Koç, şimdi de Mares Otel’i satıyor

Güncelleme Tarihi:

Koç, şimdi de Mares Otel’i satıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 00:00

Koç Grubu, Marmaris’teki Mares Otel’i (Marmaris Altınyunus A.Ş.) satıyor. Koç Grubu, dün İMKB’ye yaptığı açıklamada Mares Otel hisselerinin satışı da dahil olmak üzere, çeşitli yöntemlerle değerlendirilmesi konusunda danışmanlık hizmetleri alınması amacıyla Lazard & Co. Limited’in yetkilendirildiğini belirtti.

KOÇ Topluluğu’nun turizm sektöründeki şirketlerinden Mares Otel satılıyor. Koç Grubu, Mares Otel’in satış dahil çeşitli yöntemlerle değerlendirilmesi konusunda uluslararası danışmanlık şirketi Lazard & Co. Limited’e yetki verdi. Koç Holding’den İMKB’ye yapılan açıklamada, topluluk şirketlerinden Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler A.Ş’nin (Mares Otel) hisselerinin satışı da dahil olmak üzere, çeşitli yöntemlerle değerlendirilmesi konusunda danışmanlık hizmetleri alınması amacıyla Lazard & Co. Limited’in yetkilendirildiği belirtildi.

BAZI SEKTÖRLERDEN ÇIKIYOR: Bazı sektörlerden çıkma kararı alan Koç Topluluğu, bu kapsamda Demirdöküm, İzocam ve Döktaş’ta operasyonlara başlamıştı. Ancak Marmaris Altınyunus’taki bu kararın Koç Topluluğu’nun tamamen turizmden çekileceği anlamına gelmediği belirtiliyor. Koç’un turizm sektöründe başta marinalar olmak üzere Divan ve Antalya Talya’daki performanstan memnun olduğu kaydediliyor.

İZOCAM’I SATTI: Bazı sektörlerden çıkma kararı alan Koç Topluluğu, Haziran ayında Demirdöküm, İzocam ve Döktaş’ta satış, ortaklık, stratejik işbirliği gibi olanakları değerlendireceğini açıklamış ve ardından ilk operasyonu İzocam’da yapmıştı. Koç, ana faaliyet alanları dışındaki işlerinden çıkma stratejisi kapsamında İzocam’da sahip olduğu yüzde 61.19 oranındaki hisseyi Kuveytli Alamana Industuries ve Fransız Saint Gobain Isover’e 171.3 milyon dolara satmıştı. Demirdöküm ve Döktaş’ın hisse satışı içinse görüşmelerin hálá sürdüğü biliniyor. Koç’un bu operasyonlarla hem çıkmak istediği sektörlerden çekildiği, hem de buralardan sağlayacağı kaynaklarla Tüpraş için aldığı kredilerin ödemesinde elini rahatlatacağı ifade ediliyor.

TÜPRAŞ’I TEK KALEMDE ÖDEMİŞTİ: Koç-Shell ortaklığı 4 milyar 140 milyon doları tek kalemde ödeyerek Tüpraş’ı devralmıştı. Koç, finansman için sağlanan 950 milyon dolarlık kredi için Arçelik ve Migros, yurtiçi bankalardan alınan 1.8 milyar dolar için de yüzde 51’lik Tüpraş hissesini rehnetmişti. Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, 12 Eylül 2005’te Tüpraş’ın yüzde 51’inin blok satışı için yapılan ihaleyi, en yüksek teklif olan 4 milyar 140 milyon dolarla kazanmıştı. Ardından 4 ay içinde de tek kalemde ödeme yaparak Tüpraş’ı devralmıştı.

TÜPRAŞ İÇİN KREDİ VERENLER: 2.5 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıl vadeli sağlanan krediye bankaların katılımı şöyle olmuştu: Garanti Bankası 400 milyon dolar, Vakıfbank 400 milyon dolar, Akbank 350 milyon dolar, İş Bankası 350 milyon dolar, Halk Bankası 200 milyon dolar, Standard Bank 100 milyon dolar.

Hisseleritarihi zirve yaptı

KOÇ Topluluğu’nun halka açık şirketi Mares Otel’in satışı için uluslararası danışmanlık şirketi Lazard & Co. Limited’e yetki vermesi haberi borsada hisse senetleri tarihi zirveye ulaştı. Koç Topluluğu’nun iştiraklerinde satışa yönelik haberleriyle Marmaris Altınyunus hisselerinde de satış beklentisiyle yaklaşık 1 aydır yukarı hareket eden hareket eden hisse dün 24.10 YTL ile tarihi zirve seviyesine ulaştı. Hisse senetleri gün içinde yüzde 16’ya ulaşan primin ardından günü 24 YTL’den yüzde 15.4 primle tamamladı. Kapanışa göre şirketin toplam piyasa değeri ise 132.4 milyon YTL oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!