50 milyon liraya ‘Mis’ gibi temizlik

Güncelleme Tarihi:

50 milyon liraya ‘Mis’ gibi temizlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2012 00:00

MİS Group Başkanı Cevat Turan, işe 1988’de ofislerin camlarını silerek başladı. 4 bin 500 kişilik çalışanıyla bu yıl 50 milyon lira ciro yakalayan Turan’ın 300’e yakın kurumsal müşterisi arasında Safir, Ağaoğlu, Mövenpick gibi markalar da bulunuyor.

Haberin Devamı

SON yıllarda en hızlı gelişen ‘temizlik ve güvenlik’ sektöründeki en büyük şirketlerden biri olan Mis Group’un patronu Cevat Turan, bu işe 1988’de ‘avukat ofislerini’ temizleyerek başladığını söylüyor ve “Bezi elime aldım başladım” diyor. Bu işe ‘sermayesiz’ yapılabildiği için girdiğini belirten Cevat Turan, şu anda 10 şirketin sahibi ve 4 bin 500 kişilik istihdamıyla yılda 50 milyon lira ciro yapıyor. Turan’ın 300’e yakın müşterisi arasında Safir, Ağaoğlu, Fourseasons, Mövenpick gibi kurumsal şirketler de bulunuyor. Haşerat ilaçlama, güvenlik teknolojileri gibi alanlarda da hizmet veren Mis Group’un en yakın hedefi ise 1992’de ilk kez ‘temizlik hizmetlerini’ üstlendiği İMKB’de artık halka açılmak. Turan şöyle anlatıyor öyküsünü:

ÇORUMLUYUM

Haberin Devamı

· 1966 Çorum doğumluyum. 11 kardeşiz. Babamız canlı hayvan ticareti ve kasaplık yapardı. Biz babamızı zengin sanırdık ama vefatından sonra işi borçla çevirdiğini anladık. Köyde yaşıyorduk. İlkokul yıllarımda yardımcı eleman olarak çobanlık da yaptım. Ortaokul yıllarında sabah 4’te, 5’te kalkıp hayvanların yemini verirdim. Ben ortaokul 3’e giderken babam vefat etti. 16 yaşında Çorum’a gidip kiremit ocaklarında çalışmaya başladım. Garsonluk yaptım, fırında çalıştım. Sonra Ankara’nın yolunu tuttum.

/images/100/0x0/55eb0542f018fbb8f8a5ca7b

OKUYAMADIM, KİTAP YAZDIM

·  Çorum’da bir yerel gazetede kültür sanat ekinde yazılar yazdım. Tanıştığım şair ve yazarlarla Ankara’da da görüşmeye devam ettim. Gündüzleri kasap dükkanında kasaplık yapıyor, akşamları entelektüel tartışmalarla arkadaşlarımızla dünyayı kurtarıyorduk. Üniversite okuyamadım ama sonradan iki şiir bir de öykü kitabım yayınlandı. Askerlikten sonra tekrar Ankara’ya döndüm. Bir süre sonra hayatımı değiştirmeye karar verdim ve 1988’de İstanbul’a geçtim. Sultanahmet’te bir ofis kiralayıp bir de eskiciden Simtel marka elektrik süpürgesi aldım. Sermayesiz iş olarak avukat bürolarını temizlemeye başladım. 1 yıl boyunca tek başıma çalıştım. Elimde bez cam sildim, yerleri süpürdüm. Sonra yavaş yavaş işler büyüdü ve personel almaya başladım. Önce Emlak Bankası ardından Ziraat Bankası’nın bazı şubelerinin işlerini aldım.

Haberin Devamı

GÜVENLİK VE İLAÇLAMA

· Temizlik işi büyüdü ve 1991’de haşerat ilaçlama firması da kurdum. İlaçlamada en ağır ilaçlar kullanılıyordu. Örneğin DDT denilen tarım ilacı. Biz bu konuda dünyada ne kullanılıyorsa onu araştırdık ve kokusuz, lekesiz, kimyasal etkisi minimum etkili ilaçlar kullanmaya başladık. Ardından da güvenlik işine girdim. Bankalara ilk girdiğimizde şube ve bölge müdürlüğü bazında hizmet verdik. Sonra ihaleler açılmaya başlandı.

HİSSE SENEDİ TAHTASI SİLDİK

·  1992’de İMKB’nin temizlik işini aldık. Komple temizlik yapıyorduk. Hisse senedi fiyatlarının yazılık silindiği tahtaları ‘tiner’le siliyorduk. Şimdi İMKB’de halka arz için hazırlıklarımızı da yapıyoruz. Yakında inşallah bu konuda borsadaki ilk şirket olacağız.

Haberin Devamı

Franchise sistemiyle Anadolu’ya yayılıyor

MİS Group Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Turan, “Teknoloji tarafında da tedarikçi olduk. Ranger markasıyla alarm izleme sistemi de kurduk ve ayda 25 dolara hizmete başladık. 1 yılda 1.500 üyemiz oldu. Şimdi tüm hizmetlerimiz için franchising sistemi kurduk. Gaziantep ve Ankara ile başlıyoruz. 60 bin dolar giriş bedeli ve cirodan da yüzde 2 alarak Anadolu’ya yayılacağız” diyor. Turan, oteller için housekeeping, toplu konut ve siteler için de yönetim  hizmeti verdiklerin anlatıyor.

/images/100/0x0/55eb0542f018fbb8f8a5ca7d

BAE yatırım fırsatları için Türkleri çağırıyor

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin (BAE) 30 Nisan-Mayıs 2013’te üçüncüsünü düzenleyeceği ‘yıllık yatırım fırsatları toplantısı’ Annual Investment Meeting (AIM), Türk firmaları için önemli iş fırsatları sunacak. BAE Dış Ticaret Bakanlığı’dan yapılan açıklamada, Dubai’de gerçekleşecek zirvenin; Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktoum’un himayesinde yapılacağı ve Körfez bölgesindeki ticaret ve yatırım fırsatları anlatılacak. AIM Ceo’su Dawood Alshezawy  Türk şirketlerinin bu etkinlikleri mutlaka izlemesi gerektiğini, çok önemli iş fırsatları yakalayabileceklerini söyledi Aslhezawy, 15-17 Nisan’daki 15’inci Su, Enerji, Teknoloji ve Çevre Fuarı’na da Türk firmalarını beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Eurasia Rail’e 200 firma

İSTANBUL’da 07-09 Mart 2013 tarihleri arasında düzenlenecek Eurasia Rail’e 25 binden fazla profesyonel ziyaretçi ve 25 ülkeden 200 civarında firma katılacak. Son yıllarda demiryolunda büyük yatırımlara imza atan Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarında görev almak isteyen küresel firmaların ilgisini çekiyor. Fuara, Siemens, Alstrom, Bombardier, GE, Hyundai Rotem, ABB gibi firmaların yanı sıra; Almanya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve Polonya’dan milli katılım gerçekleşecek. Fuar T.C. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın yanı sıra T.C. Devlet Demiryolları tarafından da destekleniyor. Fuar ile eş zamanlı olarak yabancı ve Türk katılımcıların söz alacağı konferans ve seminer programları da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İstanbul ‘kongre’de dünya birincisi

ULUSLARARASI Kongre ve Konvensiyonlar Derneği (ICCA) istatistiklerine göre İstanbul, 2011 yılında 500’den fazla kişinin katıldığı kongrelere ev sahipliği yapan şehirler arasında dünya birincisi oldu. İTO ve ICVB Başkanı Murat Yalçıntaş, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a bu konudaki katkılarından dolayı özel bir ödül verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!