İranlı turiste Türkiye cezası: 45 dolarlık harç

Güncelleme Tarihi:

İranlı turiste Türkiye cezası: 45 dolarlık harç
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2006 00:00

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın, İranlılar’ın tatil için Türkiye’ye gitmelerini önlemek için yurtdışı çıkış harcında zamlı tarife yöntemi uyguladığı öğrenildi. Yurtdışına çıkarken normalde sadece 13 dolar harç ödeyen İranlı vatandaşlar, Türkiye seyahatleri için ise 45 dolar ödemek zorunda.

TAHRAN’dan Bodrum, Antalya ve Marmaris’e charter uçak seferleri yapılmasını yasaklayan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad’ın, Türkiye’ye İranlı turistin gelmesini önlemek için yasaklamanın yanısıra zamlı harç tarisi de uyguladığı ortaya çıktı. İran’ın Türkiye’nin Bodrum, Antalya ve Marmaris gibi güney sahillerine getirdiği yasakların yanı sıra, yurtdışı çıkış harcını da diğer ülkelere göre 32 dolar daha yüksek tuttuğu öğrenildi. İran vatandaşları başka ülkelere giderken yurtdışı çıkış harcı olarak kişi başına 13 dolar öderken, gidilecek ülke Türkiye olduğunda harç 45 dolara yükseliyor.

YÜKSEK HARÇ ETKİLİYOR: İran’dan Türkiye’ye en fazla turisti getiren Tarhan Turizm Genel Müdürü Yurdakan Tarhan, "Türkiye’ye geleceklerden alınan yüksek harç miktarı da İranlı turistleri olumsuz etkiliyor. İran vatandaşı dünyanın hangi ülkesine giderse gitsin 13 dolar harç öderken, sadece Türkiye’ye gideceklerden 45 dolar alınmasını anlamak mümkün değil" dedi. İran’da Nevruz’un kutlandığı mart ayı ile birlikte turizminde canlanmaya başladığını belirten Tarhan, şunları anlattı: "Geçen mart ayında Antalya, Marmaris ve Bodrum için charter sefer taleplerimiz oldu. Ancak bunların hiçbirisine yanıt alamadık. İranlı müşterilerimizi İstanbul ve Ankara’ya düzenlediğimiz charter seferleri ile tatil yörelerine aktarıyoruz. Ancak yurtiçinde aktarma yapabilmek için Türk firmaları ile uçmamız gerekiyor. Bu kez de uçak bulmada zorlanıyoruz. Çünkü özel şirketlerin iç hat seferleri de dolu. Şimdilik Freebird ve Pegasus ile turist taşıyoruz."

CHARTER YASAĞI KALKMALI: Türkiye içinde aktarma yapamadıkları için bunun ister istemez fiyatlara yansığını belirten Yurdakan Tarhan "Oysa charter uçuş izni verilse, İran uçaklarıyla da müşterilerimizi doğrudan tatil bölgelerine taşıyabileceğiz" dedi. Bu yıl için 1 milyon 250 bin İranlı turist beklediklerini belirten Tarhan, "Ancak charter yasağı devam ederse, bu yıl Türkiye’ye gelecek İranlı turist sayısı sadece 500 bin olur" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!