4 üretim hattıyla ilk sıraya yerleşti, ortağı adını dünyaya taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

4 üretim hattıyla ilk sıraya yerleşti, ortağı adını dünyaya taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2011 00:00

Suudi Arabistanlı Amiantit ve Yapı Merkezi’nin ortaklığında, cam elyaf takviyeli polyester (CTP) boru üretimi gerçekleştiren Subor, Amiantit’in dünyadaki 35 üretim hattı arasında ilk sırada yerleşti. Subor Genel Müdürü Kemal Tunç, “Ortağımız yeni pazarlara, Subor olarak gitmeyi planlıyor. 2012’de yurtdışında 12 milyon Euro yatırımla 2 üretim hattına sahip tesis kuracağız” dedi.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistanlı Amiantit ve Yapı Merkezi’nin ortaklığında, cam elyaf takviyeli polyester (CTP) boru üretimi gerçekleştiren Subor, dünyada 4 metre çapa kadar üretim yapabilen ikinci tesis olma özelliğini taşıyor. Son 3 yıldır Suudi Amiantit Grubu’nun dünya genelindeki 35 üretim hattı arasında Türkiye’deki 4 hattıyla ilk sırada yer alan Subor, bu performansının karşılığını da Subor adını yurtdışında bir tesise taşıyarak alacak. Subor Genel Müdürü Kemal Tunç, “Ortağımız yeni pazarlara Amiantit adıyla değil, Subor olarak gitmeyi planlıyor. Bunda da bütün Amiantit tesisleri arasında en yüksek kalitede en yüksek verimlilikte üretim yapmamız ve ortaklara bir yönetim sıkıntısı yaşatmamız etkili oldu. Tüm tesisler arasında birinci sıradayız” dedi. Amiantit ve Subor, yüzde 50-50 ortaklıkla yurtdışında aktif oldukları bir bölgede, 2012 yılı içinde yatırım yapacak. 2 üretim hattına sahip olacak tesis, 12 milyon Euro yatırımla kurulacak ve yılda 400 kilometre boru üretecek.
1996 yılında kuruldu
ABD’li ortakları Owens Corning’in dünyada yayılmış fabrikalarından biri olarak faaliyete geçen 1996 yılında Adapazarı’nda kurulduklarını ve 1997 yılında da bir hatla üretime geçtiklerini söyleyen Kemal Tunç, Subor’un hikayesini şöyle anlattı: “Toplam 10 milyon dolar civarında bir yatırımla yüzde 50-50 ortaklıkla kurulduk. Cam takviyeli polyester boruları Türkiye pazarıyla ilk kez biz tanıştırdık. İlgi görünce ve talep olunca kapasitemizi artırma kararı aldık. 1998’de Adapazarı’nda ikinci üretim hattını devreye aldık. 2000 yılında ise GAP projesi kapsamındaki sulama projelerine hizmet verebilmek ve iki farklı konumdan Türkiye pazarını kapsamak bizim için Şanlıurfa’daki tesisimizi devreye soktuk. 2001’de ABD’li ortağımız şirketi Suudi Arabistan’daki Amiantit Grubu’na sattı.”
2008 yılında ürettikleri boruların ölçeğini değiştirme kararı aldıklarını ve 4 metre çapına kadar üretim yapabilecek kapasiteye ulaştıklarını dile getiren Tunç, şunları söyledi: “2009 yılında 4 metrelik makinemizi devreye alarak üretime başladık. 4 metre çapındaki boruları üretebilen dünyadaki iki tesisten biriyiz. Bir Suudi arabistan’da bir de Türkiye’de üretiliyor. Zor bir ürün ancak Türkiye’nin özellikle GAP ve bölgesel sulama projelerinde ihtiyacı olan bir ürün. Çap ne kadar büyük olursa ana kanalları o kadar hızlı boruya çevirme olanağı oluyor. İlk olarak 4 metre çapındaki borularımızı Diyarbakır Dicle Kralkızı 2. Kısım Anakanal İnşaat Projesi’nde gönderdik ve projeye 11 kilometre boru temin ettik. 4 metre çapında boruya, çok uzak coğrafyalardan da ilgi var. İzlanda’ya bile ihracatını yaptık.”
Enerji projeleri önemli
CTP boruların enerji projeleri çerçevesinde de kullanıldığını kaydeden Tunç, “CTP borular, doğalgaz ve linyit projelerinde soğutma suyu hatlarının yanı sıra hidroelektrik santrallerde de kullanılıyor. Bu hatlar CTP ile hem ekonomik hem hızlı hem de uzun ömürlü tesisler oluyor. HES projeleri pazarı gerçek anlamda hareketlendirdi. Sadece Türkiye’de değil çevre ülkelerde de küçük hidroelektrik santrallerin yapımına büyük önem veriliyor. Biz bu konuda aktifiz ve çok sayıda HES projesini temin ediyoruz. Son 3 yıl içerisinde 100 HES projesine, 10’dan fazla ülkede boru temin ettik” diye konuştu.

Haberin Devamı

CTP pazardan yüzde 10 pay alıyor

Haberin Devamı

CTP boruların su ve endüstriyel iletimde kullanıldığı bilgisini veren Kemal Tunç, şöyle devam etti: “Gelişmekte olan bir pazar olmasına karşın, şu anda sektörde yüzde 10 paya ulaştığını söyleyebiliriz. Kompozit malzemeler üstün mukavemet değerlerine sahip, korozyona uğramıyor. 50 yıl sonra aynı değerlere sahip olacak şekilde üretiyoruz. Altyapı yatırımları, uzun vadeli yatırımlar olduğu için uzun süreli hizmet etmesi gerekiyor. Her geçen gün kompozit malzemenin pazardan daha fazla pay alacağına inanıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!