5 aylık yolculuk sonrası Türksat 5B hizmete hazır

Güncelleme Tarihi:

5 aylık yolculuk sonrası Türksat 5B hizmete hazır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 07:00

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B Haberleşme Uydusu’nu hizmete alma öncesinde yaptığı basın toplantısında “Ülkemizin ‘yüksek verimli uydu’ sınıfının en yenisi olan, Türksat 5B’yi kısa süre sonra 84 milyonun huzurunda hizmete alacağız. Haberleşme gibi stratejik bir alanda, verinin millî imkânlarla elde edilmesinin, saklanmasının her geçen gün daha da önem kazandığı bir zamanda yapacağımız bu atılım bizleri heyecanlandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

5B’nin yörünge yolculuğunun 19 Aralık 2021’de başladığını 5 aylık yolculuğun sonunda, 17 Mayıs’ta yörüngesine ulaştığını belirten Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

YÜKSEK HIZDA İNTERNET

“Performans ve yörünge testleri başarı ile tamamlandı. Uydumuzun hizmete alınma vakti artık geldi. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın teşrifleriyle, 84 milyonun katılımı ile 14 Haziran 2022 Salı günü Türksat 5B’yi hizmete alacağız. Böylece ülkemizin aktif haberleşme uydu sayısı da 5’e yükselecek. 42 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek uydumuz Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içine alarak geniş bir kapsama alanına sahip olacağız. Uydu üzerinden yüksek hızda geniş bant internet verebileceğiz. Türksat 5B ile, Ka-Bant veri iletim kapasitemiz de 15 kat artacak. Uydumuzun yüksek veri kapasitesi ile karasal altyapı ile erişilemeyene ulaşacak, internet altyapımızı genişleteceğiz.

Haberin Devamı

35 yılı aşkın süre hizmet verecek Türksat 5B ayrıca Türksat 3A ve Türksat 4A’nın Ku-Bant yedekliğini sağlayacak. Kapasitelerini de artıracak. Sabit uydu servisi uydularıyla karşılaştırıldığında Türksat 5B’nin kapasite verimliliği en az 20 kat fazla. Türksat 5B, faydalı yük kapasitesi bakımından da Türksat Uydu Filosu’nun en güçlüsü olacak.

6A’NIN TESTLERİ SÜRÜYOR

Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yıldönümünde hedefimiz, kendi uydusunu projelendiren, entegrasyon ve testlerini yapan ülkeler arasına girmek. Bu hedefimize uygun olarak, Türksat 6A’nın entegrasyon ve testleri devam ediyor. Projenin mühendislik modeli entegrasyon faaliyetleri ve çevresel testlerinin önemli bir kısmı tamamlandı. Ülkemizin, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak Türksat 6A’yı, Cumhuriyet’imizin 100. yılında uzaya göndereceğiz.”

 

BAKMADAN GEÇME!