4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Güncelleme Tarihi:

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2016 11:21

Eğitimi yok. İkinci sınıfta ailesinin geçimine yardımcı olmak için okulu bıraktı. 10 yaşında okumayı tamamen öğrendi. 14’ünde bir sanayi tezgahının başına geçti. 19’unda sol serçe parmağını bir iş kazasında kaybetti. Parmağını tedavi ettirmek için hastane hastane gezerken içinde bir isyan parıltısı ateşlendi. Direnme kararı aldı. Yaşama, topluma, kendine direnme… Bu, Brezilya’nın efsane devlet Başkanı Lula’nın hikayesi. Son günlerde rüşvet çarkına karıştığı iddiasıyla zor günler geçiren Lula’nın tekrar başkanlık için yarışma planları da ağır darbe almış gözüküyor. 

Haberin Devamı

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

27 Ekim 1945’te Brezilya’nın doğusundaki Caetes kentinde doğan Luiz İnacio da Silva (Lula), babasını ilk kez 7 yaşında gördü. Annesi Lula’nın bakımını tek başına sürdüremeyeceğini anladığında babasının yanına Sao Paolo’ya gitti. 13 gün süren bu yolculuktan sonra Lula’nın babası, babasının karısı ve annesi bir süre aynı evde yaşamaya başladılar.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Fakat tahmin edilebileceği gibi bu yaşam pek sağlıklı yürümedi. Lula’nın eğitim hayatı ekonomik sebeplerden ötürü hep yarım kaldı. 10 yaşında okumayı tamamen sökebildi ve ikinci sınıfta okulu bıraktı. Lise ve üniversite eğitimi hiç almadı.

Haberin Devamı

12 yaşında sokaklarda ayakkabı boyacılığı yapmaya başladı. 14’üne geldiğinde ise torna tezgahının başında buldu kendini. Gerçekten işçi kökenli bir isim olan Lula Brezilya Devlet Başkanlığı’na veda ederken şu sözü kullanacaktı: Ben bu makamda kendimi temsil etmedim. Bir işçinin neler yapabileceğini herkese gösterdim. Eğer başarısız olsaydım kimse bize inanmayacaktı.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Lula 2010 yılında gırtlak kanserine yakalandı. Efsane başkan kemoterapiye girmeden önce eşi tarafından tıraş edildi. 

Lula 19 yaşında bir otomobil fabrikasına makina operatörü olarak girdi ve burada ilk ciddi iş kazasını yaşadı. Sol serçe parmağı kopan genç Lula o gün tedavi olmakta çok zorlandı. Gece 03:00’da kopan parmağı için dört saat sonra doktor bulabildi ve doktor, yapacak bir şey olmadığını, parmağı kesmek zorunda olduğunu söyledi. O an dünyanın bütün çaresizliğini üzerinde hissetti Lula. Açlık, kısıtlı imkanlar, uzun çalışma saatleri, her şey üzerine üşüşmüştü ve şimdi de bir parmağını kaybedecekti. Harekete geçmesi gerektiğini biliyordu. İşte o gece bir lider doğdu. Brezilya 1964 günü bir gece yarısı aslında tarihi bir ana tanıklık ettiğini bilmiyordu.

Haberin Devamı

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Lula'nın sendikacılık yıllarından bir kare...

Ardından sendikacılık başladı. Uzun seneler otomobil fabrikalarında işçi olarak çalışan Lula, Mercedes, Volkswagen gibi dev firmaların üretim yaptığı Brezilya’da geniş çaplı grevlerin organize edilmesine ön ayak oldu. 1980 yılında aktif politikaya atılana kadar ömrü sendikacılıkla geçti.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Bu zaman zarfında sermaye-emek ilişkisini incelemek için çok yeterli zamanı olacaktı. 1980’de ise Brezilya’da askeri cunta yönetimine karşı ilk ayaklanmanın sinyalleri veriliyordu. İçlerinde sendikaların ve akademisyenlerin de bulunduğu Brezilya işçi partisi kuruldu.

Haberin Devamı

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Lula bugüne kadar iki evlilik yaptı. İlk evliliğinde hamile karısı Maria de Lurdes da Silva'yı kaybetti. Lula 1971 yılında Marisa Letícia ile evlendi. Lula'nın bu evlilikten beş çocuğu oldu.

Lula da Sao Paolo valiliği için adayldığı koydu ve kaybetti. Takvimler 1982’yi gösteriyordu. 1986’da ise milletvekili oldu. Yılmayan karakteri politikada da kendini gösteriyordu. 1989’da ise kendine daha büyük bi hedef koydu ve Brezilya devlet başkanlığı için yarıştı. Fakat kaybetti.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Bu 10 yıllık politik kariyerindeki ikinci büyük travma oldu. 1990’a gelindiğinde Lula tekrar milletvekilliğine adaylığını koymadı ve parti işlerine geri döndü. İşçi partisinin ülke genelindeki organizasyon çalışmalarında öncü oldu, teşkilatın başına geçti. 1994 ve 1998 yıllarında tekrar başkanlığa aday oldu ve kaybetti. Yılmıyordu. Lula korkuyu şöyle açıklıyor: Ülkemde umudun korkuyu yendiğini görmek istiyorum. Ülkem dünyadaki korkunun umuda karşı savaşında lider olmalı!

Haberin Devamı

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

2002 yılına gelindiğinde ise Lula 4. kez Brezilya Devlet Başkanlığı’na adaylığını koydu ve bu sefer kazandı. Bu dönemde Brezilya küresel ekonomiye entegre olacak ve dünyanın en büyük 8. ekonomisi sayılacaktı. Lula bir Davos zirvesinde ekonomik büyümelerine de vurgu yaparak şu sözleri kullanacaktı: Şu an öyle bir yerdeyiz ki burada pazar demek tanrı demek.

Brezilya Lula döneminde dış politikada da önemli atılımlar yaptı. İran ile nükleer müzakerelerin yürütülmesinde önemli rol oynayan ülke Şanghay Beşlisi’nin kurucularından olarak batılı güçlere karşı ses yükseltti.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Haberin Devamı

Lula 2011 yılına kadar iki dönem Brezilya devlet başkanlığı görevini yürüttü. Bu süre zarfında yoksullara karşı yürüttüğü politikalarla halkın desteğini kazandı…

Ülkesinin yaşadığı dönüşümü şu sözlerle dile getiriyordu: Brezilya kendini yeniden keşfediyor. Dün ise Lula’nın yıllardır yaptığı ismi ilk kez ciddi tehlike altına girdi. Brezilya polisi 200 emniyet mensubu ile tarihin en büyük yolsuzluk operasyonlarından birine imza attı.

4 parmaklı başkan Lula zor günler geçiriyor

Araba Yıkama ismiyle bilinen soruşturma kapsamında Lula da sorgulandı. İddia çok vahimdi. Lula kendisini ve ailesinin bazı lüks seyahatlerini devlet firması Petrobras aracılığıyla yapmakla suçlanıyor. Lula’nın ofisi iddiaları yalanlasa da 2018 yılında başkanlığa aday olması beklenen efsane başkanın işi çok zor olacak…  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!