F-16 yerine Typhoon’u seçin paranın yüzde 80’ini geri alın

Güncelleme Tarihi:

F-16 yerine Typhoon’u seçin paranın yüzde 80’ini geri alın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00

Eurofighter yetkilileri Aralık ayında gerçekleşecek Savunma Sanayi İcra Komitesi öncesinde Türkiye’ye yönelik "F-16 almayın Typhoon üretimine ortak olun" baskılarını arttırdı ve uçakların fiyatını açıkladı. Buna göre bir Typhoon yaklaşık 100 milyon dolar edecek ve maliyetin en fazla yüzde 80’i en az 60’ı Türkiye’ye geri dönecek.

Türk Hava Kuvvetleri’nin görev süresi dolan F-16’ların yerine satın almayı düşündüğü savaş uçakları hakkında Hürriyet’e Eurofighter’ın İtalyan ortağı Alenia’nın CEO’su Giovanni Bertolone Türkiye’nin AB üyeliği yolunda önemli bir köşe taşı olacağını savundukları proje için özetle şu iddialarda bulundu:

TÜRKİYE’YE MALİYETİ: "30 adet Typhoon Türkiye’ye yaklaşık 3 milyar dolara mal olacak. Türkiye üretime katıldığı için sattığı 30 uçaktan yaklaşık 2,5 milyar dolar gelir elde edecek. Bu durumda bir uçak Türkiye’ye 25 milyon dolara mal olacak. Türkiye’ye 40 uçaklık teklif yapıldığı için 40 uçak alımında bir uçağın gerçek maliyeti konuşulandan farklı olacak. Buna göre 40 uçakta Türkiye’ye geri dönen para 3,2 milyar, 80 uçakta 6 milyar, 120 uçakta 9 milyar dolar olacak.

BİRİNCİL TEKNOLOJİ:
Eurofighter 4. nesil uçaktır, gelişmiş bir teknolojiye sahiptir ve bu teknolojiyi Türkiye ile limitsiz olarak paylaşmaya hazırız. Paylaşıma üretimin yanı sıra bakım onarım ve her türlü bilgisayar kaynak kodu transferi ve uçak güncellemeleri de dahildir. Uçağın kullanım yeri konusunda kısıtlama yoktur.

ÜRETİM DEĞİL, ORTAKLIK: Türkiye’ye uçak üretiminde bir hat teklif etmiyoruz. Türkiye’ye İtalya, Almanya, İngiltere ve İspanya ile birlikte ortak üretim teklif ediyoruz. Bu bütün üyelerle eşit oy hakkı ve uçak dizaynı hakkında eşit söz sahibi olmak demek. Teklif Türk havacılık ve savunma sanayisinin Eurofighter programına katılımını içerir. Doğu Avrupada NATO ülkeleri gelecek nesil uçak satın alıyor. Yunanistan bu kapsamda Eurofighter ile aynı sınıftaki Fransız Rafale savaş uçağı almayı planlıyor."

30 F-16 2,9 MİLYAR DOLAR: Amerikan Kongresi, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un önerisi doğrultusunda Ekim 2006’da Türkiye’ye 30 adet F-16 savaş uçağı satılmasını onayladı. Türkiye’nin F-16’larla birlikte önerilen bütün ilgili sistemleri satın almaya karar vermesi durumunda, projenin bedeli 2.9 milyar dolara yaklaşacak. Proje, daha önceki F-16’ların aksine Türkiye’de üretimi öngörmüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!