Tarım Bakanı: 50 randıman fındık 4 YTL'den alınacak

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanı:  50 randıman fındık 4 YTLden alınacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2006 11:46

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Giresun kalite 50 randıman fındığın kilosunu 4 YTL’den alacağını açıkladı. Fındığın randımanındaki 1 puanlık artışın fiyata 10 kuruş artış olarak yansıyacağını belirten Eker, TMO’nun fındık alımlarına 11 Eylül Pazartesi günü başlayacağını bildirdi. Eker, üreticilerden limitsiz alım yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Eker, düzenlediği basın toplantısında, TMO’nun fındık alımı konusunda görevlendirilmesinin ardından öncelikle fındık üreticilerinin ortağı olduğu ve fındık piyasasında tecrübeli olan Fiskobirlik’le işbirliği içerisinde fındık alımlarının yapılmasının düşünüldüğünü, ancak bunun sonuçlandırılamadığını anlattı. Eker, Fiskobirlikle teknik ayrıntıların görüşülüp, mutabakata varıldığını ancak, Fiskobirlik yönetiminin gerekçe göstermeksizin protokolün imzalanacağı toplantıya katılmadığını savundu.

TMO ALIMLARA PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLAYACAK

Eker, bu nedenle TMO Genel Müdürlüğü’nün, Fiskobirlik dışında kendi olanaklarıyla alıma dönük çalışmalarına devam ettiğini, personel, araç-gereç ve depolara ilişkin hazırlıklarını 50 merkezde alım yapacak şekilde sonuçlandırdığını kaydetti. Herhangi bir finansman sıkıntısı bulunmadığını belirten Eker TMO’nun, 11 Eylül 2006 Pazartesi gününden itibaren randevu vererek  alım işlemlerini başlayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

LİMİTSİZ ALIM YAPACAK

Eker'in verdiği  bilgie göre, Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi olan üreticilerden limitsiz alım yapılacak. Ürün bedellerinin yarısı peşin, yarısı izleyen 15 gün içinde ödenecek. Ürün bedelleri doğrudan üreticilerin hesaplarına aktarılacak. Belirli merkezlerde emanet alım yapılacak. Emanete ürün bırakan üreticilere ücretsiz depolama olanağı sağlanacak ve talepleri halinde ürün tutarının yüzde 25’i kadar avans verilecek. Ürünün rutubet oranı nem ölçme cihazıyla, randıman oranı dijital terazilerle tespit edilecek. Fındık üreticilerinin her türlü sorularına cevap vermek üzere TMO’da “Alo Fındık Hattı” kuruldu. Üreticiler 03124163410 numaralı telefonlardan ilgililere ulaşabilecekler.

50 RANDIMAN FINDIĞIN KİLOSU 4 YTL

Eker, Giresun kalite kabuklu tombul fındıklar için (50 randımanlık) fiyatın kilo başına 4 YTL olarak belirlendiğini açıkladı. Eker, bu fiyatın Fiskobirliğin hesabıyla 4.3 ile 4.6 YTL’ye denk geldiğini kaydetti. Eker, bunun da Fiskobirliğin alımlarını yüzde 11’le yüzde 16 arasında değişen oranlarda kesintilerle yapmasından kaynaklandığını savundu. Eker, Fiskobirliğin farklı oranlarda Birlik, kooperatif, stopaj ve Bağ-Kur kesintisi yaptığını anımsatarak, “Ama biz bu kesintileri üçte iki oranında azalttık. Biz sadece yüzde 5.1 oranında toplam zorunlu kesintileri yapacağz. O da Bağ-Kur, stopaj, Borsa tescil ve çok düşük bir miktarda olmak üzere bir hizmet bedeli şeklinde toplam yüzde 5.1’e varan bir kesinti oranı yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

Eker,  bu nedenle 4 YTL’lik fiyatın net olarak daha yüksek bir fiyata karşılık geldiğini ifade etti. Eker, fındık randımanındaki 1 puanlık artışın fiyata 10 kuruş olarak yansıyacağını bildirdi.

“FİNANSMAN KONUSUNDA BİR SIKINTI YOK”

Eker, gazetecilerin soruları üzerine, TMO’nun varlığa dayalı kredi sistemiyle finansman temin ettiğini belirterek, “Bu sene hububat alımında da aynı yöntemi uyguladık. TMO Hazine garantisi olmadan, uzun vadeli olarak elindeki malvarlığını kredilendirmek suretiyle uluslararası piyasadan çok uygun fiyata kredi buldu. Bunu hububat alımında kullandık. Aynı yöntemi fındık alımı için de yapıyoruz. Bu konunun Hazine’yle IMF’yle bu manada bir ilişkisi yok” dedi. Finansman konusunda bir sıkıntı olmadığını da savunan Eker, “Bugün kullanabileceğimiz 150 milyon dolar paramız var.  Bunun arkasından şu anda hazırlıkları tamamlanmış yeteri kadar, ihtiyacımız olacak kadar finansman bulma imkanımız var o konuda hiçbir endişemiz, tereddüdümüz yok” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Eker, fındık alımının toplam maliyetinin alınacak olan fındık miktarına bağlı olduğunu söyledi. Piyasada fındığın bir çok aktör tarafından alındığını, Fiskobirliğin geçen yıllarda piyasa üretiminin yüzde 10’unu bile almadığını belirterek, “Piyasanın tek aktörü biz olmayacağız.  Bunun bir piyasası var tüccarı, ihracatçısı ve iç tüketimi var. Biz de müdahale alımı şeklinde piyasaya girip üreticimizin mağdur olmaması açısından bir piyasa düzeneme rolü görmüş olacağız” dedi.

Eker, fındıktaki hedeflerinin ihracatı artırmak ve bunun sürdürülebilirligini saglamak oldugunu belirterek, “Biz hedeflerimizi 1 yıllık düşünmüyoruz, sonraki yılları da düşünüyoruz. İç tüketimi de artırmak hedefler arasında yer alıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!