4 YTL az geldi, çiftçi fındık eylemine çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

4 YTL az geldi, çiftçi fındık eylemine çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2006 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Giresun kalite 50 randıman kabuklu tombul fındığın alım fiyatını kiloda 4 YTL olarak açıkladı. Hükümetin belirlediği fiyatı beğenmeyen fındık üreticileri ve çiftçi örgütleri yeniden eylem yapmak için hazırlık yapıyor.

FINDIK üreticisi, hükümetin açıkladığı 4 YTL’lik taban fiyatı beğenmedi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Giresun kalite 50 randıman kabuklu tombul fındığın alım fiyatını kiloda 4 YTL olarak açıkladı. Bunun üzerine, çiftçi örgütleri tekrar eylem hazırlığına başladı. Dün bakanlıkta basın toplantısı yapan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gerçekleştireceği alımlara, 50 merkezde, 11 Eylül Pazartesi gününden itibaren başlanacağını bildirdi. Bakan, ürün bedellerinin yarısının peşin, yarısının ise 15 gün içinde ödeneceğini söyledi ve 4 YTL olarak belirlenen fiyatın, Fiskobirlik’in 4.3 ile 4.6 YTL arasındaki fiyatına denk geldiğini ifade etti. Eker, "Çünkü Fiskobirlik alımlarını yüzde 11-16 arasında kesintiler yoluyla yapıyordu" dedi. Bu kesintileri üçte iki oranında azalttıklarını ve toplam yüzde 5.1 zorunlu kesinti yapacaklarını belirten Eker, kesintilerin ise Bağ-Kur, stopaj, borsa tescil ve çok düşük bir miktarda hizmet bedelinden oluştuğunu kaydetti.

IMF İLE SORUN YOK: Eker, TMO tarafından yapılacak fındık alımlarında, gerek üretici gerekse alım miktarı açısından bir limit uygulanmayacağını belirterek, "Müdahale alımı yapıyoruz. TMO’nun, alımın finansmanı için varlığa dayalı kredi sistemi ile çok uygun koşullarda kredi bulundu. Dolayısıyla alımların Hazine’ye herhangi bir yükü olmayacak. Bu işin Hazine ve IMF ile hiçbir alakası yok" dedi. TMO’nun görevlendirilmesinden sonra Fiskobirlik ile depoların, elemanların ve araç-gereçlerin kullanılması konusunda yapılan görüşmelerde, Fiskobirlik’e borcunu ödemek için kredi sağlanması ve zorunlu olduğu fındığı alabilmesi için de birçok kolaylık sağlandığını anlatan Bakan Eker, buna rağmen Fiskobirlik yönetiminin protokolü imzalamadığını söyledi. Eker, "Bundan sonra 2005 ürünü fındığın borcunun ödenmesi konusunda yapabileceğimiz bir şey yok. Artık mal varlıkları ile öderler" dedi.

RANDEVULU ALIM SİSTEMİ: Mehdi Eker, TMO’nun 11 Eylül’den itibaren randevu vererek alıma geçeceğini, çiftçi kayıt sistemi (ÇKS) belgesi olan üreticiden limitsiz alım yapacağını, ürün bedellerinin yarısı peşin olmak üzere 15 gün içinde ve doğrudan, üreticilerin anlaşma sağlanan 5 bankada açılan hesaplarına aktarılacağını bildirdi. Belirli merkezlerde emanet usulü ile de alım yapılacağını, emanete bırakılan ürün için depoların ücretsiz kullandırılacağını, ayrıca üreticiye ürün bedelinin yüzde 25’ine kadar avans kullandırılacağını açıklayan Eker, üründe rutubet ve randımanın da ölçme cihazları ile tespit edileceğini kaydetti.

ALO FINDIK HATTI: Eker, fındık üreticilerinin sorularına yanıt vermek üzere TMO’nun 6 hatlı Alo Fındık hattı da kurduğunu, üreticilerin 0312 4163410 numaralı hattan ilgililere ulaşabileceklerini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!