51 milyon dolarlık özelleştirme zirvesi

Güncelleme Tarihi:

51 milyon dolarlık özelleştirme zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, dün toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) gündeminde, 51 milyon dolarlık (12.7 trilyon lira) satışın onayı bulunduğunu söyledi. Uğur Bayar, ÖYK toplantısına katılmak üzere geldiği Başbakanlık'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bayar, gazetecilerin, POAŞ'ın özelleştirilmesi konusunda gizlilik anlaşması imzalandığını hatırlatmaları üzerine, ‘‘Yatırımcılar, POAŞ hakkında benden aldıkları bilgileri başka maksatlarla kullanmayacakları yönünde, bir gizlilik anlaşması imzalamak zorundalar. Bütün dünya ihale teamüllerinde bu vardır’’ diye konuştu.

POAŞ hakkında kamuoyuna yanlış bilgi verildiğini savunan Bayar, POAŞ'ın 1997 kârının 144 milyon dolar değil, 80 milyon dolar civarında olduğunu söyledi. Bayar, ‘‘Devam etmekte olan bir ihale süreci esnasında fiyat belli etmek, şunların bunların eline geçecek, bu fiyatla satılacak demek ihale sürecine karışmak sayılır ve yakışık almaz’’ dedi.

Uğur Bayar, ‘‘POAŞ gibi kârlı bir kuruluşun niçin özelleştirildiğinin’’ sorulması üzerine de, ‘‘Kârlı kurumlar özelleştirilmeyecek diye bir şey yok. Kârlı kurumların nasıl kârlı kaldığına bakmak lazım’’ karşılığını verdi.

Bayar, bir başka soru üzerine, Petrol Ofisi'nin yüzde 70 olan pazar payının yüzde 42'ye düştüğünü ifade ederek, ‘‘Yabancı tekellerin eline geçecek gibi saiklerle konuşuluyor. Zaten Türkiye'de pazarın yüzde 60'ına, Türk ve yabancı onlarca özel sektör kuruluşu tarafından hizmet verilmektedir’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!