Garipoğlu’na 27 yıl hapis bozuldu 41 sanığı ’zamanaşımı’ kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Garipoğlu’na 27 yıl hapis bozuldu 41 sanığı ’zamanaşımı’ kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 00:00

Yargıtay, Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu’nun 27 yıl hapis ve 128.6 trilyon liralık para cezasını usul yönünden bozdu. 41 sanık hakkındaki ’çete’ davası da zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırıldı. Garipoğlu’nun, "Adil yargılanmadığına" hükmeden Yargıtay, "Etkin pişmanlıktan" da yararlandırılmasını istedi. Bu cezanın yarı yarıya inmesi demek.

Haberin Devamı

DAVASI 4 yıldır süren ve bir yıldır kaçak olan Sümerbank’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu’na, Yargıtay’dan iyi haber geldi. Yargıtay, Garipoğlu’nun, "Etkin pişmanlıktan yararlandırılmasını" istedi. Bu durumda 27 hapse mahkum edilen Garipoğlu’nun cezası, yarı yarıya azalacak. Yargıtay’ın bu kararı, Garipoğlu’nun durumundaki diğer sanık banka patronları için de örnek teşkil edecek. 41 sanığın beraat kararı da zamanaşımı nedeniyle bozularak davaları ortadan kaldırıldı.

TEMYİZ SONUÇLANDI:

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin Sümerbank davasında verdiği kararların temyiz istemi sonuçlandı. Garipoğlu’nun "nitelikli dolandırıcılık" ve "zimmet" suçundan aldığı 27 yıl 3 ay 15 gün hapis, 128 trilyon 602 milyar 617 milyon lira ağır para cezası ile bankanın 42 trilyon 867 milyar 539 milyon lira zararının tazminine ilişkin kararı, esasa girilmeden usul eksiklikleri nedeniyle bozuldu. Kararlar, hakim üyelerden birinin mahkemenin asil üyesi olmaması nedeniyle "Adil yargılama hakkını ihlalden" de bozuldu.

PİŞMANLIKTAN YARARLANACAK:

Haberin Devamı

Garipoğlu ile birlikte aynı suçtan mahkum bankanın eski yönetim kurulu üyeleri Metin Berk, Fahri Bahçıvanoğlu ve dönemin Sümerbank Genel Müdürü Cengiz Biçer’in yeni Türk Ceza Kanunu’ndan mahkum edildildikleri ancak, "dolandırıcılıktan etkin pişmanlığı" düzenleyen 168. maddenin uygulanmadığı gerekçesiyle bozma kararı verildi.

CEZASI İNECEK:

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, bozmaya uyup Garipoğlu ve öteki sanıklara bu maddeyi uygulaması ve zararın da tazmin edilmesi koşuluyla cezalarının üçte ikiye kadar indirilmesi gündeme gelebilecek. 41 sanık hakkında "örgüt kurmak ve örgüte üye olmak" suçlamasıyla açılan dava da suç tarihi nedeniyle zamanaşımının dolduğu gerekçesiyle bozuldu ve bu suçtan kamu davası ortadan kaldırıldı.

LEHE BANKALAR KANUNU:

Garipoğlu, Biçer, Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç’e ilişkin "zimmet" suçundan verilen mahkumiyet kararlarına dayanak gösterilen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile 4384 sayılı Bankalar Kanunu’nun yürürlükten kaldırıldığının belirtildiği gerekçede, bu sanıklar yönünden hangi yasanın sanıkların lehine olacağının araştırılarak, karar verilmesi gerektiği vurgulandı.

Bir yıldır kaçak

SÜMERBANK
’ın eski sahibi Hayyam Garipoğlu, 7 Kasım 2000’de Sümerbank soruşturması nedeniyle cezaevine girdi. Nisan 2002’de cezaevinden çıkan Hayyam Garipoğlu, tutuksuz yargılanmaya başlandı. Garipoğlu, ceza aldıktan sonra 1 Haziran 2005’ten beri kaçak durumda.

Beraat kararlarına Yargıtay’dan onay

EFEKTİFBANK
’ın off-shore limited hesapları üzerinden bankanın aracı kullanılması suretiyle "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından sanıklar Nizam Garipoğlu, Mehmet Nida Garipoğlu ve Server Faruk Kayaokay hakkında verilen beraat kararı Yargıtay’ca onandı. Biçer’e ilişkin "nitelikli dolandırıcılık ve zimmet" suçlarından verilen 13 yıl 9 ay hapis ve 34 trilyon 162 milyar 734 milyon lira ağır para cezası ile bankadan kredi kullanarak "zimmet" suçunu işledikleri belirtilen şirket sahipleri Feridun Yeşil ve Ali Resul Ergeç hakkında verilen 11’er yıl 8 ay hapis ile toplam 14 trilyon 289 milyar 886 milyon lira ağır adli para cezaları usul yönünden bozulması kararlaştırıldı. "Bankaca tahsil edilmemesi gereken kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla nitelikli dolandırıcılık" suçundan mahkum olan bankanın eski yönetim kurulu üyeleri Fahri Bahçıvanoğlu ve Metin Berk hakkında da verilen 1’er yıl 11 ay 10 günlük hapis cezaları da usul eksiklikleri nedeniyle bozuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!