40 mühendisli Merpa, petrol devlerinin gözü kulağı oldu

Güncelleme Tarihi:

40 mühendisli Merpa, petrol devlerinin gözü kulağı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2004 01:57

Küçük bir ‘mühendisler şirketi’ olan Merpa, teknolojiyi İrlanda'dan, yazılımı İsrail'den alıp, Nijerya'da, İtalyan petrol devi Agip'in 30 petrol platformu, merkezi ve karadaki petrol arama tesisleri arasında ses ve data iletişim sistemi kurdu, sürekli bakım hizmeti veriyor.

ELEKTRONİK, bilgisayar, haberleşme ve makina mühendislerinden oluşan 40 kişilik Merpa İletişim Sistemleri Ltd. Şti., ses ve veri aktarımı için çok global projelere imza atıyor. Yurtiçinde çok iyi bir referans listesi olan şirket son projesinde İrlanda'dan yüksek teknoji ürünleri, İsrail'den yazılım aldı ve İtalyan petrol devi Agip'in Nijerya'daki 30 petrol platformu, karadaki petrol arama ve yönetim merkezleri, doğalgaz arama tesisleri ile yönetim merkezi arasında ses ve veri aktarım sistemini kurdu.

Merpa Genel Müdürü Tuncer Şahin, karmaşık görünen bu proje düzenini nasıl kurduklarını anlatmaya en baştan başlıyor. Şahin şöyle konuşuyor:

‘‘Biz eski Netaş ekibiyiz. 1990'larda Netaş bazı işlerini outsource (dışardan yaptırmak) etmeye başladı. Netaş'ın o dönemde fokuslandığı alan büyük PTT santrallarıydı. Bizim çalıştığımız bölüm ise daha çok kurumlara, özel sektöre hitap eden bir bölümdü. Yani daha küçük ölçekli telefon santralı satışı, montajı ve bakımı yapıyorduk. 1995'te bizimle ilgili konu outsource ediliyordu. Biz çalışan mühendisler olarak teklif verdik, kabul edildi ve ilk önce 10 arkadaşla kendi şirketimizi kurduk ve iş açısından Netaş'a bağımlıydık. Önce Nortel'in dışardan getirdiği meridyen denilen telefon santralların satışı, montajı, bakımı ile başladık.’’

Merpa'nın, bir süre sonra Netaş'ın yurt dışındaki bazı işlerini de yapmaya başladıklarını anlatan Tuncer Şahin, ‘‘Nortel Almanya'ya, Türk cumhuriyetlerindeki projelerine destek verdik. Nijerya'ya da başlangıçta yine onların taşeronu konumunda girdik’’ diyor ve taşeronluğun yüklediği sorunları aşmak için 2002'de şirket olarak bağımsız hareket etmeye başladıklarını söylüyor. Şahin şöyle devam ediyor:

‘‘Taşeronlukta sadece kurulumu ve bakım hizmetini veriyorduk. Buradan ekip gönderiyorduk, ekibimiz orada otellerde kalıyordu. İşler uzayınca ev tutuluyordu. Ekip 40 kişiye ulaşmıştı. Bir süre sonra taşeronluk boyutunu aşmaya karar verdik ve ilk hedef olarak zaten uzun süredir çalıştığımız Nijerya'yı seçtik. Çünkü Nijerya dünyanın üçüncü büyük petrol üreticisi ve çok sayıda uluslararası petrol şirketi burada geniş alanlara yayılarak aramaya yapıyor. Platformları, merkezleri ve karadaki diğer yerleri haberleşmede birbirine bağlıyorduk. 2002'de kendi şirketimizi Nijerya'da kurup ihaleye girdik ve kendi başımıza ilk işimizi de İtalyan Agip'ten aldık ve 2 yıllık sözleşme yaptık. Sistemin ihtiyacı olan yüksek teknoloji ürünlerini İrlanda'dan bizim serbest bölgeye getirip Nijerya'ya ihraç ettik. Yazılım için İsraillilerle çalıştık ve 2003'te projeyi uyguladık. 2 milyon dolarlık bir proje ve 500 bin dolarını servis bakım için alıyoruz. Bu yıl yurtiçi işlerimizle birlikte 4 milyon dolar ciro bekliyoruz. Artık Nortel'e de tamamlayıcı ürünler satabiliyoruz. Kablolama, telefon santralı, local area modemler, birden fazla noktalı bölgeli işletmelerin bağlanması, ses data transfer cihazları ve bunların internet tabanlı çalışması için gerekli yazılımlar v.s. hepsini toparlayıp anahtar teslimi proje yapıyoruz.’’

Yurtiçi referansları

Medya:
Kanal D, Star, ATV, Sabah, Hürriyet, Milliyet

Bankacılık: Pamukbank, Alternatifbank, Ziraat Bankası, ABN Amro Bank, Akbank, HSBC, Global Yatırım, Finans Yatırım

Bilişim: Microsoft, Hewlet Packard, Compaq, Satko, Coretech

Call Center: Koçbank, Axa Oyak Sigorta, Telsim, Teleon, Med-Line, Efendy

Turizm: Polat, Sheraton, Gloria Golf Resort, Ceylan Int, Swiss, Princess

Sanayi: Brisa, Kordsa, Unilever, Philips, Cargill, Erdemir, JTI, Unilever,

Eğitim (Üniversiteler): Boğaziçi, Anadolu, Atatürk, Akdeniz, Abant İzzet Baysal, Osmangazi, Pamukkale

Nijerya’da şirket kurduk mühendislerimize ev tuttuk

MERPA
Genel Müdürü Tuncer Şahin, Nijerya'da kurdukları şirketin iki farklı kentte iki ofisi olduğunu belirtiyor ve şöyle konuşuyor:

‘‘12 mühendis arkadaşımız sık sık Nijerya'ya gidip geliyor. 2-3 ay kalıyorlar. Onlara ev de tuttuk. 11 sistemi bu ayın başında gönderdik, kuruyoruz. Platformlara ve karadaki tesislere kuruluyor. 30'a yakın platform ile karada petrol ve gaz çıkarılan yerler var. Bir de Agip enerji var. Agip'in sosyal güvenlik için kurduğu okullar, hastaneler var. Biz hepsini birbirine bağlıyoruz. Bütün haberleşme, ses ve data iletişimini sağlıyoruz. Zaman içinde geliştirmeler yapıyoruz.’’

Şahin, Irak'ta da yine uluslararası petrol şirketlerine hizmet vermek için yakında Irak'a gideceklerini belirtiyor.

Merpa’nın aldığı uluslararası işler

Chevron (Nijerya)

AGIP (Nijerya)

Hotel Astana (Kazakistan)

Azerbaycan Ulaştırma Bakanlığı

Özbekistan Merkez Bankası

Rek Bitola (Makedonya)

Banca Turco (Romanya)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!