4’üncü Türkiye İktisat Kongresi’nden

Güncelleme Tarihi:

4’üncü Türkiye İktisat Kongresi’nden
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2004 01:49

Nüfusun yüzde 2.5’i açlık sınırında

TÜRKİYE
’de kısa vadede, mutlak yoksulluğun ortadan kaldırılmasının esas olduğunu bildirildi. Gelir Dağılımı ve Yoksullukla Mücadele Çalışma Grubu’nun raporunun sunumunu, Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Haluk Levent yaptı. Levent, Türkiye’de 1960’lı yıllardan 2002 yılına kadar yüksek bir gelir dağılımı adaletsizliğiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi. Rapora göre, uluslararası karşılaştırmalarda kullanılan satın alma gücü paritesine göre kişi başına günlük 1 doların (açlık sınırı) altında kalan fertlerin oranıysa yüzde 2.5 dolayında bulunuyor. Türkiye’de minimum gıda sepetinin yerel maliyeti yöntemine göre, hane halklarının yüzde 5.7’si, fertlerin ise yüzde 7.3’ü yoksul durumda bulunuyor. Kırsal kesimde yaşayanların yüzde 8.5’i, kentsel yerlerde yaşayanların ise yüzde 6.2’si yoksul olarak tanımlanıyor.

Turizm için 50 yıllık plan yapılsın

TURİZM
sektörüne yönelik 50 yıl için stratejik planların bugünden yapılması, bir turizm perspektif planının hazırlanması ve bu planın beşer yıllık dilimlerle ortaya konulması önerildi. İktisat Kongresi’nde Turizm Çalışma Grubu’nun raporunun sunumu, Prof. Dr. Ahmet Yalnız tarafından yapıldı. Raporda gelecek 15-20 yıl içinde turizm sektöründe tüketici beklentilerinde radikal değişimlerin olacağının öngörüldüğü kaydedilirken, ‘sektöre yönelik olarak 50 yıl için stratejik planların bugünden yapılması, bu planın 5’şer yıllık dilimlerle ortaya konulması gerekir’ denildi.

Yenilikçilik Üst Kurulu oluşturulsun

4.
Türkiye İktisat Kongresi, Bilgi Ekonomisine ve Bilgi Toplumuna Geçiş Çalışma Grubu’nun raporunda, İnovasyon (yenilikçilik) üst kurulu oluşturulması önerisi getirildi. 4. Türkiye İktisat Kongresi çerçevesinde hazırlanan rapor kongreye sunuldu. Türkiye’de bilgi ekonomisinin yerleşmesi için ulusal iradeyi tetikleyen siyasi bir iradenin, ulusal politika üretme ve karar verme ağlarının, ulusal seferberliğin ve ‘ulusal sözleşme’nin gerekli olduğu kaydedildi. Raporda, Türkiye’nin bu konuda toplumsal bir seferberliğe ihtiyacı olduğu ifade edilerek, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiği vurgulandı. Rapor Editörü Dr. Özgür Uçkan, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, bilgi edinme kanunu ve elektronik imza konularında eksiklikler bulunduğunu, iş dünyasının da bunun farkında olmadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!