’Memura yüzde 4 zam yeter’ dediler köprü ve otoyola büyük zam yaptılar

Güncelleme Tarihi:

’Memura yüzde 4 zam yeter’ dediler köprü ve otoyola büyük zam yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2006 00:00

Köprü ve otoyol ücretlerine dün geceden itibaren zam geldi. Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinden geçiş ücreti otomobiller için yüzde 33.3 oranında artırılarak 3 YTL’den 4 YTL’ye yükseltildi. Otoyollardan geçiş ücretleri ise mesafelere göre yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranda artırıldı.

MEMUR sendikalarıyla toplu görüşme masasında "2007 enflasyon hedefimiz yüzde 4, bundan fazla zam veremeyiz" diyen hükümet, sıra köprü ve otoyol geçiş ücretlerine zam yapmaya gelince enflasyon hedefini unuttu. Köprü ve otoyol ücretlerine, dün gece 24.00 itibariyle zam yapıldı. Köpür geçiş ücretleri yüzde 33.3 oranında artırılırken, otoyol geçiş ücretleri mesafelerin uzaklığına göre yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda zam gördü.

3 YILDIR ZAM YOKTU: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden geçiş ücretleri 1. sınıfta yer alan ve aks aralığı 3.20 m’den küçük olan iki akslı otomobil ve motosikletler için 3 YTL’den 4 YTL’ye çıkarıldı. Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine 3 yıldır zam yapmıyordu. Kurum, en son 1 Temmuz 2003 yılında geçiş ücretlerini artırmıştı.

AMBÜLANS, CENAZE ARACI: Bu kapsamdaki kamyon, kamyonet ve minibüs ile 2. sınıfta yer alan ve aks aralığı 3.20 m’den büyük her türlü iki akslı araç, kamyonet, pikap, jeep, ambulans, cenaze arabası, küçük ve büyük otobüsler ile kamyonların geçiş ücretleri de 4 YTL oldu.

OTOBÜS, KAMYON 10 YTL: 3. sınıfta yer alan 3 akslı otobüs, kamyon ve treyler geçiş ücreti 10 YTL, 4. sınıfta yer alan 4 ve 5 akslı otobüs, kamyon ve treyler geçiş ücreti 30 YTL, 5. sınıftaki 6 ve yukarı akslı römorklu kamyon ve treyler geçiş ücretleri de 35 YTL’ye çıkarılacak.

OGS VE KGS YÜZDE 20 İNDİRİMLİ: Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullanıcılarına önceden olduğu gibi yüzde 20 indirimli tarife uygulanacak. Buna göre, Boğaziçi Köprüsü’nden, yalnız OGS ve KGS ile geçiş mümkün olduğu için bu köprüyü kullanan sürücüler, geçiş ücreti olarak 3,2 YTL ödeyecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden de OGS ve KGS ile geçiş yapan sürücüler için de bu rakam geçerli olacak. Motosiklet kullanıcıları ise KGS gişelerinden yüzde 30 indirimli geçebilecek.

OTOYOL GEÇİŞLERİ YÜZDE 20-50 ZAMLI: Karayolları Genel Müdürlüğü’nün dünden itibaren yaptığı yüzde 20 ile yüzde 50 arasındaki otoyol zamları sonunda ise otomobiller için İstanbul Mahmutbey-Kınalı arası 2 YTL’ den 2.5 YTL’ye yükseldi. İstanbul-Ankara arası otoyol geçiş ücreti 4.5 YTL’den 6 YTL’ye çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!