Hükümet fındık fiyatı için 5 YTL düşünüyor

Güncelleme Tarihi:

Hükümet fındık fiyatı için 5 YTL düşünüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2006 00:00

Karadeniz’i ayağa kaldıran "fındık krizi"nde çözüm için sona gelindi. Bu hafta, TMO’nun fındık alımıyla görevlendirilmesine ilişkin kararnamenin Köşk’ün onayına sunulup, ardından da Karadenizlinin sabırsızlıkla beklediği yeni mahsul fındık fiyatının açıklanması bekleniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın önceki gün fındık üreticisi illerin milletvekilleriyle "fındık zirvesi" yaptığı AKP’nin kulislerinde ise hükümetin kafasından 5 YTL civarında bir fiyat geçtiği konuşuluyor.

TMO HAREKETE GEÇTİ:

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, hükümet bu konuda ilk adımı, TMO’nun fındık alımıyla görevlendirilmesine ilişkin kararnamenin eksik imzalarını yarınki Bakanlar Kurulu’nda tamamlayarak onay için Çankaya Köşkü’ne göndererek atacak. Köşk’ün onayını beklemeden harekete geçen TMO ise fındık alımında kullanacağı depolar ile eksperler konusunda yarın Fiskobirlik ile masaya oturacak. Satın alacağı fındık konusunda ne eksperi, ne de aldığı fındığı koyabileceği yeterince deposu bulunan TMO, bir sözleşme imzalayarak fındık alımında Fiskobirlik’in olanaklarından yararlanmak istiyor.

FİSKOBİRLİK’İN YANITI:

Fiskobirlik’in eksper ve depolarının kullanımı konusunda olumsuz bir yaklaşım sergilemesi halinde TMO’nun hem piyasadan eksper bulma yoluna gideceği, hem de kendi depo olanaklarını sonuna kadar zorlayıp, ayrıca özel depo kiralama yoluna gideceği bildirildi. AKP çevrelerinde, kararnamenin Köşk’te bir engelle karşılaşacağına ihtimal verilmezken, asıl zorluğun fındık alımı konusunda herhangi bir deneyimi olmayan TMO’nun özellikle eksper ve depo konusunda Fiskobirlik’ten olumsuz yanıt alması halinde yaşanabileceği konuşuluyor.

BEKLENEN FİYAT 5 YTL:

Fındık kararnamesinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanmasının ardından ise hükümetin, Karadenizlilerin sabırsızlıkla beklediği fındık fiyatını açıklaması bekleniyor. AKP kulislerinde, TMO’nun yeni mahsul alımı için 5 YTL civarında bir fiyat açıklayabileceğinden söz ediliyor. AKP kaynaklarının bu konudaki değerlendirmeleri şöyle: "Fiskobirlik’in geçen yıl verdiği 7 YTL civarındaki rakamın gerçekçi olmadığı konusunda herkes aynı fikirde. Ancak, 3.5-4 YTL civarında bir rakamın da çok gerçekçi olmadığı, oluşacak böyle bir fiyatın halkta tepki yaratabileceği, bölge milletvekillerimizce de bize aktarılıyor. O halde hem bütçe dengelerini sarsmayacak, hem piyasa koşullarını zorlamayacak, hem de üreticiyi mümkün olduğunca koruyacak bir fiyatın oluşması gerekiyor. Bize göre bu da, 4 YTL’nin üzerinde ancak 6 YTL’nin altında bir rakam. 5 YTL civarında bir fiyat açıklanabileceğini tahmin ediyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!