Israrlıyız, Galataport kesinlikle yapılacak

Güncelleme Tarihi:

Israrlıyız, Galataport kesinlikle yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2006 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Perşembe Pazarı’nın çevresindeki tarihi zenginliklerin bilinmemesini eleştirerek, "Israrla üzerinde duruyorum Galataport’u kesinlikle bitirip hazırlamamız gerekiyor" dedi.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Perşembe Pazarı’nın çevresindeki tarihi zenginliklerin bilinmemesini eleştirerek, "Israrla üzerinde duruyorum Galataport’u kesinlikle bitirip hazırlamamız gerekiyor. Bütün tarihi eserlerin ortaya çıkabilmesi için" dedi. Erdoğan, İstanbul’u çirkinleştiren, tarihi değerlerini ve kültür varlıklarını yok eden unsurların bulunduğunu belirterek, bunların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu konuda medyanın desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiren Erdoğan, "Eğer bunları acınaklı hale, korunaklı hale getirirsek bizim bu tür çalışmayı yapmamız zorlaşır" diye konuştu.

PERŞEMBE PAZARI: Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da bulunan Perşembe Pazarı’nın konumuna değinerek, buradan geçerken orada ne tür zenginliklerin olduğunu kimsenin bilmediğini, burada hem deniz kıyısında hem de yolun sol tarafında ciddi zenginliklerin varolduğunu kaydetti. Erdoğan, şöyle konuştu: "Orada bir Arap Camii’nin olduğunu kimse bilmez. Arap Camii’nin Endülüs mimarisini taşıyan bir yapısı var. Ama onun önünde beton yapılar onu yok etmiş, izole etmiştir. Deniz tarafında çarşılar vardır. Tarihi hanlar yapılmıştır. Bunlar tarihi eserleri ortadan kaldırmıştır. Onların yıkım kararı var mı var. Ama bu hep engellenmektedir. Bu konuda yargının da desteğini istiyoruz. Bunlar açığa çıktığı zaman Perşembe Pazarı çok daha farklı yapıya ve zenginliğe kavuşacaktır. Israrla üzerinde duruyorum. Galataport’u kesinlikle bitirip hazırlamamız gerekiyor. Bütün tarihi eserlerin ortaya çıkabilmesi için." Erdoğan, hükümet olarak kültürler arası diyalogdan turizme, sanatsal etkinliklerden kentsel dönüşümlere kadar bir çok faydayı beraberinde getirecek olan 2010 kültür şehri projesini ellerindeki tüm olanaklarla destekleyeceklerini bildirdi.

Galataport projesi yenilenecek

Özelleştirme İdaresi Başakanı Metin Kilci, Galataport projesinin yeniden ihalesi ile ilgili daha önce yaptığı açıklamada, şunları söylemişti: "Öncelikle imar planını yeniden yapacağız. Projenin yenilenmesi gerekirse, yeni bir proje hazırlayacağız. Burası her şeyden önce sadece bir liman projesi değil. Burası bir şehircilik projesi. Orada zaten çok fazla bir liman faaliyeti de yok. Bu bir sosyal proje, kültürel proje, tarih projesi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!