45 aracı kurum bir aracı kurum edemiyor

Güncelleme Tarihi:

45 aracı kurum bir aracı kurum edemiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2012 13:59

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nin (TSPAKB) aylık yayını Sermaye Piyasasında Gündem'de yapılan sektör analizine göre, komisyon gelirlerine göre ilk sıradaki aracı kurum, 45 aracı kurum kadar komisyon geliri elde etti.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasasında Gündem'in Haziran sayısı yayımlandı. Bu ayki sayıda, 2011 yılı verileriyle aracı kurum sektörünün performans analizi yapılarak 85 aracı kurumun verileri incelendi.

Aracı kurumlar aktif büyüklüklerine göre sıralandığında, ilk iki aracı kurumun aktif büyüklüğünün diğer 83 aracı kurumun aktif büyüklüğüne denk geldiği, komisyon gelirlerine göre ilk sırada yer alan aracı kurumun ise son 45 aracı kurum kadar komisyon geliri elde etmiş durumda olduğu ve net dönem karına göre ise ilk sırada yer alan kurumun, sektör karının beşte birine sahip olduğu görülüyor.

Aracı kurumların ölçekleri küçüldükçe, ortalama efektif komisyon oranlarının da düştüğüne dikkat çekilen yayında, orta ölçekli aracı kurumların sektörün varlık yönetimi, kurumsal finansman ve hizmet gelirlerinin yarısından fazlasını ürettiğine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Banka kökenli aracı kurumların özsermaye karlılığı yüzde 17, banka kökenli olmayanların ise yüzde 11 olduğunun belirtildiği yayında “Yabancı yatırımcılar 2011 yılında hisse senedi işlemlerinin yüzde 70'ini, VOB işlemlerinin ise yüzde77'sini yabancı aracı kurumlar aracılığıyla yaptı” denildi.

Sermaye Piyasasında Gündem'de bu ay ayrıca İMKB'nin şirketleşmesinin gündeme geldiği bu günlerde dünyadaki belli başlı borsaların gelir ve gider yapıları incelenerek, 1990'lı yıllardan itibaren kar amaçlı bir şirket yapısına dönüşmeye başlayan menkul kıymet borsalarının, ekonomik gelişmeler ve artan rekabet koşullarıyla faaliyet alanlarını çeşitlendirdiğinden bahsedildi.

Türev Gelirlerinin Payı Artıyor

Raporun ikinci kısmında çeşitli borsaların gelir-gider yapıları detaylı olarak incelenerek Avustralya Borsası'nda 2011 yılında türev işlem gelirleri spot piyasa işlemlerini geride bırakarak ilk sıraya yerleşmiş durumda olduğu belirtildi.

Deutsche Börse'nin gelirleri içinde de türev borsası iştiraki olan Eurex en yüksek paya sahip olduğu ve 2007 yılında İtalya Borsasını bünyesine katan Londra Borsası Grubunun gelirlerinin, birleşme ile beraber 1 milyar dolar düzeyine çıkmış olduğuna dikkat çekilerek “NYSE Euronext Grubunun işlem ve takas gelirleri, toplam gelirlerin yüzde 69'u iken, bunun üçte biri yine türev işlemlerden elde ediliyor.

Haberin Devamı

Tokyo Borsası Grubunun en büyük gelir kalemini işlem ücretleri ve veri dağıtım gelirleri oluşturuyor. İMKB'nin en büyük gelir kalemi ise yüzde 70 payla borsa payları” denildi.

-Giderlerde ağırlık personel ve teknoloji yatırımlarında

Borsaların ana gider kalemini personel giderlerinin oluşturduğunun altı çizilen yayında, “Dünya ortalamasında personel giderleri toplam giderlerin üçte biri. Personel giderlerini, teknoloji yoğun çalışan bir sektör olması sebebiyle ağırlıkla bilgi işlem maliyetleri takip ediyor” ifadesine yer verildi

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, aylık yayında yer alan yazısında, sermaye piyasasında faaliyet gösteren kurumlar arasında sağlanan sinerjinin piyasanın gelişimi için önemini vurgulayarak son dönemde, Sermaye Piyasası Kanunu ve İMKB'nin yeniden yapılandırılmasının sektörün en önemli gündem maddeleri olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Köksal, bu iki konu hakkında sektörün görüşlerini her mecrada dile getirip, taleplerini ilgili taraflara ilettiklerini belirtti. Bununla birlikte, yönetim kurulu olarak görevde bir yılı doldurduklarını anımsatan Köksal, yurt içinde yaptıkları birçok çalışmanın yanı sıra, uluslararası platformlarda da aktif bir şekilde rol aldıklarını; Türkiye sermaye piyasasının tanıtılmasına hizmet ettiklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!