Yabancı bankaların payı yüzde 35’e çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

Yabancı bankaların payı yüzde 35’e çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 00:00

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankacılık sektöründe son satın almalarla birlikte yüzde 12.5’ten yüzde 14.4’e çıkan yabancı payının yüzde 30-35’leri bulabileceğini söyledi. Şener, bu oranı hesaplarken görüşmelerin potansiyelini dikkate aldı.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankacılık sektöründeki görüşmelerin potansiyeli dikkate alındığında sektördeki yabancı payının yüzde 30-35’e yükselebileceğini söyledi. Bankacılık sektörde yabancı payının Eylül 2005 sonu itibariyle, İMKB’de işlem gören hisselerdeki yabancı alımları hariç yüzde 12.5, İMKB dahil yüzde 26.3 olduğunu hatırlatan Şener, yabancı sermayenin devam eden ilgisine dikkat çekti.

FİNANSBANK ÖRNEĞİ: Son olarak Finansbank’ın yüzde 46’sı ve 100 kurucu hissesinin Yunan National Bank’a 2.8 milyar dolara satılması kararıyla da İMKB hariç yabancı payının yüzde 14.4’e çıktığını belirten Şener, şu değerlendirmeyi yaptı: "Rabobank’ın, Şekerbank olayına rağmen Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Yunan sermayesinin ilk kez bankacılık sektöründe girmesi, Türkiye’yi güvenilir bir ülke olarak gördüğünü ifade ediyor. Türkiye artık dünyada dostluklarını ve işbirliği yaptığı ülkeleri genişletmeyi ana strateji olarak görmektedir. Başta yakın komşularımız olmak üzere dünyaya, dostluklarımızı ve işbirliğimizi geliştirerek açılmayı hedefliyoruz."

5 BANKA GÖRÜŞÜYOR: Halen görüşme yapan bankalar arasında Denizbank, Alternatifbank , Tekfenbank, Oyakbank ve Akbank’ın yer aldığını belirten Şener, şöyle konuştu: "İMKB hariç gündemde olan görüşmelerin potansiyeli dikkate alındığında, sektörde yabancı sermaye payı yüzde 30-35 çıkabilir. Bunların bir kısmı olmayabilir, ama öngörülmedik başka sermaye girişi de olabilir. En azından çok sayıda bankayla yabancı sermayenin görüşmeler yapıyor olması, Türkiye’ye yönelik yabancı banka talebinin yoğun olduğunu gösteriyor. Bu aslında Türkiye piyasasının cazibesinden kaynaklanıyor. Konut sektöründe önemli gelişmeler var."

TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ: Yaklaşık 363 milyar dolar milli gelir ile dünyanın büyük ekonomileri arasında yer alan Türkiye’nin önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirten Şener, sağlanan güven ve istikrar ortamıyla risklerin azaldığına ve kár marjının arttığına dikkat çekti. Hükümetin genel politikasının yabancı sermaye girişini artırmak olduğunu vurgulayan Şener, bankacılıkta 2001 krizi sonrasında yapılan çalışmalar ile önemli ilerleme ve gelişme kaydedildiğini, kırılganlıkların ortadan kaldırıldığını; göstergelerin de bunu açıkça ifade ettiğini söyledi.

Kaslowski: İtalya’dan birkaç bankanın gelme ihtimali var

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) International Başkanı Aldo Kaslowski, Ethniki (Ulusal) Bank’ın Finansbank hisselerinin yüzde 46’sını satın almasının, Yunanistan’ın ileride Türkiye’ye çok daha büyük boyutlarda yatırım yapmak istediğinin sinyali olarak yorumlarken, İtalyanlar’ın Türkiye’ye olan ilgisine de dikkat çekti. Bir ülkenin, başka bir ülkeye yatırım yapmak istediği zaman önce bankasını gönderdiğini belirten Kaslowski, İtalyan bankaların Türk bankacılık sektörüne ilgisine ilişkin şunları söyledi: "Bir veya birkaç bankanın gelme ihtimali vardır, Türkiye’ye ilgileri var. Resmi temasları belki vardır, bilmiyoruz."

Yalçıntaş: Türk bankacıları da yurtdışında banka satın almalı

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yabancı finans kuruluşlarının Türk finans kuruluşlarına olan ilgisini, Türkiye’ye olan ilgi çerçevesinde son derece olumlu gördüğünü belirtti. Yabancı yatırımcıların bankacılık sektörüne ilgi göstermesinin, Türk ekonomisinin artık uluslararası alanda da güvenilir hale geldiğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu kaydeden Yalçıntaş, "gönlünden geçeni" ise şöyle dile getirdi: "Diğer sektörlerin olduğu gibi, Türk bankacılık sektörünün daha da güçlenmesini ve bu güçlenme sonucunda Türk bankacılarının yurtdışında banka almasını da çok arzu ediyorum."

Yunan bankası, Finansbank için sermayeye 3 milyar Euro koyacak

FİNANSBANK’ın yüzde 46 hissesini ve 100 kurucu hissesini 2.3 milyar Euro karşılığında satın alma anlaşması imzalayan Yunan National Bank, bu işlemin finansmanı için 3 milyar Euroluk sermaye artırımına gidecek. National Bank Of Greece, bu artırım için 27 Nisan’da yapılacak yıllık toplantıda hissedarlardan onay isteyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!