400 bin cep telefonu parça parça getirildi altından ‘terör’ çıktı

Güncelleme Tarihi:

400 bin cep telefonu parça parça getirildi altından ‘terör’ çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2011 00:00

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri, vergiden kaçmak için parçalara bölünerek Türkiye’ye sokulan cep telefonlarıyla, milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Parçalara böldüler
Gelirler Kontrolörlerinin incelemelerinde, imalatçı olarak görkemli açılışlar yapan bazı cep telefonu firmalarının, cep telefonundan alınan asgari maktu Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) ödememek için yurtdışından aldıkları cep telefonlarını 3-4 parçaya böldükleri, bunları da yedek parça adı altında Türkiye’ye getirdikleri belirlendi. Firmaların bu şekilde 50 liralık asgari maktu Özel Tüketim Vergisi’nin yanı sıra bu tutar üzerinden hesaplanan 9 liralık Katma Değer Vergisini de ödemediği saptandı.
400 bin kaçak
Gelirler Kontrolörlerinin cep telefonu üreticileri nezdindeki incelemeleri devam ederken, şu ana kadarki tespitlerde yedek parça adı altında bölünerek Türkiye’ye sokulan cep telefonlarıyla milyonlarca lira haksız kazanç sağlandığı anlaşıldı. İmalatçı şeklinde gözüken firmaların bir bölümünün incelemelerin ardından ortadan yok olduğu belirtildi. Raporlarda şu bilgiler yer aldı: “400 bin cep telefonunun Türkiye’de üretilip, satıldı belirtilmesine rağmen vergilerinin ödenmedi. Cep telefonlarını üreten firmalar 78 milyon lira Özel Tüketim Vergisi matrahını, 18 milyon lira da Katma Değer Vergisi matrahını beyan dışı bıraktı. İmalatçı firmalar 1 milyon 100 bin lira TRT bandrol ücretini de ödemedi.”
Terörün finansmanı
Yedek parça adı altında Türkiye’ye getirilen ve birleştirilerek satılan cep telefonlarından sağlanan gelirin bir bölümünün terör örgütüne aktarıldığı iddia edildi. Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun da (MASAK) cep telefonlarında kontör dolandırıcılığı yoluyla terör örgütüne kaynak sağlandığı yolunda tespitte bulunduğu öğrenildi. MASAK’ın buna ilişkin raporlarının Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Vergisi 59 lira olan telefon 80 liraya satılır mı

KAÇAK yolla Türkiye’ye sokulan cep telefonlarında en az 59 liralık vergi kaçağı olduğuna dikkat çeken yetkililer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu telefonlar, daha sonra Türkiye’de üretilmiş gösterilerek 80-90 liraya satılıyor. 59 lira vergisi olan bir telefon, 80-90
liraya nasıl satılır? Tabii ki hiç vergi ödenmediği için satılır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!