Kazdağları'nda altın madeni bulundu

Güncelleme Tarihi:

Kazdağlarında altın madeni bulundu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2006 16:01

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Kazdağı eteklerindeki Kısacık köyü yakınlarında, MTA tarafından 8 yıldır yürütülen çalışmalar kapsamında önemli bir altın rezervi tespit edildiği bildirildi.

MTA Kuzeybatı Anadolu Bölge Müdürü Vekili Ramazan Konakbay, yaptığı açıklamada, Ayvacık'a bağlı iki bölgede 8 yıldır altın arama çalışmalarının yürütüldüğünü, bu çalışamlar kapsamında Kısacık köyü yakınlarında önemli bir rezerve rastladıklarını söyledi.

Bu rezerv üzerinde, üç yıldır 7 bin metre derinliğe kadar sondaj yapıldığını belirten Konakbay, sondajla elde edilen numunelerin, analiz için Kanada'ya gönderildiğini bildirdi.

Analiz sonuçlarına göre, bu bölgenin Maden İşleri Genel Müdürlüğüne devredilerek, işletmeye açılması için ihale düzenleneceğini ifade eden Konakbay, ”Ayvacık'ta MTA'ya ait iki ruhsatlı saha var. Bu alan içinde 8 yıldır altın arama çalışmaları sürdürülüyor. Bugüne kadar, altın arama işi için 2 milyon dolar harcama yapıldı” dedi.

Bir ton toprakta, 1 gram altın bulunmasının, o bölgede altın arama çalışmalarının yürütülmesi için yeterli bir miktar olduğunu anlatan Konakbay, şunları kaydetti: “Bizim bölgemizde, bir ton toprakta en fazla 35 gram altın elde edildi. Bu bölgemiz adına önemli bir altın rezervidir. Sahayı 2007'de Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne devredeceğiz. Bazı köylüler, sondaj aşamasında siyanür ve çeşitli kimyasallar kullandığımızı düşünüyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Buranın işletmeye açılması için ÇED raporu alınacak.”

Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin ise Ayvacık bölgesinde bulunan altın rezervinin ekonomik açıdan önemli olduğunu söyledi. Bu altın rezervinin, çevreye zarar verilmeden kullanılmasını istediklerini belirten Şahin, siyanür kullanılmasına karşı olduklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!