45.1 milyon YTL verdi Adabank’ı ’faizsiz’ yapacak

Güncelleme Tarihi:

45.1 milyon YTL verdi Adabank’ı ’faizsiz’ yapacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2006 00:00

Uzanların TMSF’nin elinde kalan son şirketlerinden Adabank, ikinci ihalede The International Investor (TII) adlı Kuveytli gruba 45 milyon 100 bin YTL’ye satıldı. Adnan El Bahar’ın başkanı olduğu TII’ın Türkiye’deki operasyonlarını yürüten Fehmi Akın, gerekli işlemlerin ardından Adabank’ın katılım bankası olacağını açıkladı.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetim ve denetimindeki Uzanlara ait Adabank’ın yüzde 99.9 hissesi için açtığı ikinci ihalede, Kuveytli The International Investor Grubu (TII) öne çıktı. İhaleye tek alıcı olarak giren ve 45 milyon YTL’lik muhammen bedelin 100 bin YTL üzerinde 45 milyon 100 YTL fiyat veren TII, bankanın yeni sahibi oldu. Türkiye’yi yakından tanıyan ve bir süredir finans sektöründe arayış içinde olan Adnan El Bahar’ın sahibi olduğu TII Grubu’nun planı, Adabank ile faizsiz bankacılık yapmak. Böylece 1984 yılından bu yana mevduat bankacılığı yapan Adabank için yeni bir dönem başlamış olacak.

BDDK’YA BAŞVURACAK:

Adabank için teklif vermeden önce yatırım bankalarını satmak isteyen bazı gruplarla da görüştüğü söylenen El Bahar’ın, Türkiye’de faizsiz bankacılık yapmak istediği biliniyordu. El Bahar’ın 18 yıllık arkadaşı ve Türkiye’deki operasyonların sorumlu Fehmi Akın, planlarının Adabank’ı katılım bankası yapmak olduğunu açıkladı. Kuveyt Finans Kurumu’nun kurucularından olan ve burada El Bahar ile birlikte çalışan Akın, "Prosedür Adabank’ı TII Grubu’nun satın alması yönünde yürürse, biz de gerekli işlemlerin yapılması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurumuzu yapacağız. Adabank’ın katılım bankasına dönüştürülmesini talep edeceğiz. TII Grubu’nun bu sektöre yönelik hedeflerinin başında faizsiz bankacılık yapan bir kuruluşa sahip olmaktı" diye konuştu.

ÖNCELİK BİREYSELE:

Halen tek şubesi bulunan Adabank’ı başta İstanbul olmak üzere daha yaygın bir hale getirilmesinin planlandığını açıklayan Akın, finans sektöründe yeni arayışları olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Hedefimiz Adabank ile özellikle bireysel alanda aktif bir hale gelmek. Önceliğimiz araç, konut, dayanıklı tüketim gibi alanlar olacak. Ancak Mortgage Yasası’nın çıkması halinde başka faaliyetler de düşünülebilir. O zaman gayrimenkul alanında ayrı bir şirket daha kurmak gündeme gelebilir."

DOCAR’LA TÜRKİYE’DE:

Adabank ile Türkiye’de finans sektörüne adım atan TII, geçen yıldan bu yana Türkiye’de faaliyet gösteren bir grup. Geçen yıl filo kiralama şirketi Docar’ın yüzde 75 hissesini alarak Türkiye’ye adım atmış daha sonra da Esas Holding’e ait Desas A.Ş’nin çoğunluk hisselerini 13 milyon dolara bünyesine katmıştı. Bu operasyonla TII, oto kiralama sektöründe en büyüklerden biri olmuştu. Aynı zamanda Docar Operasyonel Taşıt Kiralama Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Fehmi Akın, bu alanda büyümeye devam edeceklerini belirterek, "Şu anda 11 bin 500 araçlık filomuz var. Türkiye’nin bu bu sektörde büyük bir potansiyeli var, biz de planlarımızı onun üzerine kuruyoruz" dedi.

El Bahar Türkiye’de genel müdürdü

TII
’nin Yönetim Kurulu Başkanı Adnan El Bahar, 1988’de kurulan Kuveyt Finans Kurumu’nun ilk genel müdürlerinden. Bundan 14 yıl önce Kuveyt’te TII Grubu’nu kuran El Bahar, faizsiz bankacılık da büyüme planları içinde Türkiye dahil, dünyadaki 9 Al Baraka’yı da almak istedi. Hatta bu operasyon paralelinde 2002’de Albaraka Türk’ün Genel Müdürlüğü’ne de Fehmi Akın getirildi. Ancak 2003’te fiyatta uzlaşılamaması nedeniyle bu operasyonun tamamlanamadı. Zaman zaman Türkiye’ye de gelen El Bahar, Türkiye’ye olan sevgisiyle tanınıyor. Ziyaretlerinde Türkiye’ye olan ilgisini dile getirmenin yanı sıra El Bahar, Türk şirketlerine de Ortadoğu’nun potansiyelini değerlendirmeleri yönünde mesaj veriyor. Adnan El Bahar’ın Türkiye’de finans sektöründe gerçekleştirmek istediği projeleri için Kuveyt’de Citibank Avrupa Grup eski Başkanı Amerikalı Edward Holmes’un koordinasyonunda Credit One adında bir şirketi bulunuyor.

TII 14 yıllık grup

THE
International Investor (TII), 1992’de 72 milyon dolara kuruldu. 1996’da Kuveyt Borsası’na, daha sonra da Bahreyn Borsası’na giren TII, başlangıçta girişimcilere, kurumlara, aktif yöneticilerine hızlı büyüyen İslam pazarları için finansal servis verme konusuna odaklandı. TII, birkaç yıl önce de, sadece Körfez bölgesinde değil dünyada İslami yatırım bankacılığı konusunda lider duruma geldi. Son yıllarda geleneksel uzmanlığı olan yatırım bankacılığından, daha geniş tabanlı bölgesel finansal hizmetler şirketi olmaya soyunan TII, bankacılık, sigortacılık ve faktoring gibi alanlarda kár marjlarının daralması nedeniyle, banka olmayan finansal sektörlere de yönelri. TII’ın projeleri arasında ikinci el otomobil satışı ve finansmanı da var.

TMSF’nin 2003’te el koyduğu Uzan Grubu bankalarından Adabank için 26 Haziran’da yaptığı ilk ihalede bankanın yüzde 99.99’u için 60 milyon YTL muhammen bedel belirlenmişti. Ancak banka için 8 şartname alınmasına karşılık katılım olmadığı için ihale 3 Temmuz’a ertelenmişti. İhalenin tek katılımcısı olan TII Grubu da, ihale gereği ilk fiyatın yüzde 75’inin üzerinde verdiği fiyatla bankayı almış oldu. TMSF’nin bu ihalede de teklif gelmemesi halinde tasfiyesi dahil olmak üzere çeşitli alternatifler üzerinde düşündüğü Adabank’a TII, aktifi kadar para vermiş oldu. Adabank’ın Mart 2006 verilerine göre bir şubesi, 62 çalışanı ve 45.5 milyon YTL aktif büyüklüğü bulunuyor. TII Grubu, ödemeyi peşin olarak YTL cinsinden yapacak. Ödemenin yapılmasının ardından hisseler devredilecek.

Rakamlarla TII

(Milyon dolar)

Hisse başına kazanç162.6

Kárı63

Toplam aktif371
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!