5. vites

Güncelleme Tarihi:

5. vites
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ekimde büyük rekabet başlıyor

Türk otomobil sektörü, Ekim ayında büyük rekabete sahne olacak. Yeni üreticiler ve yeni modellerin pazara girmesiyle, Ekim ayında büyük rekabet yaşanacak. Ekim’de yeni yerlilerle, yeni ithal modellerin rekabeti görülecek. Oyak-Renault, Megane modelinin Türkiye'de üretimine başladı. Ekim ayında satışa sunulacak olan ve yılda yaklaşık 20 bin adet üretilmesi planlanan Megane Sedan için bugüne kadar 100 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Megane'ın fiyatı 2 miyar 650 milyon ile 3 milyar 450 milyon arasında değişecek. Kibar Holding ile Güney Kore'nin otomotiv devi Hyundai ortak yatırımı Hyundai-Assan otomobil fabrikasında da Accent modelinin üretimi için start verildi. Yaklaşık 10 gündür deneme üretimi yapılan ve yaklaşık 335 milyon dolara malolan İzmit'teki tesisin resmi açılışı 14 ay gibi kısa bir zamanda yapıldı. 120 bin otomobil ve hafif ticari araç üretim kapasiteli Hyundai-Assan fabrikasında ilk aşamada 60 bin araç üretilecek. Hyundai Ekim sonunda satışa sunulacak. Japon Honda ile Anadolu Grubu'nun ortaklığı ile kurulan Anadolu Honda ise üretime geçmek için hazırlıklara devam ediyor. Yerli Honda'nın da Ekim sonunda satışa sunulmasına çalışılıyor.

RENAULT MEGANE İDDİALI

Avrupa'da bir yıl önce üretimine başlanan Megane'ın, 17 aylık rekor sayılabilecek kısa bir sürede Türkiye'de de üretimine başlandı. Megan Sedan 4.40 metrelik boyuyla kompakt ve orta sınıf arasında bulunuyor. Klasik sedan formundaki otomobilin 510 litre bagaj hacmi kendinden daha uzun araçlardan daha geniş. Önden bakıldığında çatık kaşlı ifade arka kısımda yerini yumuşaklığa bırakıyor. Türkiye'de üretilen Megane'larda iki 1.6 ve 2.0 litrelik iki ayrı motor kullanılıyor.

HYUNDAİ ACCENT

Accent'ın iç mekanının oldukça konforlu ve geniş olması dikkat çekiyor. Her türlü aktif ve pasif güvenlik önlemlerinin alındığı Accent'ın monokok gövdesinin belli kısımları darbe emici özelliğe sahip. Accent, 1300 cc, 12 supap karbüratörlü ve Accent 1500 cc, 12 supap, MPI enjeksiyonlu modellerinin 4 kapılı tipleri üretilecek. Accent 1.5 GL/GLS'lerde yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon, merkezi kilit, elektrikli dikiz aynaları, 4 hoparlörlü kasetçalar, otomatik anten bulunuyor. Accent 1.3 LS/LX'lerde ise merkezi kilit, elektrikli ön camlar, manuel teleskopik anten, dijital saat donanımı mevcut.

Honda Civic yenilendi

NSX Type R ve Integra Type R'dan sonra, Honda Motor Co. popüler ve sportif Civic modelini de Type R ailesine kattı. Civic yelpazesinin yeni ürünü Civic Type R, Japonya'da piyasaya sürüldü. Diğer modellerde olduğu gibi Civic Type R'ın da müşterilere yüksek sürüş zevki vermek üzere yarışçı bir ruhla tasarlandığı açıklandı.

Renault'tan 950 seçenekli kampanya

Renault Mais müşterileri için 950 seçenekten oluşan bir kampanya başlattı. 23 Eylül'e kadar sürecek kampanyada farklı peşinat düzeyinde 3, 6, 12, 18 ve 24 ay vadelendirme olanağı sunuluyor. Kampanyada eylül, ekim ve aralık olmak üzere 3 farklı teslimat dönemi bulunuyor. Renault Mais müşterilerine cazip satış alternatifleri sunan kampanya, Safrane hariç bütün Renault modellerini kapsıyor. Kampanya dahilinde bulunan yerli otomobillerin Eylül teslimatında 3 ay için yüzde 5.05, 6 ay için 5.70, 12 ay için 6.15, 18 ay için 6.30, 24 ay için ise 6.45 faiz uygulanıyor. Yüksek peşinat ödemeyi tercih edenlere ise 3 aylık faiz tutarı yüzde 4.70, 6 aylık 5.50, 12 aylık 6.00, 18 aylık 6.25, 24 aylık 6.35 olarak uygulanıyor.

CMS'den Avrupa'da tanıtım atağı

Cevher Makina Sanayi Avrupa'da bir pazarlama örgütü kurdu. Yurtdışındaki tanıtım çalışmalarını yürüten bu kuruluş, CMS'nin kimliğini özgün bir şekilde anlatan Almanca-İngilizce bir katalog hazırladı. Kayalardan tekerleği yaratan insanın teknolojiyle ulaştığı noktayı farklı bir yorumla aktaran katalog, Almanca ve İngilizce olarak hazırlandı.

Ferrari alamayanlara Ferrari cep telefonu

Dünyanın en pahalı otomobilleri arasında olan Ferrari'ye sahip olmak isteyen ama bunu başaramayanlardansanız, size bir sürprizimiz var. Artık Ferrari sahibi olabilirsiniz, ama otomobiline değil telefonuna. Alman Hagenuk ile Ferrari arasında imzalanan bir anlaşmaya göre, Hagenuk Ferrari marka cep telefonları üretmeye başladı. Özel lityum piliyle 90 saat bekleme ve 6 saat konuşma gibi özelliklere sahip olan Ferrari marka GSM tipi telefonların 4 ayrı rengi bulunuyor. Cavallino logolu Ferrari telefona sahip olmak için Ferrari sahibi olmak da gerekmiyor. Telefonların yarış kırmızısı, Modena sarısı, Nürburing gümüşü ve Daytona siyahı gibi renkleri bulunuyor.

OPEL FRONTERA YOL TESTİ

Avrupa'nın en çok tercih edilen arazi araçlarından biri olan Opel Frontera, Türkiye'de de satılıyor. Frontera, General Motors'un Türkiye'deki şirketi Opel Türkiye tarafından ithal ediliyor. Satış ve satış sonrası servis hizmetleri de Opel Türkiye'nin yetkili servisleri tarafından yapılıyor.

ARTISI: Hem şehir içinde hem de şehir dışında zorlu arazi koşullarındaki performansıyla dikkati çekiyor. Süspansiyonu ve gazlı amörtisörleriyle sürücüye sürüş zevkini doyasıya tattırıyor. Frontera'da bütün gösterge ve kumandalar el altında ve kolayca okunabiliyor.

EKSİSİ: İlk hızlanmadaki performansıyla sürücüyü hayal kırıklığına uğratıyor. Sürüş anındaki yüksek performans, bile aracın ilk hızlanmada ki hantallığını unutturamıyor.

GÜVENLİK: Standart olarak bulunan ABS fren sistemi, Frontera'nın güvenliğini artırıyor. Geliştirilmiş havalandırmalı disk frenler ise acil durumlarda hayati bir koruma sağlıyor.

YEDEKPARÇA: Ön tampon 21 milyon, arka tampon 27 milyon, ön amortisör 15.8 milyon, arka amortisör 10 milyon, hava filtresi 1.6 milyon, yağ filtresi 375 bin lira, fren balatası (ön) 25.5 milyon, yan ayna 19 milyon lira. Fiyatlara KDV dahil değil.

UYARI: İlk bakıma 15 bin kilometrede giren Frontera'nın yağ ve filtre değişimi 7 bin 500 kilometrede yaptırmak gerekli. Daha sonraki periyodik bakımlar ise her 15 bin kilometrede. 1 yıl sınırsız mekanik, 6 yıl karoser garantisi var.

FİYAT: Testini yaptığımız Opel Frontera 2.2i modeli Alman Markı üzerinden satılıyor. Opel Frontera'nın satış fiyatı 61 bin 680 mark. Frontera'nın toplam vergi masrafları ise 1.2 milyar civarında.

TEKNİK KARNE: 5 kapı modelinde 16 valfli 2.2 litrelik motor 134 beygir güç üretiyor. Güçlü motor, sürüş zevki ve zorlu arazi koşullarıyla kolayca başa çıkma özelliği sağlıyor. Maksimum hızı 158 km olan Frontera 0'dan 100 km hıza 7.6 saniyede çıkıyor.

EDİTÖR GÖZÜYLE: Off-road koşullarındaki performansı ve yol hakimiyetinin yanı sıra konfor özellikleri de dikkat çekici. Büyük cüssesine rağmen, kullanımı rahat. Editör, yola yukarıdan bakmayı ve diğer araçların Frontera'ya yol vermesini beğendi.

OTO KISALAR

ALFA Romeo'nun İstanbul/Balmumcu'daki yetkili bayii Alfam Otomotiv, İznik Gölü kenarındaki Darka Tatil Köyü'nde Alfa Romeo Festivali düzenledi.

HYUNDAİ Assan, Marmaris'te başlayan ve Belek, Kuşadası, İzmit ve Alanya'da düzenlenen Beach Volley'97 turnuvalarına destek veriyor. Türkiye serisinin kral ve kraliçesi seçilen yarışmacılara ödülleri olan Hyundai Accent LS araç Hyundai Assan Yönetim Kurul Başkanı Ali Kibar tarafından verilecek.

GOOD YEAR, geleneksel Aile Günü'97 şenliği, Sapanca Atatür İl Ormanı'nda yapıldı. Eş ve çocuklarla toplam 6 bin kişilik Good Year ailesi birlikte eğlendi.

TEMSA Otomotiv tarafından Mitsubishi Motors lisansı ile Türkiye'de üretilen ve geçtiğimiz günlerde piyasaya sunulan yeni Mitsubishi Center serisi ilgiyle karşılandı. Türkiye pazarına yeni serinin 3.5-7.5 7.7'lik tonajlarında dört ayrı modeli bulunuyor.

TOYOTASA'nın İstanbul Zeytinburnu'ndaki yeni showroomu hizmete açıldı. 20 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan Plaza Derindere'nin açılışını Toyota Motor Corp. Yönetim Kurulu Üyesi Sakai yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!