47 milyarlık teşvik belgesi verdik, üçte birini yabancı aldı

Güncelleme Tarihi:

47 milyarlık teşvik belgesi verdik, üçte birini yabancı aldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2010 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel krize rağmen son 1 yıl içinde Türkiye’de 47 milyar liralık yatırım teşvik belgesi verildiğini açıkladı ve bu rakamın da üçte biri için yabancı sermayeden teklif geldiğini belirtti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Berlin’de düzenlenen Birinci Türk-Alman İşbirliği ve Yatırım Konferansı’nda konuşan Şimşek, Türkiye’nin krizden etkilendiğini ancak yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüme gerçekleştirdiğini, bundan sonra da yüksek oranlı büyümesini sürdüreceğini kaydetti. Şimşek, krizden erken çıkışta güçlü bankacılık sisteminin etkili olduğunu belirterek, “Türkiye artık eski Türkiye değil. Gelişmeye devam ediyor. Bunu sağlamak için reformları gerçekleştiriyoruz. Amaç değer zincirinde Türkiye’yi daha yukarı çıkarmaktır. Almanya ve Türkiye güçlerini birleştirirse büyük fırsatlar çıkacaktır” dedi.
Mükemmelik sizde
Türkiye ve Almanya’nın ekonomik işbirliklerine değinen Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “Alman mükemmelliği ve mühendisliği ile Türk esnekliği ve risk iştahının birlikte yürütülmesi çok başarılı sonuçlar çıkarır. Bu sayede iki ülke işadamları üçüncü ülkelerde yatırım ortaklıkları oluşturabilir. 2002’den sonra Türkiye’ye yapılan Alman yatırımları arttı. O dönemde Türkiye’de 1200 olan Alman şirketi sayısı bugün itibariyle 4 bin 300’e ulaştı. Geçen yıl başlattığımız yatırım teşvik yasası meyvelerini vermeye başladı. Ülkemizde son bir yılda 47 milyar TL’lik yatırım teşvik belgesi başvurusu oldu. Bunun da üçte biri yabancılardan geldi.”
Türkiye yeni bir eşikte
DEİK Türk Alman İş Konseyi Başkanı Ferit Şahenk ise Türkiye’nin yeni bir eşikte olduğunu belirterek Almanya ile Türkiye’nin birbirlerini tamamlaması için işbirliğinin daha fazla artırılmasına dikkat çekti. Bu ilişkiyi ileri götürmek için zeminin hazır olduğunu belirten Ferit Şahenk, “Türkiye artık küresel paradigmaların temel oyuncularından. Türkiye’nin yeni bir eşikte olduğunu göreceksiniz. İki tarafın daha fazla iş birliği için güçlü ve rasyonel gerekçeleri bulunuyor” diye konuştu. 
Müzakerelere devam
Türkiye’nin AB sürecine dersek olmaya devam edeceklerini belirten ve Türkiye’nin de bu konuda kararlılığın görmek istediklerini kaydeden Almanya Dış İşleri Bakan Müsteşarı Wolf Rudolf da “Lütfen müzakarelere devam edin” çağrısında bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!