45 kişiden 3 tutuklu kaldı, Borsa Başkanı ’ciddi dava açılsın’ dedi

Güncelleme Tarihi:

45 kişiden 3 tutuklu kaldı, Borsa Başkanı ’ciddi dava açılsın’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2009 00:00

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, 54 kişinin adının geçtiği, 45’inin gözaltına alındığı, bunlardan 3’ünün tutuklandığı ’manipülasyon operasyonu’ ile ilgili olarak, "Umut ediyoruz ki bunun arkasından ciddi soruşturmalar, ciddi davalar açılır ve hızlı sonuçlar alınır" derken, ancak böyle caydırıcı olunacağını vurguladı.

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, başta Metro Otobüsleri’nin patronu Galip Öztürk olmak üzere 54 kişinin adının geçtiği, 45’inin gözaltına alınması sonrasında 3’ünün tutuklandığı son ’manipülasyon oparesyonu’ için davalar açılıp, hızlı sonuçlar alınmasını isterken, "Suç işleyenlerin cezasının verileceğine artık yatırımcı inanıyor olacak. Bu da piyasaya olan güveni tekrar geri getirecektir" dedi.

Tespit yetkimiz yok

Finansbank’ın IST30 Borsa Yatırım Fonu’nun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törende gazetecilerin, İMKB’deki operasyonla ilgili sorularını yanıtlayan Hüseyin Erkan, şunları söyledi: "İMKB ve Sermaye Piyasası Kurulunu’nun (SPK) yıllardan bu yana ortak gözetim programı bulunuyor. Bu çerçevede olağan dışı fiyat ve hacim hareketlerini SPK’ya ilettik. Tespit yapma yetkimiz yok. Biz ancak SPK’ya yardımcı olmak üzere ilk gözetimden gelen verileri toplar, rapor halinde SPK’ya sunarız. Rutin olarak her gün, her hafta mutlaka SPK’ya bizim raporlarımız gider. SPK da kendi araştırmalarını yapar, gerekirse savcılığa gider, davasını açar. Bu da onun bir sonucudur."

Davalar 5 yıl sürüyor

İhtisas mahkemelerinin Türkiye’de henüz oluşmadığını, sermaye piyasası suçlarına ilişkin olarak ihtisas mahkemesi oluşmasını yıllardan bu yana söylediklerini ifade eden Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunların olmamasından kaynaklanan bir sürü sorunlar yaşadık. Herhangi bir sermaye piyasası suçunun hukuki olarak sonuçlandırılması yıllar alıyor. 3-4 yıl. Bazen 5 yılı alan davalar oluyor. Biz böyle bir sistemle maalesef etkin gözetimi sağlayamayız. Ama bu son operasyon, sermaye piyasasına olan güveni de artıracak operasyon olarak öne çıktı."

Büyüme güvene bağlı

"Umut ediyoruz ki bunun arkasında ciddi soruşturmalar, ciddi davalar açılır ve hızlı sonuçlar alınır" diyen Erkan, şöyle konuştu: "Bu da kendi başına caydırıcı olacaktır diye düşünüyoruz. Bu tip manipülasyon suçlarını işleyenlere yönelik alınan bu tedbirlerin devreye girmesiyle yatırımcı, daha fazla güven duyacaktır diye bekliyorum. Suç işleyenlerin cezasının verileceğine artık yatırımcı inanıyor olacak. Bu da piyasaya olan güveni tekrar geri getirecektir diye düşünüyorum. Sermaye piyasamızın büyümesi lazım. Sermaye piyasasının büyümesi güvene dayalıdır. Bu güven oluşturulmalı. Dünyanın belki de en şeffaf borsalarından biriyiz. Ama bunun da sonucunu görmek isteriz. Ben operasyonu olumlu olarak değerlendiriyorum."

İMKB ve Athex’ten 30 şirketli ortak endeks geliyor

İMKB ile çevre ülkeler arasındaki işbirliğini de değinen Hüseyin Erkan Atina Borsası ATHEX ile yürütülen çalışmanın birkaç haftaya kadar imzalanacağını açıkladı. Erkan, şu bilgileri verdi: "Endeks üretmeye başladık, hesaplamaları tamamlandı. Sözleşmesini Dow Jones ile yapmaya çalışıyoruz. Atina’dan 15, Türkiye’den de 15 şirket olmak üzere toplam 30 şirket olacak. Beklentimiz, asgari 100 milyon dolar civarında bir büyüklüğe sahip olması. Kontratı tamamlamadık, 1-2 hafta içinde imzalanacak duruma gelecek. Onun arkasından promosyon va tanıtım çalışmalarına başlayacağız. Her iki ülkeye de ayrı ayrı kota olacak. Başarılı olursak çevre ülkelerle ortak endeksler çıkartmayı planlıyoruz."

Onat: IST30 köprü olacak

FİNANSBANK’ın IST30 Borsa Yatırım Fonu, İMKB’de işlem görmeye başladı. Finansinvest Genel Müdürü Zafer Onat, "Borsa yatırım fonlarında yabancı payı yüzde 70. Bu üründe de yüzde 70’e yakın yabancı payı olacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcının çok ciddi ilgisini çekecek" dedi. Finansbank İcra Kurulu Üyesi Kerim Rota ise "IST30 da İMKB endeks yatırımcısıyla, vadeli işlem yatırımcısıyla buluşmuş olacak. Sonrasında ise kurumsal yatırımcı ile piyasa yatırımcıları arasında köprü kuracağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!