londra Borsası’na kote olarak işlem görüyor. 19.12.2006 (şirketin potansiyel alıcı veya alıcılarla temasta olduğunu açıklamasından bir gün önce) tarihinden önceki son üç aylık dönemde hisse başına ağırlıklı ortalama fıyatı 8,10 Dolar’dan işlem gören TME GDR’ları için, hisse başına 10,00 Dolar teklif verilmek üzere açıklama yapıldı. TME hisselerinin 19.12.2006 tarihli kapanış fiyatı 7.80 Dolar oldu.

HÜRRİYET HAKKINDA

Doğan Yayın Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve yüzde15 civarında pazar payı ile Türkiye reklam pazarından en fazla pay alan mecra ve marka olan Hürriyet, 1.900 civarında çalışanı ve bünyesindeki 4 ulusal gazete ile yaklaşık 680.000 günlük tiraja sahip. Türkiye’nin en karlı medya şirketi olan Hürriyet, gazete yayıncılığı, gazete ve dergi basımı ve internet yayıncılığı konularında faaliyet gösteriyor.

Hürriyet ilk yurtdışı yatırımını 2001 yılında Frankfurt’ta kurduğu 30 milyon Dolaralık baskı tesisleri ile gerçekleştirdi. Daha sonraki yıllarda yaptığı kapasite artışlarıyla bu tesis Avrupa’nın en modern baskı tesislerinden biri haline geldi.
Hürriyet, 2005 yılında 436 milyon Dolar ciro, 120 milyon Dolar FVAÖK açıkladı. Hisselerinin yüzde 40’ı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmekte olan Hürriyet’in, halka açık hisselerin yüzde 90’ından fazlası kurumsal yabancı yatırımcılar tarafından tutuluyor. Şirketin piyasa değeri ise 1.1 milyar Dolar civarında.

DOĞAN YAYIN HOLDİNG (DYH) HAKKINDA

DYH Gazete, dergi, dağıtım, baskı, televizyon ve radyo yayıncılığı gibi alanlarda faaliyet gösteren Türkiye’nin önde gelen medya grubu durumunda. DYH, 2005 yılında 1.3 milyar Dolar konsolide ciro ve 153 milyon Dolar FVAÖK açıkladı. Toplam 7.000 civarında çalışanı ile çeşitli medya alanlarında faaliyet gösteren DYH, Türkiye toplam reklam pazarından yüzde 42 civarında pay alıyor. DYH hisselerinin yüzde 34’ü İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmekte olup, şirket uluslararası derecelendirme kuruluşu ’Institutional Shareholder Services, Inc’ (ISS) tarafından değerlendirilerek, ulusal kurumsal yönetim notu olarak 10 üzerinden 8 (yüzde 81,19) aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!