Yabancı ortaklık durumumuz bu yıl sonuna kadar netleşecek

Güncelleme Tarihi:

Yabancı ortaklık durumumuz bu yıl sonuna kadar netleşecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2006 00:00

Yabancılarla ortaklığa giden Türk bankaları kervanına Akbank da katılmaya hazırlanıyor. Yabancı ortaklık stratejisini ’azami yüzde 20 azınlık hissesi’ olarak belirleyen banka, satış için görüşmelerini sürdürüyor. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, "Yüzde 20 oranında azınlık stratejisiyle bir ortaklığa olumlu bakıyoruz. UBS Bankası’yla yürüttüğümüz stratejik çalışma yıl sonunda netleşecek" dedi.

HİSSELERİNİN yüzde 20’sinde küresel ve büyük yabancı yatırımcılarla ortaklığa gitmeyi planlayan Akbank, yıl sonunda netleşecek satış için dünyanın dokuzuncu büyük bankası İsviçreli UBS’le stratejik çalışma yürütüyor. Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Akbank’ın yabancı ortaklık stratejisini "Azami yüzde 20 azınlık hissesi" olarak belirlediğini bildirdi. Kurtul, Türkiye’ye yabancı ilgisinin başlamasıyla Akbank’a da ciddi taleplerin geldiğini belirterek, "Bu konuda yüzde 20 oranında azınlık stratejisiyle bir ortaklığa olumlu bakıyoruz. Bu paralelde de, UBS Bankası’yla stratejik çalışma yürütüyoruz. Yıl sonunda konu netleşecek" dedi.

ONLARCA YABANCIDAN TALEP:

Kurtul, Akbank’ın 2001 yılında başlattığı ’Yeni Ufuklar Değişim Programı’ kapsamında mimari dönüşümü tamamlanan 500’üncü şube olan Antalya Çallı şubesinde düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pazar lideri olan ve 12 milyar dolar piyasa değeri bulunan Akbank’a büyük ölçüde yabancı ilgisi bulunduğunu vurgulayan Kurtul, sayıları onlarla ifade edilen bankadan ilgi gördüklerini ama kendileriyle ilgilenen şirketler arasında Körfez sermayesinin bulunmadığını kaydetti.

BÜYÜK VE KÜRESEL OLMALI:

Kurtul, "Akbank, Sabancı Grubu’nun majör ve önemli bir şirketi. Sabancı Grubu her zaman bankanın çoğunluğuna sahip olmak isteyecektir. Gelen yabancı yatırımcının bankadaki hissesi yüzde 20 oranında olmalı. Stratejik ortağımızın küresel, en büyük kurumlardan biri olması gerekir. Hisse satışını nakite ihtiyacımız olması nedeniyle yapmamız sözkonusu değil. Küresel bir kurumla, altyapımıza ve stratejimize yapacağı katkı nedeniyle ortaklık düşünüyoruz" diye konuştu.

HİSSELERİN YÜZDE 25’İ YABANCILARDA:

Kurtul, hisse satışının yapılabileceği bankalar arasında Alman Deutsche Bank’ın bulunup bulunmadığı şeklindeki soruyu ise, "Şu anda isim vermem söz konusu değil. UBS’le yürütülen çalışma var. Global ve mali kurumlarla görüşüyoruz" şeklinde yanıtladı. Kurtul, bugüne kadar yabancı ortakların Türk bankalarında hep çoğunluk hisselerini aldığını, yüzde 20’lik hissenin adayları zorlayabileceği konusundaki soruyu ise, şöyle yanıtladı: "Mevcut ana hissedara duyulan güven artı bir bankaya olan güven var. Güven olmadan böyle bir işlem yapılamaz. Küresel ve mali kurumdan beklentimiz iş planı ve stratejimize katkı sağlaması. Akbank’ın yüzde 33’ü halka açık. Zaten bu hissenin yüzde 25-26’sı yabancı yatırımcıların elinde." Kurtul, Citibank ve Deutsche Bank’la birlikte Halk Bankası’na talip olacakları yönündeki söylentileri de yalanladı.

Dalgalanma beklemiyoruz

AKBANK Genel Müdürü Zafer Kurtul, mayıs ve haziran aylarında yaşanan döviz dalgalanmasına benzer bir dalgalanma bekleyip beklemediği konusunda ise, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ekonomik parametrelere baktığımızda bütçe dengeleri, yapılan reformlar, yabancı şirket ilgisi, iç borç dengesi ve ekonomik istikrar açısından olumlu yerde olduğumuzu söyleyebilirim. Ekonomi ve politikası istikrarlı ülkelerde de dalgalanma oluyor. Önemli olan kurumların risk yönetimini doğru yapması. Bu tür dalgalanmalar olur, hazırlıklı olmamız ve bunların negatif etkilerine çok fazla önem vermememiz gerekir. Ama dalgalanma beklemiyoruz. Beklemememiz de lazım."

Akbank şubeleri 300 milyon dolara değişti

TÜRKİYE
’nin lider bankalarından Akbank’ın 2001’de başlattığı ’Yeni Ufuklar Değişim Projesi tamamlandı. 5 yılda, 300 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşen proje kapsamında Akbank, genel müdürlük organizasyonundan, bölge ve şube organizasyonuna, müşteriye hizmet sunma süreçlerinden, şube kurumsal kimlik ve mimari yapısına kadar pek çok alanda değişiklik yaptı. Antalya’nın Çallı şubesi de, bu program çerçevesinde değiştirilen 500’üncü şube oldu. Proje kapsamında 614 olan Akbank şubesi sayısı 674’e çıktı. Akbank Genel Müdürü Kurtul, Akbank şubelerinde müşterilere ayrılan alanda yüzde 40 artış olduğunu belirterek, şubelerin toplam alanının 64 futbol sahasını içine alacak büyüklüğe, 255 bin metrekaraye ulaştığını ifade etti. Zafer Kurtul, Türk ekonomisinin 18 çeyrek boyunca kesintisiz büyüme kaydettiğini dile getirerek, 2006 yılı sonunda ekonominin en az yüzde 5 büyümesini beklediklerini belirtti. Türk ekonomisindeki gelişmelerin bankacılık sektörünü de büyüttüğüne değinen Kurtul, 2001 yılında 117 milyar dolar olan sektördeki aktif büyüklüğün, 2006’nın ilk altı ayında 290 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!