50 milyar dolarlık Ponzi dev şirketleri de vurdu

Güncelleme Tarihi:

50 milyar dolarlık Ponzi dev şirketleri de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2008 00:00

Piyasayı 50 milyar dolar dolandırdığı gerekçesiyle yargılanan Nasdaq Eski Başkanı Bernard L. Madoff, iflasıyla birlikte arkasında büyük bir ’kaybeden ordusu’ bıraktı.

UBS’den Santander’e New York Mets ve Yeshiva Üniversitesi’nin sahibi Wilpon ailesinden General Motors’un finans kolu olan GMAC’e ve Yapı Kredi’nin ortağı UniCredit’e kadar çok sayıda yatırımcı Madoff mağduru oldu.

PONZİ Oyunu’yla 50 milyar dolarlık bir dolandırıcılık olayına imza atan Nasdaq Eski Başkanı Bernard L. Madoff’un iflasıyla birlikte kendisine yatırım yapan birçok şirketi büyük zararlara sürüklediği ortaya çıktı. En büyük zararı müşterileri aracılığıyla kendisine 7.5 milyar dolar yatırım yapan hedge fon danışmanlık firması Fairfield Greenwich Group’a verdiği tahmin edilen Madoff’un UBS’den Santander’e birçok finans kuruluşunu da zarara uğrattığı iddia edildi. New York Mets ve Yeshiva Üniversitesi’nin sahibi Wilpon ailesi General Motors’un finans kolu olan GMAC’in Başkanı Ezra Merkin ve Philadelphia Eagles’ın eski patronu Norman Braman da Madoff’da para batıran yatırımcılar arasında yer aldı. Yapı Kredi’nin ortağı UniCredit’in fon yönetim bölümü olan Pioneer Investments da iflastan payına düşeni aldı.

SEC’i suçluyorlar

Skandalın mağdurları da Florida’da yaşayan emekli öğretmenlerden, Londra’daki yatırım şirketlerine ve derneklere kadar büyük bir kitleyi kapsıyor. Yıllık ortalama yüzde 10 getiri vaad eden Madoff’un dolandırıcılığına karşı güç birliği yapan mudiler, şimdi avukatları Stephen Weiss ve Brad Friedman aracılığıyla haklarını korumaya çalışıyor. Uluslararası yatırımcıları bile Madoff’a yönlendirdiği gerekçesiyle özellikle Japon Nomura’nın bu olay sonucunda büyük zarar görmesi bekleniyor. Madoff’u 1992 yılında inceledikten sonra ’Temiz’ olduğuna karar veren ABD’nin SPK’sı da yatırımcılar tarafından hararetli suçlamalara maruz kalıyor.

İsmime güvenin

Yatırımcıları ikna ederken ’Benim bir adım var. Ofisimin kapısında yazan ismi yapana kadar çok çaba harcadım. Etikten taviz vermeden yüksek getiriler sağlamak benim için önemli" dediği öne sürülen Madoff’un yatırımcıları arasında 2.8 milyar dolarlık fonu yöneten Kingate Global Fund ve BBVA Group’un da bulunduğu belirtiliyor. İsviçreli özel banka Benedict Hentsch’in de varlıklarının yüzde 5’i olan 47 milyon doları yatırarak Bernard Madoff’ın yönetimine bıraktığı ortaya çıktı.

Gerçek trajedi

Maxam Capital Management adlı bir şirket de Madoff yüzünden 280 milyon dolarlık kaybı olduğunu açıkladı. "Herşeyimi kaybettim" diyen Maxam’ın sahibi Sandra Manzke, bu olay nedeniyle çok sayıda hedge fonun kapanma riskiyle karşı karşıya kalacağını ifade etti. Madoff’un avukatı Ike Sorkin de, yaşananların çok üzücü olduğuna dikkat çekti.

En iyi müşterileri golf kulübünde bağladı

BERNARD Madoff’un müşteri bulmak için kullandığı en favori yolun sosyal bağlar olduğu ileri sürüldü. Dallas, Chicago, Boston ve Minneapolis’de Hillcrest Golf Club ve Oak Ridge Country Club gibi kulüpler aracılığıyla çevre edindiği öne sürülen Madoff, sadece bu iki klüpten 100 milyon dolar getiri sağladı. Yatırımcıların anlattıklarına göre, bir golf kulübünde yemek yerken mutlaka Madoff’dan bahsedilirdi. Madoff, para ile adam tutup kendisi hakkında konuşturmayı bile denerdi.

Profesyonel çalıştı SEC bile anlayamadı

YILLARDIR oldukça profesyonelce çalışan Bernard Madoff’un ABD’nin SPK’sı Securities and Exchange Commision (SEC) tarafından bile yakalanmasını engelleyen özellikleri şunlardı:

Madoff, yatırımcılarına her hafta alıp sattığı hisseleri ve bunlardan doğan kayıp ve kazançları gösteren bir liste gönderiyordu.

’Ben paramı geri istiyorum’ diyen yatırımcıya parası en fazla birkaç gün içinde geri ödeniyordu.

Yılda yüzde 10 sabit getiri, çok da abartılı değildi. Bu nedenle yatırımcının güvenmesi daha kolay oldu.

Madoff, başkaları adına yüksek getiri vaad eden yatırımlar yapıyordu. Ancak bir hedge fon da değildi. Bu nedenle portföyünü bir bankada tutma zorunluluğu yoktu.

Madoff’un şirketi statüsünden dolayı Friehling & Horowitz adlı küçük bir inceleme şirketi dışında kimsenin denetimine tabii değildi.

Hedge fonlar daha fazla denetim istedi

BERNARD Madoff’un yarattığı şema öyle iyi işledi ki ünlü hedge fon yöneticileri bile yaşananları tanımlamakta zorlandı. Onlarca yıldır katı kurallardan kaçınan 1.5 trilyon dolarlık hedge fon endüstrisi bile daha sıkı denetim olması gerektiğine dikkat çekti. Madoff yüzünden büyük kayıp veren hedge fonlar isyan bayrağını çekerek, "Bizim yüksek getiri verdiğimizi söyleyerek herhangi bir koruma sğlamadınız. Ama gördüğünüz gibi fonlara sadece zenginler para yatırmıyor. Emekliler de tüm varlıklarını emanet edebiliyor" dedi.

Nedir

1920 yılında ilk kez Charles Ponzi’nin ortaya çıkardığı Ponzi Oyunu bir nevi saadet zincirini andırıyor. Eski yatırımcılara büyük getiriler vaat eden bu oyun yeni yatırımcılardan aldığı fonlar sayesinde, eskilere vaat ettiği getirileri ödeyebiliyor. Ancak, taze para girişi durunca, sözde getiri ödemelerini sağlayamayan sistem çöküyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!