4x4'te dört dörtlük rekabet

Güncelleme Tarihi:

4x4te dört dörtlük rekabet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

OTOMOTİV sektöründe yaşanan canlılıktan, hemen hemen her sınıf payını alıyor. Fiyatları 17 milyar lirayla 55 milyar lira arasında değişen 4x4 arazi araçları da yok satıyor. Yılın ilk beş ayında 2 bin 320 adet 4x4 araç satıldı. Türkiye'de 24 model 4x4 satışı gerçekleştiriyor. İthal otomobilciler, talep nedeniyle yeni modellerini de anında Türkiye'ye getiriyorlar.

Ocak-mayıs aylarında en çok satan 4x4 aracı 424 adetle Honda CR-V oldu. Honda CR-V modelini 297 adetle Frelander ve 274 adetle Suzuki Vitara izledi. Türkiye'de 1997 yılından bu yana 4x4 pazarında liderliği elinde tutan Honda CR-V'nin, 2000 yılında da en çok satan 4x4 olması bekleniyor.

NE SATTILAR?

Ocak-mayıs döneminde satılan 4x4'ler şöyle:

‘‘Honda CR-V 424, Freelander 297, Suzuki Vitara 274, Lada Niva 190, Nissan Terrano 190, Honda HR-V 176, Grand Cherokee 102, Subaru Forester 97, Land Rover Discovery 85, Hyundai Galloper 82, Opel Frontera 76, Mercedes ML 60, Nissan Pathfinder 56, Range Rover 54, Toyota Land Cruiser 51, Kia Sportage 32, Ford Explorer 20, Mitsubishi Pajero Pinin 18, Nissan Infiniti Qx4 12, Suzuki Samurai 11, Musso 4x4 6, Chrysler Cherokee 3, Daewoo Korando 3, Toyota RAV4 1.

Hyundai'den iki yeni model

MART ayında satışa sunulan Hyundai yeni Accent'in sedan modelinden sonra 3 kapı Sporty GT ve 5 kapı Hatcback GLS modeli de piyasaya sürüldü. Hyundai Motor Companya tarafından 200 milyon dolar harcanarak 34 ayda geliştirilen Hyundai yeni Accent'in Sporty ve Hatcback'de 1500 cc hacminde 102 beygir güç üreten bir motor bulunuyor. Yeni nesil ABS ve EBD fren sistemi, immobilizer, sürücü ve yolcu havayastığı, klima, elektrikli ön ve arka camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, hidrolik direksiyon ve otomatik vites Accent Sporty ve Hatcback'lerde bulunan özelliklerden bir kaçı.

Toyotasa ikiye bölünüyor

JAPON Toyota ile Sabancı'nın ortak yatırımı olarak 1994 yılı Eylül ayında faaliyete geçen Toyotasa'da yeniden yapılanmaya gidildi. Ortaklar arasında uzun süreden beri devam eden müzakereler sonuçlanırken, üretim ve pazarlamanın kurulan ikinci bir şirketle ayrıldığı belirtiliyor.

Yeni yapılanmayla birlikte, ortakların hisselerinde değişiklik yapıldı. Buna göre, üretim şirketinde Japon Toyota Motor Corporation, pazarlama şirketinde ise Sabancı Holding'in ağırlığı olacak. Üretim şirketinde Toyota yüzde 65, Sabancı yüzde 25, Mitsui ise yüzde 10 hisseye, pazarlama şirketinde ise yüzde 65 Sabancı, yüzde 25 Toyota, Mitsui ise yüzde 10 hisseye sahip olacak.

TOYOTASA'NIN SERÜVENİ

Toyotasa'nın serüveni; 1990 yılı Mayıs ayında Toyota Grubu eski Başkanı Eiji Toyoda'nın Türkiye'yi ziyaretiyle başladı. Sabancı Holding Otomotiv Grup Başkanı rahmetli Özdemir Sabancı'nın gözbebeği olan Toyotasa, 23 Temmuz 1990'da dünyaca ünlü Japon otomotiv devi Toyota Motor Corporation, Japonya’nın ünlü ticaret ve yatırım şirketi Mitsui ile Sabancı Holding'in ortaklığıyla kuruldu.

HİSSE ORANLARI

350 milyon dolarlık yatırımla kurulan şirkette hisse dağılımı; yüzde 50 Sabancı Holding, yüzde 40 Toyota Motor Corporation, yüzde 10 Mitsui şeklinde gerçekleşmişti. 1994 yılı Eylül ayında üretime başlayan Toyotasa’nın Adapazarı üretim tesislerinde dünyanın en çok satan otomobili Toyota Corolla'yı üretiyor. 1 milyon metrekarelik alanda kurulmuş olan Toyotasa Adapazarı tesislerinde, 130 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapılıyor.

Otomotivcilerin İstanbul zirvesi

EURO Forum tarafından düzenlenen ‘‘Türk Otomotiv Sanayii ve Çevresindeki Pazarlar’’ konulu uluslararası konferans bugün başlıyor. İki gün sürecek konferansta, üretim, ihracat, yeni ürünler, ticari araçlar, e-ticaret gibi konular incelenecek. Türk Otomotiv Sektörü’nün masaya yatırılacağı uluslararası konferansa katılacak konuşmacılar şöyle:

‘‘Tofaş Oto Murahhas Azası Ferruccio Raspino, OSD Başkanı Ali İhsan İlkbahar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Dr. Cemil Akkutay, Renault Mais Genel Müdürü Onur Baytok, Tofaş Murahhas Azası Jan Nahum, Anadolu Honda Başkanı Metin Ecevit, Tofaş Oto Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Murat Selek, Anadolu Honda Satış Direktörü Yusuf Soner, Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Çetinkaya, Kıraca Grubu Direktörü Macit Akman, Koç Fiat Kredi Genel Müdürü Carlo Nizia, Oyak Renault Genel Müdürü Dominique Correze, IBS Araştırma ve Danışmanlık Genel Direktörü David Tonge, Standart An Poors-İngiltere'den Tim Armstrong, Pricewaterhouse Coopers İngiltere Direktörü Gordon Statham, Uzdaewoo Özbekistan Genel Müdürü M.K. Kayumov, Daeco Kazakistan Genel Müdürü Lee Dal Ju.’’

Otomobillere jant makyajı

KÜÇÜK bir değişiklikle otomobilin görüntüsünü yenilemek mümkün. 200 milyon lirayla 400 milyon lira arasında değişen fiyatlarla satılan jantlar, otomobilin havasını farklılaştırıyor.

1983 yılından beri alüminyum alaşımlı ve kromajlı çelik jant ithal eden Emir Dış Ticaret ve Pazarlama Ltd., BSA (Malezya), PCW ve Formula 1 (Endonezya), Mangels (Brezilya), Smith's (Güney Afrika), Melber (İtalya) markalarının Türkiye distribütörlüğünü yapıyor.

Emir Dış Ticaret, jantların dağıtımını Türkiye genelinde 60 adet bayisi kanalıyla gerçekleştiriyor. Ayrıca Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere BDT ülkeleriyle Azerbaycan'a da ihracat yapıyor.

Emir Ltd'nin ithal ettiği jantlar arasında en küçük binek otolarından büyük arazi araçlarına ve kamyonetlere kadar her türlü araca uygun ebatlar ve 200'ü aşkın model mevcut.

Distribütörü olduğu firmalara Türkiye'ye özgü bazı oto modellerine uygun özel tasarımda jant modelleri de imal ettiriyor. 4 adet jantın perakende fiyatı binek otolar için 200 milyon liradan başlayıp, 400 milyon liraya kadar çıkabiliyor.

Emir Dış Ticaret'in ağırlıklı olarak ithalatını gerçekleştirdiği Malezya'da yerleşik BSA ve Endonezya'da yerleşik PCW ve Formula 1 markaları TSE uzmanlarınca geçen yıl ziyaret edilerek ürünleri ve üretim şekilleri inceleme ve testlere tabi tutuldu. Her iki üretici de TSE İmalat Yeterlilik Belgesi, ürünleri ise TSE Kalite Belgesi aldı. TSE belgesine sahip bu iki üretici de dahil olmak üzere Emir Ltd'nin distribütörü olduğu tüm markalar arasında Alman TUV ve Japon VIA'nın da bulunduğu dünyaca kabul gören kalite belgelerine sahip olup Almanya, ABD, Japonya, Avustralya, Fransa gibi büyük pazarlara ihracat yapıyorlar.

Emir Ltd. dağıtımını yaptığı jantlar firmanın www.emirturjant.com adresindeki internet sitesinden de görülebiliyor.

10 milyonuncu Passat üretildi

VOLKSWAGEN 10 milyonuncu Passat'ı 17 Haziran 2000 tarihinde Emden fabrikasında üretti. Passat, böylece Golf ve Beetle'dan sonra 10 milyon üretim adedini aşan üçüncü Volkswagen modeli oldu.1973 yılında Wolfsburg'da üretimine başlanan Passat'ın 1977 yılı itibariyle ana üretim yeri Emden fabrikası oldu. Hergün Emden, Mosel/Saxony, Shangai/Çin ve Anchieta/Brezilya fabrikalarından 2 bin 700 adet çıkış yapan Passat, 1999 yılı içinde 690 bin müşteriye ulaştı. Dünya çapında 21 bin 500 VW çalışanı sadece Passat üretimi için emek veriyor.

CASTROL ürün ambalajını, tüketiciler için daha ekonomik ve pratik olacak şekilde yeniledi. Bu çerçevede, Castrol GTX, GTX2, GTX Magnetec ve Formula SLX benzinli motor yağları ile, RX Super ve Turbomax dizel motor yağları, 4 litrelik yeni ambalajlarda piyasaya sunuluyor. Castrol'ün yeni ambalajlarında bulunan bir başka değişiklik ise; kapak altında yer alan, güvenlik ve sızdırmazlık açısından çözüm sunan alüminyum folyo uygulaması.

ZIEBART Tidy Car franchise zincirinin Seyrantepe'deki yeni yönetim ve eğitim merkezi hizmete girdi. Ziebart International Corporation Başkanı Thomas E. Wolfe ve Franchise Operasyonları Başkan Yardımcısı Frank Soccorsi yeni yönetim ve eğitim merkezinin açılışı için Türkiye'ye geldi.

ÇELİK Motor, 48 aya varan vade seçenekleriyle Lada satışı gerçekleştiriyor. Demirbank işbirliğiyle başlatılan kredili satış kampanyasında, yüzde 2.70 faiz oranı ve 48 aya varan seçenekleri ile müşterilere ödeme kolaylığı yaratılıyor.

ABANK ve Anadolu Honda, ücretsiz yol yardımı sunan ve Honda otomobil alırken indirim sağlayan bir kredi kartı hazırladı. HondaCard, 7 gün 24 saat ücretsiz yol yardımı sağladığı gibi, otomobil alımlarında nakit indirim olanağı sağlıyor.

FORD Transit reklamı ‘‘Kristal Elma Ödülü’’ kazandı. Bu yıl 12'incisi düzenlenen Kristal Elma Türkiye Reklam Ödüllerinde televizyon dalındaki ‘‘Altın Elma’’ büyük ödülünü ‘‘Ford Transit Türkiye'yi Taşıyor’’ filmi ile Manajans/Thompson aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!