4 bin metrede iş güvenliği sağladık

Güncelleme Tarihi:

4 bin metrede iş güvenliği sağladık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 00:00

Dünyanın en fazla maden ocaklarına sahip ülkelerinin başında gelen Güney Afrika, Türkiye’de madenlerde çalışan işçiler için proje hazırlayacak.

Son 10 yılda maden ocaklarında çalışan işçiler için önemli tedbirler aldıklarını söyleyen Güney Afrika Mineral Kaynakları Bakanı Susan Şabangu “Ülkemizde 1000’nin üzerinde maden var. Bu madenlerde 2000 den önce yılda 1000 kişi ölüyordu. İşverenler, sendikalar ve hükümetle yapılan çalışmalar sonuç verdi. 2008’de madenlerdeki ölüm sayısı 100’e düştü” dedi.

4 bin metrelik maden

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Güney Afrika İş Formu’na katılan Güney Afrika Mineral Kaynakları Bakanı Şabangu, Zonguldak’a teknik ekip göndereceklerini açıkladı. “Bu işte kadere boyun eğmek olmaz. İşveren, sendikalar ve hükümet çalışmalar yapmalı” diyen Şabangu, şu bilgileri verdi: “Bizim madenlerde yerin 4 bin metre altına iniliyor. Bu madenlerde 2000’den önce çok fazla iş kazası yaşanıyordu. Ancak bu madenler için hükümet radikal tedbirler aldı. İş güvenliğini sağlayamayan tüm madenler kapatıldı. Bu güvenlik kriterlerini uygulayanlar teker teker açıldı. İş kazalarında ölenlerin sayısı da 1000’den 100’e kadar düştü. Bu tedbirleri Türkiye’de biran önce almalı.”

Rekabet konusu güvenlik

Dünyanın en büyük elmas üreticilerinden biri olan De Beers Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Manne Dipico, Türkiye’nin bir an önce iş güvenliği alanında çalışmalara başlaması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Güney Afrika’da iş güvenliği artık firmaların rekabet konusu oldu. 2000’den sonra çıkarılan yasalarla işçi güvenliğini sağlayamayan maden ocakların hepsi kapatıldı. Kısa süre sonra kriterleri yerine getiren ocaklar açılmaya başladı. Türkiye’de bu sektörde önemli bir konumda. Bu alanda yatırımları ve iş güvencesini öncelikli konuları arasına almalı. Artık dünyanın hiç bir ülkesinde patlamalar nedeniyle ölümler yaşanmıyor. Sektör büyüdükçe güvenlik önlemleri de önem kazanıyor.”

220 milyon dolarlık anlaşma imzalandı

DIŞ Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği Türkiye-Güney Afrika Forumu’nda iki ülkenin işadamları arasında anlaşmalar imzalandı. Mardin Enerji ve Marine şirketi ile Güney Afrikalı Knowledge Innovations arasında Uganda’da 100 milyon dolarlık Yüzen Santral Projesi’ni hayata geçirmek üzere iyi niyet anlaşmasına imza atıldı. Anlaşmaya Mardin Enerji adına İş Geliştirme Müdürü Kenan Şirin, Knowledge Innovations adına Joey Mafenya imza attı. Mardin Enerji ve Marine ayrıca Güney Afrikalı Kemi Metal ve Newblak Investments şirketleri ile Güney Afrika’da çöp yakma ve enerji üretim tesisi kurmak üzere anlaşmaya vardı. Anlaşma ile birlikte Güney Afrika’da 110 milyon dolarlık yatırım yapılmasını öngörüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!